Esittely


Edelstenin tilan historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin pihapiirissä oli vain kartano, navetta ja paljon peltoja. Tällöin tilalla asustivat Edelstenin perustaja perhe, suomenhevosia ja lehmiä. Tilalla aloitettiin suomenheosten kasvatus vuonna 1935. Kaikkien kasvattien nimessä oli etuliite "Jalo". Kasvatuksen aloitamisesta muutamaman vuoden päästä alkoi talvisota, jossa tilan kasvatit olivat sotaratsuina. Suomen puolesta taisteleiden Edelstenin hevosten muistomerkit ovat asetettu pihapiiriin. Edelstenin sotineita hevosia olivat mm. Jalo Juoksija, Jalo Voitto, Jalo Tähti, Jalo Taisto ja Jalo Raune. Talvisodan jälkeen kasvatus oli jonkin aikaa hiljaisempaa, sillä jatkosota tuli ähes heti talvisodan perään. Jatkosodassakin oli muutama talvisodasta eloon jäänyt Edelstenin kasvatti. Sotien jälkeen kasvatus aloitettiin jälleen. Uusia hevosia tilalle tuli, ja lehmiä lähti sitä mukaan pois. Suomenhevosten kasvatus lopetettiin kokonaan 1980-luvulla, jolloin tila jäi kokonaan tyhjäksi eikä siellä asunut enää kukaan. Oma äitini oli Edelstenin perustajien jälkeläisiä ja hän muutti miehensä eli isäni kanssa tilalle vuonna 1992. Itse synnyin 1993, ja olen asunut tilalla koko ikäni. Kun olin 7-vuotias, innostuin hevosista ja tilalle muutti 5 erirotuista ponia ja hevosta. Aloitin niillä ratsastuksen, ilman opetusta ja kunnollista kenttää. Tipun todella useasti, jolloin vanhempani rakensivat turvallisuussyistä vihdoinkin kentän. Kenttä oli vielä kovin alkeellinen, mutta samassa paikkaa nykyinenkin kenttä sijaitsee. Olessani täysi-ikäinen, vanhempani muutti pois tilalta, mutta minä halusin jäädä. Vuonna 2012 tilan kunnostus uuteen uskoon alkoi, navetasta muutui talli, 2 maneesia rakennettiin pihaan, kenttää suurennettiin, kävelytyskone rakentui pihaan ja tarhoja ja laitumia rakentui ympäri pihaa. Vuonna 2014 koko urakan ollessa valmis talliin muutti kaksi ratsuponitammaa Breezy Kleopatra ja Fame's Zamantha, jotka ovat ratsuponikasvatuksen kantatammoja. Muitakin ratsuponeja ja niiden varsoja alkoi pikkuhiljaa kertyä talliin, ja nyt tällä tällä ratsuponikasvatuksella jatkeaan.

       

Edelstenin  tilalta löytyy yksi iso tallirakennus, joka on jaettu kahteen osaan, ori- ja tammapuoleen. Tallin päällä on myös taukohuone, joka toimii kisoissa kanttiinina ja siellä voi myös yöpyä. Taukohuoneeseen pääsee ulkona olevia portaita pitkin. Tallista osa entistä navettaa, joka on uudistettu ihan täysin. Entisen navetan kohalta löytyy kaksi varsomiskarsinaa, satulahuone, rehuvarasto ja toimisto. Varsomiskarsinoissa on olkikuivitus, sekä valvontakamera järjestelmä, josta voi seurata varsomista. Satulahuoneesta löytyy ihan kaikki hevosten varustete, satulat, suitset, harjat, ylimääräiset loimet, ensiaputarvikkeet yms. Satulahuoneessa on suhteellisen paljon tavaraa, mutta kaikilla tavaroillaon oma selkeä paikkansa. Rehuvarastossa on kaikki hevosten rehut, mutta heinät ovat tallin viereisessä ladossa. Rehut ovat laitettu omiin laatikkoihinsa, joista ne löytää sitten helposti. Entisen navetan jälkeen alkaa tammapuoli, jossa on 20 karsinaa. Tammapuolella on yksi pitkä käytävä, jonka molemmilla puolella karsinat ovat. Käytävillä ja karsinoiden pohjalla on kumimatto, ettei betoni kuluisi niin paljoa. Kaikissa karsinoissa kuivikkeena laadukasta hamppua, joka ei pölyä ja siinä hevosen on mukava maata. Kaikissa karsinoissa on myös suolakivipidike, juoma-automaatti ja ruokinta-astia, sekä joissakin karsinoissa heinäverkko. Oripuolelle pääsee tammapuolelta välioven kautta. Oripuoli on lähes kopioi tammapuolesta, mutta siellä käytävä on hieman leveämpi.  
     

Tallin poneilla on hyvät ulkoilumahdollisuudet ympäri vuoden. Syksystä kevääseen hevoset viettävät ulkoiluaikaansa tilavissa tarhoissa pareittain. Tarhoja tilalta löytyy 15 kappaletta, johon mahtuu tarvittaessa useampikin hevonen. Orien tarhat ovat tammojen tarhoja kauempana, mutta tammojen tarhoille näkee oritarhoista hyvin. Kaikissa tarhoissa on hiekkapohja, joka on salaojitettu jotta tarhat pysyisivät kuivina sateillakin eivätkä ne menisi ihan litkuksi. Tarhojen aidat ovat puuta, jota kiertää vielä sähkölangat, joten fiksumpienkin ponien on hyvin hankala päästä karkuteille. Laitumelle hevoset pääsevät kesäkuussa ja niitä totutellaan vihreään ennen laitumelle pääsyä. Laitumilla on sähkölanka aidoitus, joidenka kunto tarkistetaan joka päivä kaatuneiden aitojen varalta. Sekä laitumilla että tarhoissa on hevosille juoma-astiat ja suolakivi.

       

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque sagittis mauris eu ante. Integer in elit. Donec arcu. Maecenas eros odio, volutpat at, ultricies sed, feugiat rhoncus, orci. Sed facilisis, tellus eu elementum feugiat, augue nibh aliquam mi, sit amet egestas lectus lorem non sapien. Fusce scelerisque dui id sapien. Etiam nonummy elit. Cras nulla purus, rutrum vel, interdum ullamcorper, vestibulum eget, lorem. Curabitur in felis et tortor consectetuer fringilla. Morbi convallis justo sit amet velit. Aliquam augue. Nulla facilisis pulvinar nunc.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque sagittis mauris eu ante. Integer in elit. Donec arcu. Maecenas eros odio, volutpat at, ultricies sed, feugiat rhoncus, orci. Sed facilisis, tellus eu elementum feugiat, augue nibh aliquam mi, sit amet egestas lectus lorem non sapien. Fusce scelerisque dui id sapien. Etiam nonummy elit. Cras nulla purus, rutrum vel, interdum ullamcorper, vestibulum eget, lorem. Curabitur in felis et tortor consectetuer fringilla. Morbi convallis justo sit amet velit. Aliquam augue. Nulla facilisis pulvinar nunc.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque sagittis mauris eu ante. Integer in elit. Donec arcu. Maecenas eros odio, volutpat at, ultricies sed, feugiat rhoncus, orci. Sed facilisis, tellus eu elementum feugiat, augue nibh aliquam mi, sit amet egestas lectus lorem non sapien. Fusce scelerisque dui id sapien. Etiam nonummy elit. Cras nulla purus, rutrum vel, interdum ullamcorper, vestibulum eget, lorem. Curabitur in felis et tortor consectetuer fringilla. Morbi convallis justo sit amet velit. Aliquam augue. Nulla facilisis pulvinar nunc.

         


Aikatauluja & Järjestyksiä

Tarhausjärjestys tarhakaudella

Tarha 1: Lady & Hulda
Tarha 2: Lotte & Cara
Tarha 3: Minni & Zelda
Tarha 4: Kerttu & Minni
Tarha 5: Panda & Mollie
Tarha 6: Wilma & Fira
Tarha 7: Melody & Lady
Tarha 8: Pahis & Alvari
Tarha 9: Tobi & Rocky
Tarha 10: Hero, Konsta & Milton
Tarha 11: Prinssi & Juuso

Tarhausjärjestys laidunkaudella

Laidun 1: Tobi, Rocky, Pahis & Alvari
Laidun 2: Hero, Prinssi, Milton, Konsta & Juuso
Laidun 3: Fira, Panda, Mollie, Lady & Kerttu
Laidun 4: Cara, Lotte, Hulda, Zelda, Minni & Wilma


Aikataulu tarhakaudella

07:00: Aamuruokinta
08:00: Hevoset tarhoihin
09:00: Karsinoiden siivous
12:00: Ensimmäiset päiväheinät tarhoihin
15:00: Toiset päiväheinät tarhoihin
18:00: Hevoset sisälle
20:00: Iltaruokinta, heinää riittävästi yöksi

Hevoset voi liikuttaa mihin aikaan tahansa, mutta 17:00 jälkeen hevosia ei tarvitse viedä enää takaisin ulos.



Aikataulu laidunkaudella

09:00: Laitumella olevien hevosten tarkastus ja juoma-automaattien toimivuuden tarkastus.
12:00: Hevosten liikutus alkaa
18:00: Hevosten iltatarkastus

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen

Ulkoasu @ 2015 Werry (VRL-12945)