Suomenhevostalli

Harmonia

Tarina toteutuneesta unelmasta

Ja sitten niitä koivukujia ja valkoisia aitoja?

Hiekka rahisee sun jalkojen alla, kun sä kävelet koivuin reunustettua, hyvin hoidettua hiekkatietä. Kesä on kauneimmillaan; joka puolella on niin paljon vihreää, kukkia, pilvetön taivas ja vaikka mitä ihanaa. Pian, käveltyäsi jonkin matkaa, alkaa hiekkatietä reunustamaan myös valkoisin aidoin reunustetut laitumet. Siellä laiduntavat hevoset laukkaavat innoissaan aidan viereen katselemaan uutta tulokasta. Toisella laitumella nuoret orit nahistelevat, ja kolmannella varsalliset tammat vahtivat pikkuisiaan, jotka nekin tulevat aidan viereen ja hirnuvat kimeästi. Jatkat vielä vähän matkaa, ja tien vieressä kohoaa punaiseksi maalattu, suuren suuri maneesi, josta kävelee juuri ulos nuorehko nainen mustan suomenhevosorin kanssa. "Tervetuloa Harmoniaan!" nainen huudahtaa, ja samassa maneesista juoksevat myös naisen kaksi lasta, sekä pari koiraa. "Äiti äiti, nyt on meijän vuoro!!" tyttö kiljahtaa.

Harmonian tila on uudistettu miltei kokonaan 2014 vuoden lopussa, ja tila sai täysin uuden ilmeen uudistettujen tilojen ansiosta. Ensin valmistui päätalli, johon kuuluu kaksi siipeä, sekä "alatalli", eli yhteensä karsinoita on päätallissa sataviisi. Suunnittelu on kuitenkin tehty siten, että talli on mukavan kompakti ja lämminhenkinen, ja siellä on hevosten hyvä olla ja asua. Ilmanvaihto tallissa on läpi vuoden hyvä, ja talvella lämpötila pysyttelee aina plussan puolella. Päätallissa on myös pesubokseja sijoiteltu vähän joka puolelle, yhteensä niitä on kuitenkin viisi. Varsomiskarsinoita tammapuolella on kolme, mutta suurimmassa osassa normaaleita karsinoita mahtuu myös hyvin varsomaan. Karsinoissa on liukuovet, jotka liuttamalla menevät myös lukkoon. Jokaisen karsinan ovessa on lisäksi loimiteline, riimuteline, nimikyltti sekä ruokintaohjeet. Jokaisesta karsinasta pääsee kurkistamaan tallin käytävälle, mutta kaikkien hevosten "yläovea" emme pidä auki turvallisuussyistä. Jokaisessa karsinassa on vesiautomaatti, sekä seinään kiinnitetty astia lisärehuille. Rehut, ja heinät säilytetään erillisessä "varastossa", joka on yhteydessä talliin. Karsinat siivoamme tallista kerran päivässä, kesällä tarpeen mukaan. Kuivikkeena käytämme hevosillamme hamppua.

Vaikka kuulostaa kauheen yksinkertaselta, on meidän tallissa kaikennäköistä omaa, joka tekee tilasta Harmonian. Tallissa on todella vaalea värimaailma, sekä sisällä tunnelmalliset ikkunanpielet, sellaiset valkoiset puiset. Ulkona seiniä pitkin vaeltaa villiviinikerrokset, ja tallin ovet ovat suuret pariovet, sekä kaksijalkaisille pari kapeampaa, normaalia ovea. Itse tallirakennus on tehty kivestä, ja se on kaikessa suuruudessaan todella perinteinen. Varustehuoneet ovat kunnolla lämmitettyjä, ja joka ikinen päivä ne tuppaavat menemään täydelliseen epäjärjestykseen. Kummallekin siivelle, sekä alatallille on omat varustetilansa, joista löytyy jokaisesta myös sohvat. Tallista, suunnilleen keskivaiheilta löytyy myös isompi oleskelutila, jonne on ahdettu sohvia, pöytä, telkkari, jääkaappi, mikro, aterimia, vilttejä sekä tietenkin kahvin- ja vedenkeitin. Seiniltä löytyy Harmonian tilan edellisiä, ja eniten vaikuttaneita hevosia. Kaapeista tai jääkaapista löytyy aina valmiita voileipiä tai jotain makeaa. Kaiken kaikkiaan tunnelma on rento ja kodikas, tai no, ainakin allekirjoittanut tykkää.

Päätallista lähdettäessä loivasti oikealle, saavutaan pikkutallin pihaan. Tai, ei se mikään pieni ole, mutta kuitenkin. Karsinoita pikkutallista löytyy viitisen kymmentä, ja jokainen on hevoskokoinen, eli isommatkin kansallishevoset mahtuvat hyvin asumaan. Myös täältä löytyy varustehuone, sekä pieni oleskelutila. Myös tallin virallinen toimisto löytyy pikkutallista. Hallitsevana tehostevärinä tallissa on tummansininen, mutta ei kuitenkaan sellaiden "kirkas", vaan aavistuksen samea. Pikkutallin perältä löytyy myös rehuvarasto, mutta heinävarastoon saa ahdettua kerralla vain viikon heinät, jonka jälkeen varasto pitää taas täyttää. Pihalta löytyy muutamia perinteisiä hoitopuomeja, sekä perinteinen ulkopesupaikka, joka on kesäisin kovassa käytössä. Tallipihalta löytyy myös muutamia koivuja sekä pikkutallin takaa pari suurta tammea. Nurmialueita on muutama hassu pihalla, jossa voi alkukesästä vaikka syötellä hevosia ennen virallista laidunkauden avaamista.

