Katla frá ElfendurVirallinen nimi: Katla frá Elfendur, "Katla" Syntynyt: 02.07.2012
Rek.nro: VH12-030-0156 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 139cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja Kiiskinen - Elfendur Painotus: Askellajiratsastus
Koulutustaso: ko. HeB, re. 60cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 4 vuotta 09.01.2013
Ei merkittäviä saavutuksia

Luonnekuvaus

Huomasin eräänä sateisena kesäpäivänä, että tallista puuttuu jotain oleellista. Hetken mietittyä sain päähäni mikä se oli. Voikko hevonen! Miten voi olla, että tallin melkein kolmivuotiseen historiaan ei mahtunut yhtään voikkoa hevosta? Asia piti korjata heti, joten ei muuta kuin sisälle ja selailemaan myynti-ilmoituksia. Silmäni osuivat melkein heti ilmoitukseen, missä odotettiin syntyväksi heinäkuun alussa voikkoa varsaa. Komea isä ja nätti emä, ja molemmat voikkoja. Minun ei tarvinnut kauaa miettiä, kun jo soitin Kiiskiselle. Kauppa sovittiin puhelimitse ja heinäkuussa sain ilmoituksen että varsani oli syntynyt. Ja vielä oikean värisenä.

Katla frá Elfendur, tuttujen kesken ihan vain Katla, on oikein veikeä tamma. Veikeä luontoista varsaa odotinkin, isä kun on tallinsa hulivili. Yleisesti ottaen Katla on kiltti, mutta vähän häslääjä ja näpertäjä. Tyttönen naurattaa tallin porukkaa seisomalla jalat ristissä ja venyttelemällä aamuisin kuin kissa. Hoitaessa ja taluttaessa suuhun eksyy koko ajan tavaraa, eikä tamma jätä ihmisiä hetkeksikkään rauhaan. Ratsastaessakin se mieluummin vain jolkottelisi maastossa ja söisi voikukkia kun hikoilisi baanalla.

Hoitaessa Katla tykkää näpertää kaikkea mitä sen turvan eteen tuodaan. Suuhun eksyy harjat, riimunnaru, hoitajan hanskat ja takinhelmat. Missään nimessä tyttönen ei pure, mutta se vain näpertää huulillaan kaikkea. Välillä se saattaa myös nakella tavaroita ympäri karsinaa tai käytävää ja hoitaja saa sitten etsiä niitä purujen seasta. Joskus Katla on niin tyytväinen itseensä hukattuaan taas yhden harjakamman, että sen voisi luulla nauravan.
Satulointi onnistuu hyvin, kunhan saa pidettyä Katlan turvan kaukana satulahuovasta. Tamman tapoihin ei kuulu pullistelu tai luimiminen, se seisoskelee rennosti paikoillaan ja odottelee. Suitsien laitto voi tuoda vähän ongelmia, Katla meinaa olla vähän yli-innokas auttamaan ja suuhun eksyy usein ensin poskihihnaa ja turpahihnaa ja ties mitä ennen kuin kuolaimet pujahtavat sinne. Katla ei turhia stressaa lenkille lähtöä, ja usein se riiputtaa päätään ja näyttää siltä kuin voisi nukahtaa minä hetkenä hyvänsä.

Ratsuna Katla voi olla vähän laiska, mutta piristyy nopeasti varsinkin maastossa. Maastolenkit ovatkin tamman lempihetkiä ja se nauttii niistä todella. Katla on pommivarma maastoratsu, ja sen kanssa voi mennä maastoilemaan joku vähemmän kokeneempikin ratsastaja. Kentällä Katla on huomattavasti laiskempi ja napakat pohkeet ovat tarpeen. Tyttösen saa herätellä kunnolla heti tunnin aluksi, muuten loppu ratsastus on pelkkää tappelua. Kunhan vaan Katla liikkuu, siltä luonnistuu ihan hyvin niin koulu kuin esteet. Laukka-ravi siirtyminen voi joskus tuottaa ongelmia, koska Katla saattaa siinä siirtyä passiin. Apujen kanssa saa olla tarkkana, mutta kaikki onnistuu kunhan jaksaa pyytää. Katlalta löytyy kaikki islanninhevosten viisi askellajia ja ne on aika helppo saada esiin. Tölttiä tamma puksuttaa mielellään menemään. Työtöltti saattaa tammalle tuottaa ajoittain vaikeuksia, se kun haluaisi viipottaa vähän turhan nopeaa, mutta kyllä sekin onnistuu jos osaa pyytää. Passia saattaa todella tulla laukan jälkeen, mutta muuten sitä ei turhan herkästi saa esille. Passia treenataankin Katlan kanssa ahkerasti koko ajan.

