rip Amor frá Strokkseyri 20.12.2011 <3
"Ajatus Freistingarista lähti, kun sain Amorin omistukseeni. Ori on varastanut paikan tallin kantaorina, ja myös omana suosikkinani. "

Amor frá Strokkseyri YLA2, ARJ-II

nimi Amor frá Strokkseyri rekisterinumero VH11-030-0084
rotu islanninhevonen sukupuoli ori
syntymäaika 03.07.2008 kuoli 13.4 vuotiaana
väri & merkit hopeanmusta säkäkorkeus 136
omistaja Annika N. VRL-10352 kasvattaja Jóhn Ólafsson, ICE
painotuslaji askellajiratsastus koulutustaso He B, 90cm, 70cm - 5-käyntinen

Palkittu elokuun yleislaatuarvostelussa YLA2-palkinnolla (22 + 41 + 26 + 37 = 126)! + Arvostelun parhaat kuvauspisteet 41p!
Palkittu joulukuun ARJ-laatuarvostelutilaisuudessa ARJ-II palkinnolla (45p - 4p - 4p - 28p - 12p - 20p = 113p) !

"Kolmen tunnin päästä? Upeaa. Kiitos" kiittelin sulkiessani upeaakin upeamman iPhoneni - eihän tallia voi omistaa, jollei ole upeaa kännykkää taskussa! Minulle oli kuitenkin tulossa uusi hevonen. Amor. Rakkauden jumala, tarkoitti latinalaista sanaa rakkaus. Ori oli upeaakin upeampi, ensimmäinen islantilainen orini. Pörisevä pallomaha. Ja kun ori sitten muutaman tunnin kuluttua saapui, oli se uskomaton näky. Se nyökytti päätään hätistellen samalla hyönteisiä. Se kuitenkin hinkkasi päätään kylkeeni, kuten ensitapaamisellamme, ja nappasin nykyisen entisen omistajan kädestä riimunnarun, ja kirjoitimme kauppakirjat siltä seisomalta. En ollu edes kokeillut oria, mutta silti tiesin sen täydelliseksi. Amor hörisi tammoille, nousi pystyynkin pari kertaa, mutta antoi silti ihmisen taluttaa itseään ja kaikenlainen käsittely sujui vaivatta. Se varoi tarkoin murjomasta ihmistä hoitotilanteissa, vaikka se itse hiukan hyörikin. Se rakasti ihmisiä, ja rakastaa vieläkin.

Amor on se ori, jonka kaikki haluavat nähdä kilpakenttien kunniakierroksella ykköspalkinnon vieneenä. Aina ei ole niin ollut, ja vaikka ori on luonteeltaan juuri täydellinen unelmahevonen, ei se ole aina ollut paras. Se oli nuoruusvuosinaan, silloin kun sen ostin, oli se tyypillinen nuori ori. Aina esittämässä tammoille, ratsastettaessa testasi, minkä kerkesi. Nykyään on ihan toisin. Ori hörisee omalle ihmiselle, kun saavutaan karsinalle, ja hoitotilanteista nautitaan kympillä, puhumattakaan ratsastettavuudesta. Ori on lievästi sanoen upea tapaus, enkä sitä kyllä vaihtaisi toiseen, kävi mitä kävi. Amor omistaa pehmeät, suuret ja selkeät liikkeet, joissa on mukava istua pidempiäkin aikoja. Ori antaa ratsastajan nauttia issikoista täysillä, ja se esittää vähän arempien ihmisten kanssa ruunamaista luonnetta. Maastossa Amor on täysin pomminvarma, mutta maanteillä rekat ovat hiukan pelottavia, ellei ratsastaja ole erittäin rauhallinen. Kaikki sujuu; peseminen, ja talutus, kaikki.

Hoitotilanteissa Amor on kylmäpäinen ja hörisee ihmiselle, kun karsinaa lähestytään, ja aina ori jaksaa ilahduttaa ihmistä tunkemalla päänsä kainaloon. Ori ei myöskään voi vastustaa rapsutuksia ja haleja, vaan sitä pitää helliä useampi hetki, ennen kuin ori päästää ihmisen karsinaansa, tähän mennessä päästiin ovelle asti. Harjaus onnistuu hienosti, ja ori pitää aina ehdottomasti harjata kiiltäväksi, sillä mitä nyt kellään olisi sitä vastaan, että Amor antaa pusuja ja mussuttelee tyytyväisen näköisenä heiniään?

Amor frá Strokkseyri ICE - rakastettava nallekarhu kaikenikäisille. Ori lepuuttaa toista takastaan ja hörähtää tuttavallisesti, kun kaksijalkainen avaa karsinan oven. Amor suurinpiirtein tunkee päänsä jokaisen lähelle tulevan ihmisen syliin - se on niiin ihana oripoika. Amor osaa yllättää ihanuudellaan, sillä jos verrataan esimerkiksi Fannaan , niin Amor on ylivoimaisesti kiltimpi luonteeltaan. Kultamussukka, söpöliini ja ihanainen kuvaavat Amorin niin moniväristä persoonaa, johon mahtuu myös huonoja päiviä. Joskus karsinasta lähdetään ja vähän kiireellä "Äkkiä pakoon!"-tyylillä, taikka sitten karsinasta ei tahdo tulla ikinä pois, sillä Amor nauttii harjauksesta todella paljon, eikää eväänsä letkauta, vaikka mahan alta kulkisi. Ainut asia, jota Amor ei sied&sauml;, on kauhea mekkala. Karsinassa ollaan siis hiljaa, mutta Amorille voi vaikka jutella rauhallisesti, sillä hoitotuokioiden alussa Amor saattaa olla jännittynyt kuin viulunkieli, ja rentoutuu vasta, kun tuntee olonsa täydellisen turvalliseksi hoitajansa seurassa. Amor on varsinainen sirkusponi, sillä se osaa kumartaa, antaa ison pusun sekä sanoa käsipäivää. Kun hoitaja laittaa päänsä Amorin turvan eteen, ja sanoo "Suukko", niin Amor joko nuolaisee hoitajan naamaa leuasta hiusrajaan tai kutittaa huulillaan hoitajan poskea. Sen jälkeen ihastut poniin satavarmasti, eikä paluuta Amorin maailmasta ole todellakaan. Amor nostaa kaviot hyvin, mutta saattaa puolella painostaan nojata hoitajaansa, ja välillä ori lepuuttaa päätään hoitajan selän päällä, huonoina päivinä Amor tosin puraisee hoitajaa persuksista..

