Virtuaalihevonen

Fiktion Tumma Hurmos

SV-II


Virallinen nimi Fiktion Tumma Hurmos Rekisterinumeroei rekisterissä
Rotu & sukupuolisuomenhevosori Säkäkorkeus & väri167cm, punaruunikko
Syntymäaika29.09.2015, 4v KasvattajaMilja, Fiktio
Painotuslajikoulupainotteinen KoulutustasoHelppo A, 80cm
Omistaja annika n VRL-10352 Kotitalli suomenhevostalli Harmonia

Meriitit

Helmikuussa 2016 suomenhevosvarsa-arviointi:
rakenne 5,8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 8,3 + 7, luonne 17 = 63,1 = SV-II
(käytöskokeen 2. 79,761%:lla, ratsastuskokeen 5/14)


Luonnekuvaus

Tumma Hurmos hankittiin talliin vähän kuin sattumalta. Kasvattaja oli myymässä sitä ja tarjosin pienelle orivarsalle kotia, kun ei siitä muut tarjouksia tehneet. Milja toivotteli kovasti onnea tuon pienen ruunikon varsan kanssa, ja parin päivän jälkeen me tajuttiin Tuukan kanssa, että mitä se oikein tarkoitti. Hurmos tykkäsi ja tykkää edelleen hyppiä pystyyn, tuhota karsinan seiniä järsimällä niitä, se on ahne - ja sen huomaa vatsan ympäryksestä, ja se on ehkä aavistuksen verran hankala ratsastaa. Lisäksi on varsinainen pelkuri ja kaikki normaalit, sata kertaa nähdyt asiat saattavat aiheuttaa hirveät kilarit.

Hoitotilanteissa Hurmos kannattaa ihan turvallisuussyistä laittaa kiinni, sillä se mielellään pyörisi hyrrän lailla karsinassa, jos siihen on mahdollisuus. Tarhaan sille laitetaan aina suojat, sillä se on taitava myös kolhimaan itseään. Milloin sen löytää putkiaitojen välistä jumissa tai milloin sotkeutuneena aitalankoihin. Se kuitenkin on pohjimmiltaan ihan kiltti, ja esimerkiksi antaa koskea ihan mihin vain, jolloin hoitaminen on paljon helpompaa. Kaviot ori nostaa nätisti, mutta malttaa pitää kinttujaan ylhäällä ehkä kaksi sekuntia. Turhautumisia tämän orin kanssa on koettu niin monta, että mielummin on vaan luovutettu ja putsattu ne kaviot siinä kahdessa sekunnissa. Varusteiden laitossa ei ole sen suurempia ongelmia, mutta kannattaa olla nopea, ja satulavyön kiristykseen tarvitaan pieni ripaus oveluutta, sillä Hurmos osaa pullistaa oikein kunnolla.

Hurmos jaksaa odottaa sen aikaa, että ihminen kerkeää selkään, ja sitten onkin jo mentävä. Hurmos on todella eteenpäinpyrkivä, eikä se alkutunnista - ensimmäiseen 20 minuuttiin - jaksaisi keskittyä muuhun kuin täysillä eteenpäin menemiseen. Hurmoksen kanssa tarvitaan paljon huumorintajua, kärsivällisyyttä, ja todella paljon taitoa, että sen saa liikkumaan oikein päin, ja ettei ravi muistuta enemmän ravurin kipitystä. Sen kanssa erityisesti voltit ja siirtymiset askellajien välillä ja niitä pitää tehdä paljon! Kunhan tarpeeksi kärsivällisesti ja huolellisesti ratsastaa, rupeaa sieltä Hurmoskin hieman keskittyä, ja siitä saa irti aika makeaa liikettä ja Helppo A-radat sujuvat todella simppelisti. Mikäli Hurmoksella on "varsa"päivä, on sen mielestä keuliminen hirveän kivaa, ja kentän laitojen ulkopuolella on hirveästi kaikenlaisia mörköjä. Saattaa tuntua hurjalta, kun iso massiivinen suomenhevonen rupeaa hyppimään joka suuntaan kahdella jalalla, mutta oikeasti Hurmos on niin nössö, että napakka komennus palauttaa sen maan pinnalle. Kun Hurmoksen saa luottamaan tiettyyn ihmiseen, sujuvat hommat melkoisen hyvin.

Kisapaikoilla ori on todella hermostunut, ja keulii verryttelyssä usein ensimmäiset kymmenen minuttia, eikä siihen auta kiljuminen, kiroilu tai raivoaminen - saatikka sitten rauhoittelu tai joku muu rakentavampi keino. Punainen rusetti hännässä on ehdoton, ja orin kanssa saa verkata ikuisuuden, että se on valmis radalle. Oikeanlaisen kuskin kanssa se kuitenkin menee radalla ihan nätisti, unohdetaan se verkka kokonaan, vai mitä? Esteillä ori on kömpelö, pelokas ja vaatii paljon tukea. Ei siis kokemattomille. Kyllä se menee korkeistakin esteistä yli, mutta tyylistä ei voi mennä takuuseen. Maastossa kuskin tarvitsee olla rohkea ja rauhallinen, jotta Hurmos pysyy koko reissun ajan rentona. Se kyllä toimii myös yksin maastossa, mutta silloin varsinkin kotiinpäin on hirveä kiire.


Suku

i.
Kaiholehdon Hurmiopoika
KTK-II
ii.
Huvitutin Nokipoika
iii.
W.B. Wagner
iiii. Olli-Pekka
iiie. Sovinnon Karoliina
iie.
W.B. Vivianna
iiei. Iltaruskon Rontti
iiee. Savimajan Lilian
ie.
Mörkövaaran Lemmetär
iei.
Koistilan Karma
ieii. Karmava
ieie. Lasisiipi
iee.
Mörkövaaran Lauriina
ieei. Railan Vilinteri
ieee. Tummavieno
e.
Fiktion Vekla
Ch
ei.
Fiktion Petrus
eii.
SH Vekselin Pedro
eiii. Kilun Peedro
eiie. Välkkeen Pirra
eie.
Fiktion Ainia
eiei. Laineen Kasperi
eiee. Aava
ee.
Fiktion Valkia
eei.
Jalmari Luned
eeii. Sananlasku
eeie. Vinkas
eee.
Fiktion Veela
eeei. Tiitun Elmo
eeee. Tiitun Vilima

Jalostus

Fiktion Tumma Hurmos ei ole käytössä ulkopuoliseen jalostukseen. Mikäli sinulta kuitenkin löytyy sopiva tammaehdokas, otathan yhteyttä sähköpostilla?

23.01.2016 / ori Leilein Kuurahurmos / emä Moon Hallamari / Om. Jewel, Leijonalaakso

Kilpailukalenteri

Fiktion Tumma Hurmos ei ole aloittanut kisauraansa. Päivitetty viimeksi 07.11.2015

KRJ:n alaiset

Sijoituksia 00kpl, joista voittoja 00kpl

Päiväkirja


Valmennukset

Takaisin alkuun