Katlan kanssa lastaus ja kuljetus sujuvat yleensä ilman ongelmia. Tamma on rauhallinen matkaaja, mutta kisapaikalla siihen tulee vähän eloa. Se on uudessa paikassa aina huomattavasti reippaamman oloinen, mutta kyllä tyttö vieläkin käsissä pysyy ja paidan helmat eksyy edelleen suuhun. Lämmitys on Katlan kanssa kaiken a ja ö. Jos lämmityksessä antaa tamman haahuilla minne sattuu, eikä vaadi siltä alusta asti kunnollista työntekoa, voi oikeastaan saman tien lähtä takaisin kotiin. Oikeanlainen lämmitys, niin Katla antaa radalla 101% ja esittelee parhaat puolensa yleisölle.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Ljóskur frá Ingvadur
isl, 141cm
ii. Dvalinn frá Hlýjakoti
isl, 140cm, evm
iii. Fengari frá Sílmavík
isl, 138cm, evm
iie. Engilbjört frá Hlýjakoti
isl, 130cm, evm
ie. Breyting frá Ingvadur
isl, 135cm, evm
iei. Hákon frá Ingvadur
isl, 140cm, evm
iee. Ásrún frá Ingvadur
isl, 132cm, evm
e. Glófaxa frá Sulholti
isl, 132cm
ei. Bægifótur frá Sulholti
isl, 140cm, evm
eii. Dadi frá Sulholti
isl, 136cm, evm
eie. Simul frá Sulholti
isl, 137cm, evm
ee. Ömbun frá Sulholti
isl, 137cm, evm
eei. Gnýfari frá Skógar
isl, 138cm, evm
eee. Bulla frá Holsborg
isl, 135cm, evm

30.07.2013 o. Sleipnir frá Ljóma (i. Seifur frá Dáltur)
27.04.2013 t. Krafla frá Ljóma (i. Ýri frá Geitungur)

Päiväkirja & valmennukset

15.02.2014 - Päiväkirjamerkintä
Ei siihen tarvittu kuin vähän aikaa aktiivisempaa kisailua ja sijoitukset tulivat täyteen. Ihan kokonaan emme vielä kisaamista lopeta, vaan keskitymme enemmän ARJ-cupien kiertämiseen ja niissä on nyt päätavoite. Katla on tehnyt kyllä hienon uran kisakentillä ja nyt toivotaan, että jälkeläiset perivät samat ominaisuudet. Olen jo vähän sivusilmällä katsellut Katlan seuraavaa sulhasta, jos sitä löytäisi sellaisen orin josta voisi jättää itselle varsan. Nyt tamma saa ottaa rennommin viikon tai pari, mutta kolmas päivä maalikuuta on jo seuraava cup ja sinnehän me suunnataan!

26.12.2013 - Päiväkirjamerkintä
Viime kirjoittelusta onkin jo kulunut jonkin verran aikaa, mutta nyt voisi taas kertoilla Katlan kuulumisia. Ensinnäkin, tamma on ehtinyt jo saada toisenkin jälkeläisen. Sleipnir syntyi viime heinäkuussa ilman mitään ongelmaa. Katla on ollut erittäin huolehtivainen äiti, vaikka höseltäjä luonteensa takia odotin vähän muuta. Molemmat Katlan varsoista ovat muuttaneet uusin koteihin ja toivottavasti niistä kuullaan pian myös kisakentillä. Seuraava varsa on jo mietintä asteella ja se tulee jäämään kotiin kilpailemaan ja jatkamaan sukuaan. Sopiva ori vain on vielä hakusessa!
Kilpa-areenoilla on ollut hiljaisempaa. Katla kuitenkin lähestyy vauhdilla tarvittavaa 45 sijoituksen rajaa. Mikään kiirehän tässä ei ole, tammahan on vasta 11-vuotias, joten aikaa on vielä runsaasti. Eiköhän tässä taas ensi vuonna päästä kunnolla kilpailujen makuun niin alkaa sijoituksiakin tupsahdella taas vähän enemmän.

