Perustiedot

Iki-Adaliina löysi tiensä kotiini kovin suunnitellusti, olin päättänyt hankkia ravuritamman itselleni Vilun kaveriksi ja pyysin taas Essiltä mahdollisuutta käyttää hänen hevosiaan vanhempina.

Kuitenkin selvisi, että Essillä ei ollut sopivaa oria varsalle, koska en halunnut varsaa samasta orista voidakseni käyttää hevosia jalostuksessa toisilleen. Näin ollen päädyin Essin tammaan, iki-ihanaan Iki-Adalmiinaan ja Essin suosituksesta oriksi valittiin Meerin Termiitti-niminen ori, joka on menestynyt todella upeasti raviradoilla.
Varsa syntyi ja jäi kolmevuotiaaksi saakka valmennukseen Essille Ikikorpeen, ja kun se oli käynyt Ikikorvessa ajamanani koelähdön se siirtyi minun omistukseeni. Tamma kuitenkin jäi asumaan Ikikorpeen, idyllisten treenipuitteiden ja lajitovereidensa vuoksi.

     Virallinen nimi      Iki-Adaliina      Rotu & sukupuoli      suomenhevonen, tamma
     Syntynyt      10.05.2012 (VARL)      Säkäkorkeus      161 cm
     Painotuslaji      raviurheilu      Rekisterinumero      VH00-000-0000
     Omistaja      AE      Kasvattaja      Ikikorpi

Luonnekuvaus

Luonteeltaan Adaliina on aikalailla kaikkea mitä juoksijalta voi toivoa. Se on nopea ja nöyrä, mutta siltä löytyy kuitenkin sopivaa paloa ja intoa toimintaan. Juoksemista se yksinkertaisesti rakastaa, ja valitettavasti suurin osa siitä nöyryydestä mitä näkee maastakäsin unohtuu täysin kun tamma pääsee kärryjen eteen. Se on vaikea ajettava, eikä sitä mielellään anneta aloittelevien ajajien käsiin. Tosin, omistajan käsiinhän se on melkein pakko laskea, eikö?

Hoitaessa Liina käyttäytyy todella nätisti, sille voi rutiininomaisesti tehdä kaikki tarvittavat hoitotoimenpiteet eikä se näytä nyrpeää naamaa mistään. Ainoa toimenpide missä sen korvat saattavat sojottaa taaksepäin on kenkäys, mutta kukapa tykkäisikään seisoa monia kymmeniä minuutteja paikallaan joku raaja ylhäällä? Hoitaessa Liina on aikalailla vaikka lasten käsiteltävissä, mutta se on kuitenkin vireä urheiluhevonen joten aikuisen läsnäoloa suositellaan lämpimästi. Liina ei sano pesusta mitään, se on varsasta saakka raahattu niskapers-otteella pesupaikalle ja se on siihen hyvinkin tottunut. Kuljetuksessa Liina käyttäytyy myös hyvin, se ei epäröi mennä koppiin eikä myöskään häiriinny matkan aikana mistään. Kahdesta ravuristani tämä on se jonka annan muille mielummin hoidettavaksi, sillä Liina tulee toimeen kaikkien kanssa eikä ole niin sanotusti yhden ihmisen hevonen.

Kärryiltä käsin Liina onkin sitten vastakohta siihen, mitä se on maasta käsitellessä. Adaliina on räjähtävän energinen joka ikinen kerta kun sitä lähtee liikuttamaan, huolimatta siitä olisiko sillä ollut edellisenä päivänä startti vai olisiko se ollut levossa. Toki sillä erotuksella, että lepopäivän jälkeen se on kahdesti energisempi. Tamma skippaisi kaikki alkuverryttelyt hyvin mielellään ja siirtyisi tositoimiin, ja hölkkäpäivinä se tuntuu usein miettivän koko lenkin ajan että milloinhan sitä kaasua saisi antaa. Tamma pysyy kuitenkin käsissä, eikä toistaiseksi ole lähtenyt ketään kiikuttamaan. Starteissa Adaliina antaa varmasti kaikkensa, eikä luovuta ennenkuin muut alkavat jo hölkkäilemään, tältä osin tamma on siis aivan mahtava ravihevonen. Tamma myös rikkoo laukalle todella harvoin, eikä sen kanssa ole selästäkään käsin laukattu lähes ollenkaan. Adaliina on siis opetettu myös ratsun alkeille, se suostuu kantamaan ratsastajaa selässään ja nauttiikin siitä vaihteluna. Sen kanssa ratsastamiset on pyritty pitämään kevyenä maastotyöskentelynä, tai pelloilla ravailuna. Ratsastaessa Adaliina on rauhallisempi kuin kärryiltä, mutta ei tämän kanssa ehkä ihan ilman satulaa ja pitkin ohjin kannata maastoon lähteä kävelemään, voi äkkiä löytää itsensä ihan muualta missä oli tarkoitus pysytellä.

Sukututkimus

i. Termiitti
21,5aly, 116 755v€
ii. Tommin Jätkä
24,0aly
iii. Jäämiehen Kaveri
iie. Leijukka
ie. Taimin Kukka
31,9ke, KTK-II
iei. Pippurisumu
iee. Kaalimaa
e. Iki-Adalmiina
26,2ke, 30 650 ve
ei. Aaron Wilhelm
31,6aly, 53 603 ve
eii. Areus
eie. Pianna
ee. Serviina
23,1ke, 22 815 ve
eei. Amin Osku
eee. Kasantra

Kilpailukalenteri

04.11.2012 Ikikorven Suomenhevoset, Koelähtö Hyväksytty 40,0ke 50ve

Ulkoasun © Riella, muokkaus Yogi