Herkkuja pitää olla aina taskussa, sillä Amor saattaa näytellä hampaitaan varustaessa, sillä satula ei ole sille mieleinen kapistus. "Pitäkää itse mokoma hirvitys" taitaa olla Amorin kommentti satulasta, mutta pienellä suostuttelulla ja porkkananpalalla Amor ottaa satulan kiltisti selkäänsä. Satulavyön kiristys ei ole mitään mukavaa, sillä Amorin takajalat "potkivat" mahan alle ja etukavioillaan se kuopii maata minkä ehtii. Hampaat vilkkuvat joka viides sekunti, ja satulavyötä on lähes pakko kiristää yksi tai kaksi reikää kerrallaan, sillä muuten Amor saa täysimittaisen raivokohtauksen. Jos satulan laittaa Amorin ylin yst&asuml;vä taikka uskollinen hoitaja, seisoo ori niin kiltisti paikoillaan ja suunnilleen haukottelee satuloinnin ajan. Suitset Amor ottaa kiltisti päähän, ja kuolaimet menee helposti suuhun, sillä ori avaa suunsa valmiiksi kuolaimille. Jos ori yrittää livistää, laitat ohjat kaulalle taikka kiskaiset harjasta sen verran, että ori pyshätyy, ja sitten vain suitset päähän.

Talutus sujuu todella helposti, sillä Amor ei korvaansa letkauta leidien huuteluille, ja ruohotupsutkin ovat niiin kaukana, ettei sinne asti jaksa kävellä... Amor on siis todella kiltti talutettava, ja oriin uskaltaa antaa kokemattomammillekin talutukseen. Amor laahustaa taluttajan perässä, ja jos kavioiden alle jaa ruohotupsu, Amor peruuttaa, ja nappaa sen suuhunsa, kunnes jatkaa taas matkaa. Ori on varsinainen hellittävä halinalle, ja talutuksessakin kävelee pää hoitajan selässä kiinni tai sitten pää suunnilleen hoitajan sylissä. Amor menee kiltisti ja hitaasti talliin ja tallista ulos (välillä tosin hiukan liian innokkaasti), eikä yritä murjoa taluttajaa ovimatoksi, vaan seuraa sitä kuin hai laivaa. Välillä Amoria saa hoputtaa eteenpäin, mutta yleensä Amor seuraa taluttajaa ihan reippaasti.

Ratsastus - Amor rakastaa, kun voi tehdä saumatonta yhteistyötä ihmisen kanssa. Ori toimii erittäin pienillä avuilla, ja on sopivan reipas räväkämmälle ratsastajalle. Oriilla on suuret, joustavat liikkeet, ja niissä on erittäin mukava istua. Amor taipuu hyvin Helppo B'n kiemuroihin. "Mä teen mitä vain!" on Amorin yleisin repliikki ratsastuksesta, ja tosiaan Amor taipuu vaikka solmuun tai laukkaa kuuhun, jos osataan oikein pyytää. Tosin, ei Amoriltakaan voi mahdottomia pyytää, ja sen tietää naapurin Erkkikin. Orilla on pehmeät, joustavat liikkeet, joissa on mukava istua nopeammassakin tempossa. Orin kanssa täytyy koko ajan työskennellä, jotta sen saisi muotoon, tai jos haluaa ratsastaa kaikki askellajit puhtaasti. Välillä ori on suorastaan v*ttumainen ratsastettava, mutta pienellä hionnalla, rentoutumisella ja napakkuudella siitä saa oikein nätin kilparatsun, jonka kanssa voi lähteä suuremmillekin kisakentille. Ori on lisäksi ihana maastohevonen.

Kentällä Amor saattaa hiukan laiskotella, mutta useimmiten se toimii erittäin nätisti. Ori rauhoittuu sanoilla "Jaa-aa-a" sekä "Sooo-o". Amor jännittyy, jos ratsastaja jännittyy, ja silloin mennään kovaa. "Voi Helevetti!" kuuluu useimpien ihmisten suusta, kun Amor karkaa käsistä - miltei kirjaimellisesti - mutta tosiasiassa saat sen rauhoittumaan, kun istut rennosti, etkä vedä suusta. Ori on vaativa ratsastaa, mutta oikeilla avuilla, ja rennolla istunnalla Amor kulkee oikein nätisti. Orin saa hyvin kuulolle pienillä tölttipätkillä, sekä ravivoltit toimivat myös. Ori ei jaksaisi millän asettaa jalkojaan hitaaseen raviin, vaan haluaisi vain mennä eteenpäin - kunnon kiitoravia Amorin tapaan ;D Amor rakastaa työntekoa - ihmeellistä - ja miellyttää lähes koko ajan ratsastajaansa, jos ei toimivuudellaan, niin ainakin askellajien pehmeydellä. "Ihana!" kuuluu usein kenttätuntien jälkeen.

Ori tykkää hyppäämisestä, ja hyppääkin erittäin pehmeällä, ilmavalla tekniikalla, joskin välillä tulee kiire, ja ori "ryntää" esteelle, mutta ei yleensä kiellä.. Amor tajuaa kylkiä rummuttavat pohkeet yleensä, että "Mene kovempaa kurja kaakki!"-tyyliseksi huudoksi, ja silloin mennään eikä meinata. Kun Amorilla lähtee hyppäämään esteitä, ratsastajan kannattaa olla sellainen, että oriin pystyy pitämään hiukan nopeammassakin vauhdissa. Jos taas ratsastaja pitää ohjat liian tiukalla, ja istuu satulassa liian tiiviisti, Amor ymmärtää ne tölttiavuiksi, ja silloin mennään niiiin puhdasta tölttiä, että pois alta. Oriin ratsastajalta vaaditaan taitoa, tietoa ja kokemusta, mutta myös ripaus onnea, jotta estetunnit sujuvat suunnitelmien mukaan. Ori tykkää, kun sillä hypätään ilman satulaa, mutta tietysti myös siihen sisältyy monia mutkia..

Maastoilu on Amorin heiniä, sillä silloin selkään voi laittaa pikkuisen kokemattomammankin ratsastajan, mutta jonkin verran kokemusta pitää olla takataskussa, sillä ihan tosta vaan ei Amorin selkään voi kiivetä. Amor on varmajalkainen maastoponi, ja jotkut on oriin selkään nukahtaneetkin, sillä Amor liikkuu tasaisesti ja rauhallisesti. Se selvittää risukot, kivikot ja kaikki vaativat mutapaikat todella helposti, mutta jos maastossa "potkitaan" - eli rummutetaan jaloilla hevosen kylkiä - ei Amor siitä lähde laukkaamaan, vaan ymmärtä, ett&ayuml; maastossa ihmisen jalat voivat heilua. Maastossa Amor laukkaa ja tölttää mielellään.

Jälkeläisinfo

Amor ehti astua elämänsä aikana kahdeksan (8) tammaa, ja jokainen synnytti maailmaan terveen varsan. Valitettavasti vain kaksi jälkeläisistä sai perintönä orin komean värin, joista toinen on omistuksessani. Amor jää pysyvästi islanninhevosten sukuihin, ja toivon, että nimeä arvostetaankin vielä joskus.

syntymäaika sukupuoli nimi emä
14.01.2011 tamma Ylgja frá Freistingar e. Næja frá Stokkseyri
28.01.2011 tamma Aldís frá Freistingar e. Næja frá Stokkseyri
01.03.2011 tamma Engilfrið frá Freistingar e. Delia frá Stokkseyri
03.06.2011 ori Gammur frá Freistingar e. Gremja frá Hamrihóli
08.07.2011 ori Ferrare frá Freistingar e. Kveðja frá Vindur II
20.09.2011 ori Adam frá Drómundur e. Dagsbrún frá Lukkarnesi
20.10.2011 tamma Hraustur-Stúlka frá Rikjandi e. Hedvina frá Rougar
31.10.2011 ori Grasker frá Freistingar e. Kveðja frá Vindur II

Kilpailukalenteri

Ori kilpaili enemmän kuin ahkerasti askellajiratsastuksen parissa, ja voittojakin tippui tilille useampi, 11 kappaletta. Sijoituksia ori keräsi yhteensä 91 kappaletta, joka on yli kaikkien odotusten. Amor menestyi myös muissa lajeissa, mainittakoon nyt suunnistusratsastus ja esteet. Ori ei koskaan menestynyt näyttelyissä, joten ei vaivauduttu edes yrittää tavoitella näyttelypalkintoja, koska turhaahan se olisi ollut.

arj voittoja (11kpl) + osa sijoituksista arj loput sijoitukset (80 kpl)

26.05.2011 - kutsu - T.2 - 01/47
29.05.2011 - Ljóma Cup - kutsu - T.2 - 01/20
31.05.2011 - kutsu - T.2 - 01/47
31.05.2011 - kutsu - T.2 - 01/55
05.06.2011 - kutsu - F.1 - 01/71
06.06.2011 - kutsu - P.2 - 01/72
07.06.2011 - kutsu - T.2 - 01/88
07.06.2011 - kutsu - F.1 - 01/86
15.06.2011 - kutsu - Helppo töltti - 01/86
17.06.2011 - kutsu - T.1 - 01/100
19.06.2011 - kutsu - V.1 - 01/100

19.01.2011 - kutsu - V.1 - 04/60
20.01.2011 - kutsu - T.1 - 02/32
23.01.2011 - kutsu - V.1 - 03/60
24.01.2011 - kutsu - V.1 - 03/60
05.02.2011 - kutsu - F.1 - 06/74
07.02.2011 - kutsu - F.1 - 04/74
13.02.2011 - kutsu - T.2 - 03/16
02.03.2011 - kutsu - V.1 - 05/31
02.03.2011 - kutsu - PP.1 - 05/33
03.03.2011 - kutsu - PP.1 - 04/33
04.03.2011 - kutsu - F.1 - 05/33
12.03.2011 - kutsu - P.2 - 02/27
17.03.2011 - kutsu - PP.1 - 03/10
01.04.2011 - kutsu - Helppo 5-käynti - 02/30
01.04.2011 - kutsu - F.1 - 05/32
17.04.2011 - kutsu - Helppo töltti - 02/26
17.04.2011 - kutsu - T.1 - 03/26
17.04.2011 - kutsu - FS1 - 03/32
24.04.2011 - kutsu - Helppo 4-käynti - 05/44
24.04.2011 - kutsu - Helppo 5-käynti - 02/55
24.04.2011 - kutsu - FS1 - 03/44
25.04.2011 - kutsu - P.1 - 04/38
26.04.2011 - kutsu - T.2 - 03/47
26.04.2011 - kutsu - Helppo 5-käynti - 03/55
26.04.2011 - kutsu - F.1 - 04/49
26.04.2011 - kutsu - PP.1 - 06/38
27.04.2011 - kutsu - Helppo töltti - 02/45
27.04.2011 - kutsu - Helppo 4-käynti - 04/44
27.04.2011 - kutsu - P.2 - 02/37
30.04.2011 - kutsu - P.1 - 03/41
08.05.2011 - kutsu - PP.1 - 03/25
08.05.2011 - kutsu - P.1 - 03/25
21.05.2011 - kutsu - F.1 - 08/68
22.05.2011 - kutsu - V.1 - 04/68

23.05.2011 - kutsu - V.1 - 07/65
23.05.2011 - kutsu - F.1 - 05/68
26.05.2011 - kutsu - T.1 - 06/48
26.05.2011 - kutsu - V.1 - 04/48
26.05.2011 - kutsu - F.1 - 05/48
26.05.2011 - kutsu - P.2 - 05/74
27.05.2011 - kutsu - F.1 - 08/65
28.05.2011 - kutsu - T.2 - 05/47
29.05.2011 - kutsu - F.1 - 04/48
29.05.2011 - kutsu - V.1 - 07/66
30.05.2011 - kutsu - F.1 - 06/65
31.05.2011 - kutsu - Helppo nelikäynti - 04/55
31.05.2011 - kutsu - V.1 - 06/57
02.06.2011 - kutsu - FS1 - 07/88
03.06.2011 - kutsu - Helppo töltti - 02/84
03.06.2011 - kutsu - V.1 - 03/100
03.06.2011 - kutsu - T.1 - 07/68
04.06.2011 - kutsu - T.2 - 04/73
04.06.2011 - kutsu - V.1 - 03/74
05.06.2011 - kutsu - V.1 - 06/74
05.06.2011 - kutsu - P.2 - 05/62
05.06.2011 - kutsu - P.1 - 06/62
06.06.2011 - kutsu - V.1 - 07/84
06.06.2011 - kutsu - P.1 - 04/86
07.06.2011 - kutsu - T.1 - 05/82
07.06.2011 - kutsu - F.1 - 03/76
07.06.2011 - kutsu - P.1 - 04/77
08.06.2011 - kutsu - P.2 - 08/86
08.06.2011 - kutsu - Helppo töltti - 05/83
08.06.2011 - kutsu - F.1 - 05/77
10.06.2011 - kutsu - Helppo töltti - 03/82
11.06.2011 - kutsu - Helppo 5-käynti - 07/79
11.06.2011 - kutsu - FS1 - 06/83
12.06.2011 - kutsu - Helppo 5-käynti - 05/79
13.06.2011 - kutsu - F.1 - 05/100
14.06.2011 - kutsu - F.1 - 03/100
14.06.2011 - kutsu - P.2 - 06/99
15.06.2011 - kutsu - T.2 - 03/100
17.06.2011 - kutsu - Helppo töltti - 08/86
17.06.2011 - kutsu - F.1 - 02/100
17.06.2011 - kutsu - FS1 - 03/98
03.07.2011 - kutsu - FS1 - 02/69
01.08.2011 - kutsu - T.1 - 02/20
01.08.2011 - kutsu - T.2 - 03/18
01.08.2011 - kutsu - PP.1 - 04/16
01.08.2011 - kutsu - P.2 - 03/16

Muu menestys

suunnistuskilpailut (11kpl) muut (4kpl)

07.02.2011 - kutsu - Keskitason taitoluokka - 01/26
14.02.2011 - kutsu - Keskitason taitoluokka - 05/26
21.04.2011 - kutsu - Helppo taitoluokka - 05/17
21.04.2011 - kutsu - Keskitason nopeusluokka - 05/21
23.04.2011 - kutsu - Keskitason taitoluokka - 02/22
01.05.2011 - kutsu - Keskitason nopeusluokka - 02/29
21.06.2011 - kutsu - Keskitason taitoluokka - 02/10
21.06.2011 - kutsu - Vaativa nopeusluokka - 02/14
25.06.2011 - kutsu - Vaikea taitoluokka - 02/10
26.06.2011 - kutsu - Vaikea nopeusluokka - 02/10
26.06.2011 - kutsu - Vaikea taitoluokka - 03/10

11.12.2010 - VIK - kutsu - Töltti T.1 - 03/09

10.04.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 06/50
12.04.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 06/50
02.06.2011 - ERJ - kutsu - 80cm - 06/50

Päiväkirja

29.07.2011 Chevalin tarinakilpailut, koulu & este

Esteet: > Missä se on..missä se on..? < ajattelin, kun kisapaikalla yritin etsiä itse kuningasta, Amoria. Ja tottakai, ori oli karannut tavalliseen tapaansa, mutta miksi juuri tänäauml;n? Olimme tulleet kilpailemaan, mutta ilmeisesti menisi hippaleikiksi koko pauml;ivauml;. Lauml;hdin kauml;velemauml;auml;n siihen suuntaan, johon Amorin olisi luullut lauml;htevauml;n. Se pirulainen oli vielä varastanut porkkanapussinkin, ja kantoi sitä suussaan. Ja sitten, yhtäkkiä alkoi kuulua kavioiden kapsetta. Ja sieltähän tukkajumalani saapui, porkkanapussi puoliksi tyhjänä suussaan, harja täysin sekaisin.
- Missä ihmeessä sinä olit? kysyin orilta moittivaan sävyyn ja se vain heilautti päätään. Nappasin nopeasti porkkanapussin pois sen suusta, ja heitin satulan selkään. Meidän piti lähteä estekentälle. Pujotin vielä suitset riimujen tilalle päähän, ja painoin vielä kypärän oman pärstäni suojaksi, jos nyt sattuisin lentämään. Sitten lähdettiin, sillä vuoromme oli aivan pian. Talutin Amorin kentän laidalle, seurasin muiden suorituksia, ja hermostuin. Jännitin niin paljon, että meinasin hypätä ulos housuistani. Amor ei todellakaan ollut mikään estekuningas, ja nyt vielä estekisat. En tiennyt miten, mutta jonakin päivänä Ziki saisi maksaa tästä, kun houkutteli minut näihin kisoihin..

Koulu: "Seuraavina Ansku ja Amor frá Strokkseyri!" kuului kuuluttajan huudahdus kovaäänisenä kilpailualueella. Käteni hikosivat, ja Amor tanssahteli levottomana. Kokosin itseni, ja painoin pohkeeni orin kylkiin. Amor asteli hiekkakentälle, ja muistin radan ulkoa, ensin tervehdys, sitten lähtö ravissa ja kaksi perättäistä volttia. Sitten käyntiin ja pohkeenväistöä.. Tervehdin tuomareita, ja sitten kannustin Amorin raviin lähes huomaamattomilla pohkeilla. Kirosin mielessäni Amorin hidasta ravia, ja painoin hiukan lisää pohkeita orin kylkiin. Se ravasi nyt jo rennommin ja reippaammin ja kevensin minkä kerkesin. Teimme kaksi volttia. Sitten hidastin käyntiin pienellä nykäisyllä ohjista, ja aloitimme pohkeenväistön. Amor totteli ihan kivasti, ja sitten oli vuorossa jo avotaivutus, joka oli orille helppoa. Mutta, oripa pysähtyi ja nukahti niille sijoilleen, ja jouduin taluttamaan sen ulos kentältä, koska emme onnistuneet. Olipa tämäkin suoritus. Raahasin orin pois, ja suoraan kuljetusvaunun eteen. Annoin sille porkkanan.
- Katso nyt, nolasit itsesi, ehket olekkaan niin hieno, kuin annat ymmärtää? kysäisin orilta kuivasti. Se hinkkasi isoa päätään selkääni, ja tulin heti paremmalle tuulelle. Eipä sitä Amorin vetovoimaa voi vastustaa.
- Tiedän, teit parhaasi. Se riittää, vastasin ja pyyhin silmäkulmaani.

15.07.2011, Amoria oli tänään rapsuttelemassa unni

"Unni täällä hei, ajattelin tarttua Amorin päiväkirjaan ja raapustella omat merkintäni sinne, ihan vain terveisinä Anskulle ja toki viehättävällä Amor-sydäntenmurskaajalle. Sitä tämä ori tosiaan onkin, ensimmäisiä kertoja kun sitä näen, ja jo nyt sydämeni on viety. On se onnetonta lähteä ystävänsä luokse kahville, mutta joutuukin nuoren orin valloitetuksi.
En puuhaillut orin kanssa oikein mitään, kunhan sen tarhaillessa hieman rapsuttelin ja seurustelin. Amor olikin varsin hellyttävä ori kaikessa huomionkipeydessään, eihän tuollaista upean väristä nappisilmää voi vastustaa!
Näin paremmin tutustuessa oriin (tokihan jo ensivilkaisu sai aikaan suuria ihastumisen tunteita) voin sanoa, että se on luonteeltaan aivan yhtä upea kuin ulkonäöllisesti. Jopa minä erehdyin lepertelemään orille (tähän uskallan myöntää Anskulle, että se aikainen "yskänpuuska" oli vain tämän höpöttelyn peittelyä, enhän minä kovakuorinen nainen sellaiseen sorru...), mikä tosiaan ei ole aivan tavallista käyttäytymistä minulle. Islanninhevoset ovat jääneet hieman tuntemattomammaksi roduksi minulle, mutta jos kaikki vain ovat Amorin kaltaisia, ottaisin vaikka koko tallin täyteen pieniä issikoita.
Tulipas aika toistelua ja ylistämistä nämä terveiset, mutta minkäs teet. Terveisiä ja paaaljon rapsutuksia ja hellimisiä Amorille, ja vähän Anskulle, jos on ihan pakko :)"
- unni

14.07.2011 Askellajivalmennus, valmentajana ella

Saavuin kentälle ja huomasin Anskun jo lämmittelemässä hevostaan. Näin kun Amor kulki hienosti muodossa ja aika reippaasti. Amorilla olikin tänään näköjään reipas päivä. Käskin Anskun menemään Amorilla työskennellen muutaman kierroksen. He tekivät voltteja ja kiemurauraa. He tekivät pysähdyksiä ja peruutuksia pitkillä sivuilla pari kertaa. Käskin heidän pysähtyä pitkällä sivulla ja nostaa reippaan ravin. He pysähtyivät ja nostivat aika hitaan ravin. Käskin Anskua vähän nopeuttaa Amorin ravia. Hän maiskutti ja antoi kovat pohkeet ja lopulta sieltä löytyikin hyvä ja reipas ravi. Amor meni noin kierroksen ravia ja käskin sitten heidän hiljentää tahtia käynnille. Noin puolen kierroksen päästä käskin heidän nostaa hitaan työtöltin. Amor tarjosi vähän nopeampaa mutta pysyimme vielä puoli kierrosta työtöltissä. Käskin heidän nopeuttaa tölttiä keskinopeaan. Amor tarjosi lisättyä, mutta menimme keskinopeaa noin kierroksen. Sitten Amor pysähtyi jostain syystä. Ansku antoi Amorille kovat pohkeet ja lopulta Amor lähti liikkumaan reippaasti. Käskin heidän nostaa laukan pitkän sivun puolessa välissä laukan ja mennä iso pääty-ympyrä lyhyellä sivulla. Amor nosti suuren laukan. Otimme parin kierroksen välikäynnit laukan jälkeen. Amor meni muodossa parin kierroksen ajan hienosti. Olisi vielä vähän aikaa. Käskin Anskun nostaa lisätty töltti pitkällä sivulla. Amor meni ensin vähän hitaampaa ja sitten se meni lisättyä koko pitkän sivun ajan. Amor nosti toisellakin pitkällä sivulla lisätyn töltin mikä meni vähän huonommin kuin edellinen sivu, mutta kuitenkin hyvin. Oli aika nostaa loppuravit yhden kierroksen jälkeen pitkällä sivulla, Ansku meni harjoitusravia sen viimeisen pitkän sivun. Jätin tämän parivaljakon kävelemään loppukäyntejä kentälle.

13.07.2011

Käytiin orin kanssa viimeisissä kisoissa ennen kilpailueläkkeelle siirtymistä, ja pakkohan oria on kehua, sillä hänellä on takanaan loistelias ura kilpahevosena. Alkuun ei tullut yhtään voittoa, mutta sitten niitä alkoi tulemaan. Ensimmäisissä kisoissa olin niin jännittynyt orin selässä, kuin olla ja voi, mutta silti meille annettiin 4-palkinto, johon olimme alkuun tyytyväisiä. Sijoituksia tuli koko ajan lisää ja lisää, ja kun viideskymmenes sijoitus tuli, oli se myöskin ensimmäisten kisojen tapaan neljäs sija. Kisasimme vielä. Pian kasassa oli jo yli kahdeksankymmentä sijoitusta, ja päätimme, että ori kävisi vielä Drómundurin kisoissa. Niistä tuli yksi sijoitus, johon olemme ihan todella tyytyväisiä. Kiitos Amor näistä hetkistä, jotka kanssasi kisasin. Kiitos niistä kerroista, joina olimme parempia kuin muut. Olet rakas <3

14.06.2011

Kyllä siitä Amoristakin taitaa laiskuutta löytyä, kun mennään baanalle harjoittelemaan tölttiä +22 asteen helteessä. Harjasin pikapikaa orin selän, sekä pään, ja pujotin vain suitset päähän, ja kirjaimellisesti jouduin kiskomaan orin baanalle asti. Selkään nousu sujui ongelmitta, ja annoin orin kävellä kymmenisen minuuttia vapaasti. Kun kokosin ohjat, ori jähmettyi niille sijoilleen. Jouduin ajamaan sitä kunnolla eteen, jotta se suostui työskentelemään, mutta kyllä ori siitä heräsi. Se alkoi tepastella uralla jo melko tavallista vauhtiaan, ja aloitettiin pysähtymisillä ja liikkeellelähdöillä, jotka Amor suoritti helpohkosti. Välillä yritti vastustaa pysähtelyä, mutta toimi lopulta näissä ihan hyvin. Hetken päästä otettiin jo juoksuaskellajia, eli tölttiä. Ori ei tosiaankaan toiminut tänään odotetusti, vaan löntysteli töltissä possupassimaisesti. Siitäkös suutuin, sillä eihän rakas nalleni koskaan mennyt possupassia. Kannustin sitä eteenpäin, annoin selkeät avut ja nostin orin päätä ylemmäs. Tällä kertaa töltti nousi, vaikkakin hiukan nihkeästi. Ori meni puhtaasti, muttei nostanut jalkojaan tarpeeksi ylös. Oli tänään etuosaltaan raskas, takaosallaan ei työskennellyt odotetusti. Puoli tuntia siinä meni, mutta lopulta ori keveni etupäästään, ja työskenteli takaosallaan enemmän, joten siihen lopetimme, vaikka hitaassa tempossa tänään menimmekin.

09.06.2011

Tänään ei ollut mitään normaalia erikoisempaa paitsi, että tänään mentiin satulalla. Amor otti satulan selkäänsä normaaliin tapaansa hiukan vikuroiden, mutta lahjoin orin porkkanan palalla, joten se tyytyi vain haistelemaan herkkuja täynnä olevaa taskuani. Kun satula oli selässä, sai ori porkkanan ja sitten pujotettiin suitset päähän. Suuntasimme siis baanalle. Ori laiskistui heti päästyämme radalle, ja sain satulavyönkin kiristää ilman mitään vastaväitteitä. Nousin sitten selkään, ja kannustin Amorin liikkeelle. Ori laahusti jalkojensa kanssa, ja sain useaan otteeseen kannustamaan sitä ihan kunnolla eteenpäin. Kymmenen minuutin laiskottelun jälkeen otettiin ohjat käteen, ja aloitettiin pysähdys-peruutus harjoituksilla. Pyysin oria nostamaan päätään ylöspäin temponvaihteluilla, jotka tuottivat tulosta, ja ori alkoi heräilemään horroksestaan. Hetken päästä aloitettiin tölttisiirtymisillä, ja lyhyillä tölttipätkillä. Amor heräsi kokonaan, ja paineltiin sitten tuhatta ja sataa ensimmäinen kierros. Ori oli kuitenkin koko ajan hallittavissa, joten suurempaa ongelmaa ei ollut. Sain hetken työskentelyn jälkeen Amorin menemään nätisti ja hitaasti työtöltissä jonkin aikaa muutamien siirtymisien verran. Sitten vaihdettiin niin, että mentiin kaksi kierrosta tölttiä, lyhyillä sivuilla hidasta, pitkillä sivuilla keskitölttiä. Kun tämä onnistui, mentiin vielä hidasta työtölttiä, ja Amor taipui niskastakin, joten siihen oli hyvä lopettaa.