24.04.2013 - Päiväkirjamerkintä
Tänään tapahtui se, mitä olin jännityksellä odottanut jo jonkin aikaa. Yksi lempitammoistani, Katla, varsoi vihdoinkin! Kyseessä oli tamman ensimmäinen varsominen, joten koko tallin porukka on viimeiset pari viikkoa vuorotellen valvonut ja pitänyt sitä silmällä. Tänään aamuyöstä varsominen sitten käynnistyi. Olin juuri vaipunut uneen oman vahtivuoroni jälkeen, kun kaverini ryntää sisälle ja ilmoittaa, että nyt on aika. Nopeasti soittoa eläinlääkärille, joka lupaa tulla nopeasti ja sen jälkeen hissuksiin talliin. Menimme rauhassa karsinan eteen, jossa Katla jo makasi. Kohta näkyi jo varsan etukaviot ja siitä ei mennyt kauaa kun varsa oli jo kokonaan ulkona. Katla nousi nopeasti ylös tutkimaan pientä myttyä. Eläinlääkärikin saapui ja kävi tarkistamassa tamman sekä varsan, joka todettiin tammaksi. Molemmat todettiin terveiksi ja jäimme vielä seuraamaan, nouseehan varsa ylös ja pääseehän se syömään. Kun saimme todeta tilanteen hyväksi, päätimme jättää parivaljakon rauhaan ja lähtä itsekkin levähtämään. Huomenna olisi sitten edessä nimen pohdintaa!

16.02.2013 - Päiväkirjamerkintä
Katla on kisannut maltillista tahtia, mutta sijoituksia on kuitenkin tullut mukavasti. Kisoja ei kuitenkaan ole kamalasti ollut tarjolla, joten olemme keskittyneet myös paljon ihan peruskuntotreeniin. Kun lunta vihdoin tuli, niin sitä tulikin sitten kunnolla ja tamman kanssa on päästy harjoittelemaan hangessa kahluutellen. Katla on ottanut treeniä hyvin vastaan ja kun takapäähän on saatu lisää voimaa, on myös passi saatu rullaamaan ihan eri tavalla kuin ennen. Vieläkin on vähän hakemista siirtymisissä, mutta kun tamman saa passiin se menee sitä mielellään ja paljon paremmin mitä viime vuoden puolella. Olemme treenanneet paljon maastossa ja se on piristänyt tammaa kovasti. Harjoittelemme oikeastaan vain kerran viikossa kentällä tai baanalla ja muuten aina maastossa. Olen myös kaavaillut Katlalle ensimmäistä varsaaa, mutta oria en ole vielä valinnut. Ehdokkaita löytyisi paljon myös omasta tallista, mutta pitää hiukan katsella jos sieltä löytyisi joku oikein potentiaalinen ehdokas.