Harmonian tiluksilla on tarhaa, pihattoa ja laidunta vaikka muille jakaa. Kuten jo mainittu, laitumet sijaitsevat suurimmaksi osaksi tallitien varrella, jossa laitumia onkin yhteensä yksitoista. Nämä ovat kuitenkin isoimmat laitumet, jotka tilalla on, ja tallipihalta muutaman sata metriä pehmeää hiekkatietä kävellen löydät tallin loput laitumet, jotka ne on jaoiteltu kahteen eri osaan - orien ja tammojen laitumet tietenkin erikseen. Täältä löydät vielä yhdeksän hieman pienempää laidunta, jotka ovat kesäisin todella ahkerassa käytössä. Lisäksi tilalta löydät neljä ympäri vuoden käytössä olevaa pihattoa, joista jokaiselle kuuluu pieni laidunlohko, joka tosin syksyisin suljetaan. Tuntuu varmasti hirveän isolta? Niin se onkin, ja arjen pyörittämiseen tarvitsee muutamat(kymmenet) apukädet, jotka onneksi saimme loppujen lopuksi. Kun lisäksi on vielä kaikki 15 neljän hevosen tarhaa, niin esimerkiksi siivous tuntuu loputtomalta suolta.

Meillä on aina ollut hyvät puitteet tavoitteelliseen harrastamiseen ja kilpailemiseen. Harmoniasta löydät varmaankin ensimmäisenä suuren, punaiseksi maalatun maneesin, jossa on kumirouhepohja, joten vuodenajasta riippumatta onnistuvat niin este- kuin koulutreenitkin. Maneesilla on kokoa peräti 85x40 metriä, joten toiseen päätyyn onkin päädytty laittamaan kouluaidat poikittain, ja loput tilasta on käytössä vapaaseen ratsastamiseen. Maneesin reunustoilta löydät ensiluokkaisen estekaluston, jossa on niin vesimattoa, kuin portti- ja kaikenlaisia muunlaisia erikoisesteitä. Maneesissa on lämmitys, joka takaa varmasti, että talvella ei sormet ja varpaat ole jäätymisvaarassa. Ja totta, maneesissa on myös toisella pitkällä sivulla jonkin matkan verran peilejä, joten omaa menoaan voi niistäkin katsella (ja allekirjoittanut ottaa kesken treenin selfieitä...) No, maneesista sitten kenttiin, joita tosiaankin on kaksi. Toinen on estekenttä, jolla on kokoa 80x45m, jolle mahtuu kokoamaan vaikka minkälaisen radan, ja vähän kokemattomammallakin hevosella mahtuu tekemään pidempiä teitä. Niin sanottu koulukenttä on taas 60x35m, ja siinä saa kunnon koulutreeniä, sekä rataharjoituksia tehtyä. Ulkokentät toimivat myös mahdollisten kisojen järjestyspaikkana. Estekentältä löytyy estekalusto, ja koulukentän aidoista löytyy sekä lyhyen, että pitkän radan kirjaimet.

Pikkutallin takaa löytyy myös pieni kenttä (35x20m), joka soveltuu vaikkapa vähän pikaisempiin treeneihin. Jokaiselta kentältä löytyy valaistus, eli talven pimeinäkin tunteina pystyy treenaamaan ulkona. Kentillä on pohjana hiekkaa, ja niistä pidetään lanaamalla huolta ympäri vuoden. Ainoastaan hirveinä "sadekausina" ja silloin, kun maa on totaalisen jäässä. Lisäksi Harmoniassa on tietenkin paljon erilaisia maastoreittejä, sekä ehkä aavistuksen verran alkeellinen maastoesterata. Lisäksi maastosta voit bongata jo "hylätyn", mutta todella hyväpohjaisen vanhan hiittiradan, jossa on hyvä ottaa hevosten kanssa oikein kunnon laukkatreenejä. Maastoreitit vaihtelevat; on pelkkiä metsäkävelylenkkejä, paljon laukkapätkiä sisältäviä reittejä, peltoja, mäkiä, maanteitä, järvenrannassa ratsastamista ja kaikkea, mitä ikinä vaan pystyy kuvittelemaan. Hevosilla käydään ahkerasti uimassa järven rannalla paikassa, jossa on meille tavallaan oma "lampi", jossa ei virtaa, eikä vesi ole liian syvää rannan tuntumassa. Maastoesteradalta löytyy niin portaita, tukkeja, ylä- ja alamäkiesteitä, vaikeita "sarjoja", vesieste ja muutama tasaisella oleva risueste, jotka sopivat oikein hyvin kenttäratsastuksen maastokokeeseen treenaamiseen. Maastot ovat ennen kaikkea turvallisia, mutta antavat myös haasteita sitä kaipaaville!