03.06.2011 "Askellajikurssi", valmentajana Ezzu

Suuriliikkeinen Amor oli kurssilla reippaalla tuulella. Yhteistyönne toimi hyvin, vaikka kurssin alkupuolella ilmassa oli pientä testaamisen makua. Amor siis hieman temppuili sinulle ja kyllä sieltä muutamat pukitkin tulivat.. Olit sille kuitenkin napakka ja tovin jälkeen se jo totteli nöyrästi apujasi, kun näki, ettei sinulle voi temppuilla. Pohkeenväistöissä Amor tuntui hiukan kiirehtivän, kun se ei aina malttanut pitää vauhtiaan tarpeeksi hiljaisena. Lisäksi ravipätkissä orisi tarjosi sinulle useampaan otteeseen laukkaa, jolloin jouduit hidastelemaan sen vauhtia. Amor tuntui olevan varsinainen vauhtiveikko!

02.06.2011

Tänään päivä meni hevosten kanssa treenaillessa, ja illalla pääsin Amorin kanssa käymään maastossa. Laitoin orille vain suitset päähän, ja loikkasin selkään suoraan tallin pihalla, harjauskin jäi. Lähdettiin ihan toiseen suuntaan, kuin yleensä, ja Amor yrittikin jokaisen paikan tullen kääntyä. Kierrettiin kuitenkin vain melko lyhyt lenkki, ja taas samalle vanhalle tutulle maastopolulle, josta pääsisi suoraan järvelle. Poika oli koko ajan menossa, joten otettiin tölttiä jonkin matkaa, tai no, sanotaan tarkemmin, menimme keskitölttiä vähän matkaa, ennen kuin hidastettiin hitaaseen. Amor ei tänään jaksanut oikein keskittyä, joten tuloksena oli passitahtinen töltti, ja päätään viskova hevonen. Jonkin aikaa saatiin työstää, ennen kuin Amor meni nätisti, ja taipui niskasta. Sitten käveltiin muutama hetki, ja ori sai rapsutuksia.

Kun saavuttiin järvelle, Amor heitti takapuoltaan ilmaan, ja hirnui kimeästi. "Joo, mennään mennään" mutisin, ja pyysin Amorin käyntiin, ja se käveli reippaasti veden rajaan. Kun kaviot koskettivat vettä, ori hypähti taaksepäin, mutta rynnisti sitten ravissa vähän syvemmälle, kun vettä oli polviin asti. Seisoskeltiin siinä hetken, tai no, Amor roiskutti vettä joka puolelle. "Senkin hassu" naurahdin. Vesi oli jo +18'C lämmintä, joten melkein uimakelpoista. Amor hyppi ja loikki, ja hetken päästä se suostui seisomaan vedessä paikoillaan. Ja pakkohan sitä oli myös maistaa, huokaus. Amor villiintyi taas, ja käveli vedessä viisi metriä syvemmälle, kunnes vettä oli jo mahaan asti. Se oli orille liikaa, ja se melkein tölttäsi, tai ravasi pois vedestä. "Hei älä vielä mene" naurahdin, ja pysäytin orin ihan matalimpaan kohtaan. Seisoskeltiin vielä hetki, ja sitten kannustin Amorin pois vedestä. Ori lähti raviin, siis raviin, ja jouduin hidastamaan sitä, jottei se liukastuisi rannan vieressä olevassa mutalammikossa, mutta pakko oli sinnekin päästä loiskuttelemaan kuraa. Sain Amorin kuitenkin hetken päästä pois kuralammikosta.

Päästyämme tielle, nostettiin laukka, ja Amor lähti parin ilopukin saattelemana laukkaamaan oikein kunnolla. Hiekka vain pöllysi, kun ori laukkasi tasaista keinuhevoslaukkaansa tiellä. Laukattiin suora ja ylämäki, kunnes siirryttiin käyntiin, ja käveltiin melkein koko matka lukuunottamatta kahta töltti- ja yhtä ravipätkää. Saavuttuamme tallille Amor oli hiukan väsynyt, ja sai kunnon harjauksen, ja jalkojen pesun, sillä olihan orin mutaleikit hiukan sotkeneet sen kiiltävää karvaa (;

01.06.2011 Estevalmennus, valmentajana Pepsi

Amor käyttäytyi hyvin koko valmennuksen ajan. Yhdellä okserilla se alkoi haparoida ja oli lähellä, ettet tipahtanut selästä. Ratsastat aika voimakkaasti, joten yritä rentoutua ja tehdä töitä vain painollasi, eikä jatkuvasti pohkeilla. Amor oli kyllä hiukan laiskanlainen, joten ratsastustyylisi toisinaan kannatti, sillä muuten Amor olisi varmasti pysähtynyt paikoilleen. Sinun esteistuntasi on ihan hyvä.

29.05.2011 Askellajivalmennus, valmentajana Iiskala

Ansku oli lämmitellyt Amorin jo ja pääsimme suoraan asiaan. Huomasin heti orin vetelän olemuksen ja käskin ratsastajan nostaa ryhtinsä ylös ja ottamaan ohjat käteen. Annoin Anskulle raipan jotta saataisiin oriinkin hiukan viljaa. Amorkin viimein siitä reipastui ja lähti kävelemään. Pikkuhiljaa saimme sen ujutettua muotoon ja annoimme sen kävellä muutaman kierrosta työskennellen. Käskin sinua nostamaan töltin ja se onnistuikin helposti. Vauhtia vaan ei tullut vaikka kuinka koitettiin maiskutella. Käskin sinua ratsastamaan istunnallasi enemmän eteen ja oikeastaan liioitellustikkin. Amor saatin lopulta ihan nätisti liikkumaan ilman raippaakin. Ori esittele lopultakin pörheästi ja viljakkaasti tölttiä, rennosti ympäri kenttää. Käskin teidän ottaa ravia ja siirtyminen meni hyvin, mutta ori ei kantanut itseään ei sitten millään. Pyysin teidät pienelle ympärälle ja väistättämään takapäätä, sen jälkeen oriin muotokin koreni huomattavasti. Päätin että ottaisimme muutaman ravilisäyksen jotta saataisiin oriille kunnon liikkettä. Tuo onnistuikin odotettua paremmin ja ajatelin ettei oteta laukkaa, vaan saat sitten kotona reenailla sitä reipasta ja letkeää vauhtia.

26.05.2011

Heti aamusta otin naulasta orin suitset, ja lähdin metsästämään Amoria laitumelta. Ori mussutti ruohoa kaikessa rauhassa, ja oli heti "Ei, mä jään tänne!" - tyylinen, ja jämähti paikoilleen, kun yritin saada sen liikkumaan. Parilla läpsäyksellä lautasille ori kuitenkin hyppi eteenpäin melko reippaan oloisesti. Taisi käydä orilla mielessä, että mitä paremmin se tottelee, sitä nopeammin se pääsee takaisin ruohomättäiden ääreen. Talutin orin baanalle, ja se kirjaimellisesti huokaisi, kun nousin selkään. "Älä vielä saa musta tarpeekses" sanoin orille, ja rapsutin kaulaa. Käveltiin vartin verran, ja sitten pyysin Amorilta tölttiä, jota se tarjosi heti, ja menimme lyhyissä pätkissä, ja väliin pysähdys - ja taas tölttiin. Amor toimi mainiosti, ja sai rapsutuksia palkakseen. Jatkettiin pienillä ravipätkillä, joiden sijasta Amor kuitenkin tarjosi tölttiä. Jouduin taas kerran ottamaan kunnon etunojan, ja liu'uttamaan kädet harjan puoliväliin, jotta sain Amorilta lyhyitä pätkiä ravia. Muutaman onnistuneen kerran jälkeen käveltiin hetki, ennen kuin jatkoimme laukalla. Pöly senkun lensi, kun ori harja hulmuten, minä selässä pomppien laukkasi kaksi kierrosta baanalla. Kun energia oli purettu, otettiin laukkaa molempiin suuntiin, hitaassa tempossa, mutta oikeaan kierrokseen Amor ei kunnolla saanut laukkaa nostettua. Kun tämäkin onnistui, kokeiltiin lisättyä tölttiä kierroksen verran, ja sitten ori sai kunnon rapsuttelut, ja käveltiin hetki pitkin ohjin.

25.05.2011

Tänään lähdettiin treenaamaan Amorilla vähän ravaamista maastoon, sillä pitihän ori saada ravaamaan, ilman tölttiaskelia. Amor tepasteli reippaasti, ja sain pidättää oria aikalailla, ennen kuin se käveli rennosti eteenpäin pitkin ohjin. Kun päästiin pitkälle suoralla, aloitettiin ravailu. Aluksi Amor tarjosi vain tölttiä, mutta liu'utin kädet harjan puoliväliin, ja otin reilun etunojan, ja painoin pohkeet kylkiin. Vielä kerran. Ja vielä uudestaan. Pian Amor ravasi lyhyitä ravipätkiä, ja olin tyytyväinen. Nyt laitoin kädet oikealle paikalle, ja istuin normaalisti. Ja Amor ravasi. Se ravasi, kun istuin normaalisti. Kun ravattiin sata metriä näin, hidastin käyntiin, ja annoin pitkät ohjat ja miljoona rapsutusta hienolle orilleni kävellessämme kotiin. Hitto soikoon, sain Amorin ravaamaan kunnolla, mietin kotimatkalla.

22.05.2011

Amor hyppi tänään melkein kirjaimellisesti riemusta, kun tallillamme järjestetty teemapäivä kaikkina hienouksineen alkoi kello 8.00. Mukaan mahtui askellajinäytös, talutusratsastusta, ja leikkimieliset kilpailut lapsille. Amor pääsi nimittäin kahteen ensimmäiseksi mainittuihin osallistumaan, ja toi mukavaa piristystä päivärytmiin. Ensin hyppäsin oriin satulattomaan selkään, ja lähdettiin muiden askellajinäytökseen osallistuvien kanssa baanalle. Voi hitsi, kun lapset kiljuivat riemusta nähdessään tämän oriin, ei vähintäkään epäilystä, etteivätkö he tulisi Amorin selkään talutusratsastuksessa. Poika toimi hyvin, ja joukon etunenässä kulkeminen sai sen näyttämään parhaat puolensa - pitäähän Amorin nyt parhaalta näyttää. Töltissä ja laukassa Amor oli lyömätön, ja passi sujui, mutta vähän takkuisesti. Ravissa jä käynnissä Amor päätti, että eipä totella, vaan painellaan tuhatta ja sataa.

Kun hikinen ori vietiin loimitettavaksi, Amorin ihailijajoukko (joka koostui 4-8 vuotiaista lapsista) seurasi sitä silmä kovana, ja kun ori vielä kaiken lisäksi tunki päänsä jokaisen syliin, sai se pienistä käsistä paljon rapsutuksia, taputuksia ja herkkuja. Kun loimi oli selässä, talutin Amorin pihalle, josta lapset saivat kiivetä yksi kerrallaan selkään. Sitten lähdettiin noin 400 metrin pituiselle pienelle kierrokselle, ja Amor vähät välitti, vaikka pienet lapset kiljuivat ja nauroivat ja huitoivat, vaan askelsi reippaasti eteenpäin. Joidenkin kanssa päästiin raviin asti, vaikka Amor - lapsien kannalta hyvä - mieluummin tölttäsi. Kaksikymmentä kakaraa Amor sai kuljettaa selässään, ja näytti oikein omahyväiseltä, sillä kaikki lapset tarjosivat vielä lisää herkkuja. Nojaa, saipahan Amor tänään hiukan liikaa, joten huomenna jätetään nuo herkut väliin, ja annetaan oriille muutenkin lepopäivä :'D

Kuvagalleria

   

© Fitjamyri with persmission/luvalla/leyfi