16.11.2012 - Päiväkirjamerkintä
Säät ovat olleet todella huonot, mutta nyt on tiet sen verran sulaneet, että päästiin Katlan kanssa käymään kunnon maastolenkki. Lumessa olisi paljon hauskempaa taivaltaa, mutta mieluummin tämä kuin kivikovat tiet ja pellot. Lähdimme tamman kanssa siis suunnistamaan lähimmälle pellolle, jossa aloitin ravilla. Katla oli erittäin innokkaalla päällä, oltiinhan tässä jo viikko tai pari oltu vähemmällä liikutuksella kun ei joka päivä viitsi maneesissa pyöriä. Tamma pyrähti innoissaan liikkeelle ja ravin koossa pitäminen tuotti hiukan hankaluuksia. Vähän aikaa ravattuamme nostin laukan ja annoin tamman laukata rennosti peltoa ympäri. Vauhti kiihtyi jonkin verran, mutta Katla ei viitsinyt kovin kauaa kiihdytellä. Valmistelin raviin siirtymisen huolella ja se onnistuikin hyvin, ja siitä tamma sai suuret kehut. Jatkoimme pellolta käynnissä eteenpäin ja suunnistimme seuraavaksi metsäreitille. Siellä oli vielä hiukan jäätä, joten tyydyimme kävelemään rauhallista tahtia. Kohta saavuimme tienpätkälle joka oli kuin tehty tölttäämiseen. Niimpä pyysin Katlalta tölttiä ja sen se teki innolla. En edes yrittänyt pidätellä tammaa rauhallallisessa tahdissa, vaan annoin sen mennä vapaammin. Tien päässä käännyimme ympäri ja tölttäsimme vielä takaisin, jonka jälkeen suuntasimme jo kotiin. Kotimatkan tyydyimme kävelemään. Tallilla harjasin Katlan huolella ja sen jälkeen se pääsi nauttimaan päiväheiniään ulos.

26.07.2012 - Askellajivalmennus, valmentaja Annika N.
Viimeinen valmennettavani tästä ryhmästä oli kivan oloinen tamma, Katla. Päätimme tämän kanssa keskittyä vain joihinkin perusjuttuihin, sillä olin sinä päivänä valmentanut ties minkälaista hevosta. Alkuun tehtiin suunnanvaihdoksia ja pysähdyksiä, joiden perään peruutus. Katla kuunteli apuja hyvin, mutta eteenpäinpyrkimystä olisi saanut olla enemmän. Teidän kanssa saatiin kuitenkin energiaa kaivettua jostakin, ja pian Katla liikkui jo vallan kauniisti, valmiiksi käyttäen takaosaansa. Sen kanssa näytti olevan mukavaa työskennellä, sillä sekä sinä, että hevonen näytitte tyytyväisiltä. Tässä valmennuksessa pyrittiin vain saamaan puhdasta tölttiä aikaan ja säilyttää töltin oikea tempo ja tahti myös kaarteissa. Alkuun Katla häsläsi pariin otteeseen jotain, mutta pian kaarteet onnistuivat molempiin suuntiin. Loppuun otettiin vielä edellisen ratsukon harjoitusta, nimittäin laukka-töltti siirtymistä, ja kun ne onnistuivat, saitte ravailla pitkin ohjin pari kierrosta, jonka jälkeen loppukäynnit. Katla vaikutti valmennuksessa oikein mukavalta, pehmeältä ratsastaa!

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 50kpl

30.04.2014   ARJ-cup   Kutsu   Speedpassi P.2   3/37
30.03.2014   ARJ-cup   Kutsu   5-käynti F.1   7/59
30.02.2014   ARJ-cup   Kutsu   5-käynti F.1   1/45
29.01.2014   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/39
22.01.2014   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/53
18.01.2014   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/53
16.01.2014   ARJ   Kutsu   250 metrin passijuoksu P.1   1/75
15.01.2014   ARJ   Kutsu   250 metrin passijuoksu P.1   6/75
05.01.2014   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/65
04.01.2014   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   7/72
31.12.2013   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/65
18.12.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/42
09.11.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/62
25.10.2013   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/63
22.10.2013   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/63
21.10.2013   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/28
02.08.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/43
06.06.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/94
02.06.2013   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/33
29.05.2013   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/100
28.05.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/100
25.05.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   8/100
25.05.2013   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   7/100
09.01.2013   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/37
05.01.2013   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/23
28.12.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/32
27.12.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/32
22.12.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/32
18.12.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   2/11
26.11.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/42
18.11.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/55
17.11.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/55
07.11.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/52
05.11.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/52
04.11.2012   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   5/30
04.11.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/52
15.10.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/33
04.09.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/50
15.08.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   7/77
13.08.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/73
09.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/97
08.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/98
07.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/62
06.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/64
31.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   7/51
30.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/54
28.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/54
25.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/24
21.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/50
19.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/50
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen