etusivu info hevoset kasvatus   toiminta

Fame's Twilight Tossin' It Up


©

nimi Fame's Twilight Tossin' It Up rekisterinumero VH11-027-0132
rotu newforestinponi sukupuoli ori
syntymäaika 01.04.2011 ikääntyminen oma ikääntyminen (3v 29.04.2011)
väri & merkit ruunikko säkäkorkeus 143 cm
omistaja Rossu VRL-10671, Whaiey Stud kasvattaja Frida , Fame
painotuslaji kenttäratsastus koulutustaso peruskoulutettu, HeA, Re 115cm, Me 110cm

Luonnekuvaus

"Mitä ihmettä sä meinaat?! Ei mun korviin saa koskea!!" Katselin vierestä kuinka varsalle laitettiin suitsia päähän, ja sen myrtynyttä ilmettä kun suitset saatiin vihdoin pujotettua sen korvien yli. Ori käveli taluttajansa takana, eikä suostunut tulemaan taluttajan viereen millään, kaiketin tunsi olonsa turvallisemmaksi kulkiessaan toisen perässä. Varsa vietiin maneesiin, jossa se päästettiin irti juoksentelemaan hetken vapaana, ennen kuin sitä alettaisiin irtohypyttämään. Ori ei olisi millään maltannut verrytellä, vaan vain laukkasi hurjaa pukkilaukkaa pitkin maneesia. Tämän takia se otettiinkin liinaan, ja vaikka se hieman vastustelikin, lopulta se ravasi nätisti juoksuttajansa ympärillä. Kun varsa ensimmäistä kertaa ohjattiin pienelle ristikolle, sen silmät kirkastuivat ja korvien perusteella sen huomio keskittyi täysin tähän yhteen esteeseen. Ori hyppäsi ihan hurjan suuren loikan, ja ihastelin sen tekniikkaa. Varsa oli hädin tuskin paria vuotta, ja se hyppäsi jo nyt noin loistavasti! Estettä korotettiin lopulta 80cm korkeuteen, joka oli jo aika hyvä korkeus varsalle. Kuitenkin, kun se ohjattiin kujalle, se hyppäsi esteen, vieläpä reilulla ilmavaralla. Siinä hetkessä tiesin mikä tuon varsan tulevaisuus olisi.

Ty on yksi viisaimmista hevosista joihin olen tutustunut, ja vaikka se onkin hieman liian kekseliäs ja sillä on pilkettä silmässä, se on todellinen luottoratsu. Ori keksii välillä omia hauskuutuksiaan, ja se kyllästyy helposti jos sille ei anneta paljon mietittävää. Ty haluaa aina päästä mahdollisimman vähällä, joten tämän takia se on ollut helppo kouluttaa koulukentillekkin HeA - tasoiseksi. Kun siltä pyytää jotain, se miettii asiaa hetken, ja saattaa heilauttaa päätään tyyliin; "No en varmana tee!" mutta tämän jälkeen kuitenkin tyytyy osaansa ja suorittaa tehtävän mallikelpoisesti. Ty saattaa välillä miettiä ihmisen asemaa ja muutaman kerran testailla ihmisen hermoja tanssahtelmalla ja luimimalla, mutta jos tästä ihminen selviää, on ori ottanut opikseen. Muulloin se on ihan lepsu, ja rakastaa rapsutuksia ja pitkiä harjaustuokioita. Orihan se on joka tapauksessa, ja se on luonteeltaan hyvin herkkä. Jos sitä kohtelee liian kovin ottein, on varmasti luvassa ilmainen tatuointi jos toinenkin, sekä muutama kipakka potku. Tammojen perään se tanssahtelee ja esittää enemmän kuin mitä onkaan, mutta tällöin napakka ote narusta ja pieni nykäisy saa orin taas laskeutumaan maan kamaralle. Meinaan siis kirjaimellisesti, nimittäin Ty nousee herkästi takajaloilleen, ellei ole varma onko taluttaja tarpeeksi hyvä johtaja. Onneksi sen saa alas melko pian, mutta tämän jälkeen taluttajan on oltava hyvin valppaana. Ty ei ole mikään hurja hirnumaan, joten se useimmiten hörähtelee kuuluvasti kun huomaa joko tammoja, ruokaa, tai sitten iki-ihanan omistajansa (jolla on aina pari porkkanan palaa taskussaan...)

Karsinassa Ty on välillä hieman sählä, eikä tiedä miten päin seisoa. Sitä ei kuitenkaan tarvitse sitoa kiinni, jos ei välitä hieman pyörivästä hevosesta. Joskus ori rauhoittuu seisomaan paikoilleen ja vain nauttii harjauksesta silmät puoliksi ummessa. Se ei siedä hennolla pölysualla harjailua, vaan alkaa kutiamaan. Ori luimistaa tällöin korvansa ja joko nostelee uhkaavasti takajalkojaan tai kuopii etusillaan, ja jos tällöin hoitaja herppaa ja alkaa harjaamaan kahta hennommin, alkaa tahtojen taistelu. Ty osaa olla aika ilkeä, mutta ei pahoinpitele ihmisiä huvikseen. Se saattaa enintään antaa tatuoinnin tai pari, mutta jos on ollut napakkana koko ajan, Ty on kaikista lempein otus maan päällä. Joten pölyharjan vaihto kovaan harjaan, niin selvitään hyvin myös harjauksesta. Ori pitää varsinkin sään rapsuttamisesta ja harjaamisesta, eikä ole ollenkaan herkkähipiäinen muutenkaan. Kovalla harjalla saa harjata myös mahan alusen sekä jalat, mutta jos on tarpeellista käyttää pehmeämpää harjaa, on katsottava että painaa tarpeeksi. Kavioita puhdistaessa ori on mahdoton; se ei pidä yhtään että sen jaloista pidetään kiinni. Jalat saa kyllä nousemaan, mutta täytyy olla oikea tekniikka ettei ori pääse nykäisemään niitä nopealla liikkeellä pois. Kavioiden puhdistus tulisi muutenkin suorittaa vikkelään. Kun päästään satulaan, alkaa taas orin kaviot viuhumaan. Kun sitä läppäisee lavalle, Ty yleensä sopeutuu tilanteeseensa, mutta jos alkaa epäröidä, et varmastikaan saa satulaa selkään. Kun satula on selässä, ei ole enää mitään ongelmaa vyön kiristämisessä. Suitsien laitto sujuu moitteetta, ja Ty oikein avaa suunsa kuolaimille, joten suitset saa laitettua vaikka suoraan orin pään edestä. Se on oppinut jo siihen, että sen korviin kosketaan, mutta on silti välillä hieman fanaattinen asian suhteen. Nopsaan vaan suitset korvien yli, ettei Ty keksi järjestää asiasta kohtausta. Ori maiskuttelee kuolaimia tyytyväisenä kun laitat hihnat kiinni, jonka jälkeen se on jo malttamattomana lähdössä liikkeelle.

Kouluratsastuksessa orilla on todella hyvä keskittymisprosentti; ainoastaan tammojen läsnäollessa saattaa olla että orin keskittyminen herpaantuu hetkeksi. Tammojen läheisyys saa sen kuitenkin yleensä vain kulkemaan paremmassa muodossa, paremmin takaosaa allensa ottaen, mikä on tietty hyvä. Ty kulkee muodossa aluksi hieman ylireagoiden, ja on "dippailija", eli käy välillä koskettamassa turvallaan ryntäitään. Kun oria ratsastaa tasaisella ohjalla ja reippaasti eteenpäin, nousee ori parempaan muotoon ja alkaa ottamaan takaosaansa olleen. Ty on hyvin herkkä, eikä sitä tarvitse potkia eteenpäin tai pidättää kovin avuin. Jos sen huomio keskittyy hetkeksi johonkin muuhun, pieni pidäte ulko-ohjalla saa orin taas takaisin muotoon ja liikkumaan keskittyneesti eteenpäin. Jos Ty:lle ei keksi koko ajan tekemistä, kuten asettamista tai mitään muutakaan, alkaa ori taas kulkemaan luotilinjan takana ja sen askellajit kärsivät, jolloin se pitää taas ratsastaa takaisin oikein päin. Ty:n askellajit ovat ponimaisen lyhyet, mutta hyvin lennokkaat. Käynti on pitkää, mutta sitä on aika hankala ratsastaa kunnolla; joskus se meinaa mennä enemmän kaksitahtiseksi kuin nelitahtiseksi. Ravia on helppo pidentää ja lyhentää, ja sekin on suhteellisen korkeaa verrattuna ponin kokoon. Laukka on pyöreää ja rentoa, ja sen lyhentämisessä tarvii jo hieman taitoa, ettei ori riko raville. Ty on poniksi myös hyvin notkea, ja taipuu tosi rennosti molempiin suuntiin. Ainoa varomisen kohta on, jos Ty alkaa ylitaivuttaa kaulaansa, mitä se tekee mielellään vaikka pitäisi vain asettaa. Laukanvaihdot ovat tämän orin bravuuri, niitä se rakastaa suorittaa ja tekee niitä mielellään. Sivuttaisliikkeet, kuten pohkeenväistö ja avot ovat välillä Ty:lle ihan hepreaa ja sitä täytyy muutaman kerran kopauttaa että se ymmärtää jutun juonen. Tämän jälkeen sen kulkeekin nätisti muodossa ja pitkillä sivuttaisliikkeillä tehtävän läpi.

Esteillä Ty on ihan lyömätön, koska sillä on ihan loistava tekniikka! Se on aina innostunut esteistä, ja tanssahtelee alkukäyntien aikana jännittyneenä kuin viulun kieli. Se on kuitenkin hyvin hanskassa (ja hanskat on Tanskassa) ja jarrut löytyvät vaikka vauhtia olisikin. Ori on siitä ihana, ettei se harrasta minkäänlaisia temppuja; ei pukittele eikä ryöstä. Se kuuntelee tarkkaavaisena ratsastajaa ja on aina mukana hypyssä. Se ei kiellä, ei sukella, eikä kierrä ohi. Tämä kaikki yhdistettynä sen keskittymiskykyyn tekee siitä lyömättömän estehevosen. Välillä kuitenkin, jos se käy liian kovilla kierroksilla, se saattaa tehdä huolimattomuusvirheitä tiputtaessaan esteitä toisensa perään ihan vahingossa. Ty:n energia tarraa kiinni myös ratsastajaan, mutta ratsastajan pitäisi pitä koko ajan pä kylmänä. Jos ratsastaja lähtee mukaan liian energiseen suoritukseen, saattaa ratsastuksesta tulla liian nykivää ja kovatempoista. Kun ratsastajakin alkaa yliratsastaa, alkaa tempo kiihtyä ja esteet tipahdella. Jos ratsastaja pitää päänsä kylmänä ja ratsastaa tasaisen varmasti, rauhoittuu myös Ty, jolloin suoritus on vain ilo silmälle. Ty on nopea hyvällä tavalla, ja sitä kannattaa hyödyntää niin uusintakisoissa kuin harjoittelussakin. Notkeat käännökset saavat radat lentämään ohi!

Maastoillessa ori on hyvinkin reipas, ja välillä se tuntuu olevan pitelemätän. Tällöin ratsastajan tulee vain kertoa orille kuka määrää tahdin. Kunhan tahti on kunnossa, päästään yhteisymmärrykseen myös askellajista.. Maastoesteet ovat Ty:lle herkkua, se rakastaa kaikenlaisia maastoesteitä. Vettä se ei kaihda, koska ei ole mikään hienohelma, eikä sitä haittaa jos muta roiskuu ja vaikka vähän oksa raapaisisi kylkeä. Se hyppää hyvin varmajalkaisesti, mutta kuten esteilläkin, ratsastajan on pidettävä pääsä kylmänä ettei ratsukko ala hosua.

Sukutaulu & -selvitys

i. Jefton's Blake nf,ruunikko,143cm
, she, 103cm
ii. Jefton's King
KTK-III,YLA2,NFL-I
iii. Elvis '56 VIR MVA Ch
iie. 20 Jazzing Days VIR MVA Ch, YLA1,KTK-II, KRJ-II, NFL-I
ie. Jefton's Jeanna
VIR MVA Ch, KRJ-I, ERJ-I, YLA2, KTK-III
iei. Coch Glyndwr GB KRJ-II, NFL-II
iee. WB's Tamara ERJ-II, KTK-II, NFL-II
e. Another Girl DON YLA3, NFL-II
nf, punaruunikko, 140cm
ei. Quasimodo Naw
YLA2, ERJ-II, ERL-II, NFL-II
eii. Quimico YLA2, NFL-III
eie. Epithet AV YLA2, NFL-III
ee. Gisela SND YLA3
eei. Morning Coffee
eee. Soap Opera

Jälkeläiset

Ei vielä jalostuskäytössä.

06.07.2012, ori Rotvallin Hot And Sexy (e. Aghast Twitter )
01.07.2011, ori Rotvallin Highlight ( e.Shelby Stu )
00.00.0000, ori Varsan nimi (i. / e. Hevosen nimi)

Kilpailukalenteri

27.07.2012 ERJ (kutsu) 110 cm, 02/60
22.02.2012 ERJ (kutsu) 110 cm, 01/60
17.02.2012 ERJ (kutsu) 110 cm, 07/60
14.02.2012 ERJ (kutsu) 110 cm, 05/60
01.09.2011 ERJ (kutsu) 110 cm, 08/100
12.07.2011 ERJ (kutsu) 100 cm, 04/30

10.03.2012 KeRJ (kutsu) CCI/CIC1, 05/30
08.03.2012 KeRJ (kutsu) CCI/CIC1, 02/30
02.08.2011 KeRJ (kutsu) CCI/CIC1, 01/24
02.08.2011 KeRJ (kutsu) CCI/CIC1, 01/30
28.07.2011 KeRJ (kutsu) CCI/CIC1, 01/26

21.02.2012 KRJ (kutsu) Helppo A, 02/50
01.09.2011 KRJ (kutsu) Helppo A, 03/40

02.02.2012 MEJ (kutsu) 110cm, 05/42
28.01.2012 MEJ (kutsu) 110cm, 01/42

Päiväkirja & valmennukset

02.08.2012
Traileri rullasi hiljalleen pihatietä pihalle, ja huojui ja kolisi melko uhkaavankin näköisenä. Autosta hyppäsi iloinen nainen, joka jutteli niitä näitä ja availi samalla trailerin takaluukun. Ruunikko ponintakamus tuli esiin ja pian kääntyi pää, jossa suuret silmät tuikkivat iloisesti. Frida talutti innostuneen ponin ulos. Olin odottanut tätä koko päivän ja siinä se nyt oli, Fame's Twilight Tossin' It Up, eli Ty. Ori pysähtyi uteliaana tutkimaan paikkoja ja käänteli korviaan valppaana. Heti sen tietysti täytyi vähän esiintyä, ja niin Ty sitten steppaili kaula kaarella. Frida ojensi riimunnarun minulle ja talutin Ty'n sille varattuun karsinaan. Tammojen laidunta ohittaessa ori tietenkin lähetteli hörähdyksiä neitien suunnalle. Sillä aikaa, kun Ty tutustui omaan karsinaansa, me menimme sisälle selvittämään paperihommat ja asia oli sillä selvä. Kaunis ori oli minun iki-omani. Hetken vielä juttelimme ja kävimme läpi tärkeitä asioita, jonka jäkeen Fridan oli aika jättää hyvästit orilleen. Surullistahan se tietysti oli, kun oma vauva menee uuteen kotiin, vaikka he tapaavatkin vielä useastikin. Hyvästien jälkeen nainen kuitenkin lähti, ja jäin ihastelemaan uutta oriani.
Tulevaisuuden suunitelmissa annamme Ty'n kotiutua rauhassa, ennen kuin se saa totutella uuteen ratsastajaansa. Sen jälkeen alkaa treenaaminen kisoihin, jonka jälkeen ori pääseekin näyttämään todelliset taitonsa kentillä.

Estevalmennus, valmentajana Ziki
Valmennuksen ensimmäisenä poni olikin jo valmiina kentällä, kun palasin tallista takaisin valmentamaan. Askeleet olivat siis yllättävän lyhyet siihen mitä olin aikaisemmin nähnyt päivän aikana, joten ratsukon lämmitellessä jouduin hieman muuttamaan esteiden välejä sopivammiksi. Pian annoin ratsukon aloittaa työskentelyn ravissa ja alkaa mennä puomeja ja pieniä esteitä. Nämä saivat orin kiinnostumaan entistä enemmän liikkumaan reippaasti, ja askeleet olivat nopeat ja reippaat. Keskittyminen ei ollut aina niin hyvä kuin olisi voinut olla, mutta ei kuitenkaan lähtenyt aivan oman päänsä mukaan toimimaan ja liikkumaan kentällä. Luottamus ratsastajaan on kohdillaan, nimittäin tehdessämme tiukkojen käännösten harjoituksia, Ty luotti ratsastajaan että tämä osaa hommansa ja siten myös pääsee turvallisesti esteen toiselle puolen. Sarjaesteellä teillä oli hieman ongelmia, kun olin tahallisesti pienentänyt esteiden välin melko pieneksi. Jouduitte siis molemmat tekemään kunnolla töitä, että puomit pysyivät kohdillaan. Puolipidätteitä ja kärsivällisyyttä, rytmiä laukkaan ja ratsastajan oli itse muistettava pysyä rauhallisena, ettei olisi noussut innokkuudessa samalle tasolle orin kanssa. Lopulta annoin ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt.

Estevalmennus, valmentajana Cery
Ratsukko oli jo lämmittelyt itsensä sopivaan hikeen kun saapastelin paikalle ja kehotin ratsukkoa tekemään vielä muutamia siirtymisiä, jotta ori saadaan sataprosenttisesti ja hyvin kuulolle. Valmennuksen aiheeksi otettiin pituusesteet ja sitä kautta ponnistaminen ja esteelle lähestyminen. Alkuun hypättiin 80 sentin korkuisia pystyesteitä joita oli kaksi peräkanaan ja väliä suurennettiin hiljalleen. Lopuksi mukaan otettiin myös oksereita. Ty on selvästi innokas ja halukas hyppääjä eikä tekniikassakaan ole mitään vikaa, mutta auta ponia asettamalla askeleet sopiviksi, sillä muutamia pudotuksia tuli viimeiseltä puomilta, kun ponnistus lähti liian kaukaa. Ole hevosen tukena, ratsasta sitä ja nautit varmasti vielä enemmän menosta!

Maastoestevalmennus, valmentajana Lola Schnider
Aloittelimme valmennuksen peltoaukealla, jossa pyysin ratsukkoa tekemään pohkeenväistöjä ja paljon ympyröitä jotta Ty saataisiin hyvin kuulolle. Rebecca hieman ihmetteli harjoituksen syytä, jolloin selitin kaikkien kouluratsastusteiden tasoittavan ponia saaden sen liikkumaan kuuliaisemmin ja turhia hosumatta. Ty:lla oli tänään hurjasti energiaa, ja se loikki paikasta toiseen silloin kun Rebecca yhtään löysäsi otettaan. Ty:ta ei olisi voinut vähempää kiinnostaa pohkeenväistöt ja erinäiset laukkapätkät, jotka olivat sen mielestä ihan liian lyhyitä. Vähän aikaa ratsastettuaan Rebecca sai Ty:n kuuntelemaan apujaan, ja pohkeenväistötkin alkoivat näyttää paremmilta. Pellolla oli pari estettä; pienempi tukki ja A-este. Rebecca hyppäsi ensin tukin, jonka jälkeen sai hyvän linjan A-esteelle. Ty oli selvästikin kuin luotu kenttähevoseksi, eikä se epäröinyt yhtään kummallakaan esteellä, jotka tultiin pariin kertaan. Jatkoimme pitkin maastoesterataa pari estettä kerrallaan, ja matkan varrella muistuttelin Rebeccaa puolipidätteiden tärkeydestä, ja siitä että poni tulee takaisin jokaisen pidätteen jälkeen. Ty:lla ei ollut minkäänlaista ongelmaa esteiden suhteen, vaan se hyppäsi ne hyvässä tasapainnossa kunhan Rebecca muisti tehdä puolipidätteitä, ja laukkasi hyvin tahdikasta kenttälaukkaa. Sen kanssa ei varmasti jäädä maastoesteillä yliajalle, sen verran reipasta vauhtia ratsukko piti yllä! Ty:n kunto oli oikein hyvä, ja se palautui lopputunnista todella nopeasti. Kirjoittanut Rebecca

Kirjoittanut Rebecca
Kävelin aamu-usvan läpi tallille kantaen uutta upeaa koulusatulaa sylissäni. Astuessani talliin sain monta iloista tervehdystä, mutta varmasti äänekkäin kuului Ty:n karsinasta, joka jo kurkki innokkaana karsinastaan. "Moikka poniseni, mitäs me tänään tehtäis? Katoppa tätä uutta satulaa, eikö ookkin upee.." Ty nuuhkaisi satulaa ja heilautti päätään inhoksuvasti. Ehkä se ei vain pitänyt uuden nahan tuoksusta. Harjasin orin ripeään ja asetin sille uuden satulan selkään. Se oli jo kertaalleen ollutkin kokeilussa, mutta sään kohdalla oli ollut hieman liian vähän tilaa; niimpä olin vaihtanut satulan samanlaiseen, mutta korkeammalla sään paikalla. Kun Ty oli valmis, taluttelin sen maneesiin, ja kuten olin arvellutkin, kukaan ei vielä näin aikaisin siellä ollut, joten saisin vallata maneesin kokonaan itselleni! Ponnahdin Ty:n selkään, ja se lähti kävelemään letkeää käyntiään pitkin uraa. Tänään en säätäisi mitään muuta kuin pakollista koulua, jota oli lähiaikoina tullut treenattua suhteettoman vähän maastoesteiden ja rataesteiden välissä. Keräsin ohjat tuntumalle ja tunsin kuinka Ty alkoi maiskuttaa kuolainta ja napsahtaa peräänanoon heti kun sitä pyytäisin. Annoin hieman pohjetta, otin hieman ohjalla vastaan, ja jatkoin käyntiä pehmeässä muodossa. Keskityin tunnin aikana Ty:n kanssa pääasiallisesti ihan vain perusasioihin ja siirtymisiin. Pysähdyksestä laukannosto on Ty:n ehdoton lempijuttu, ja tänäänkin se toimi oikein hienosti ponnistaessaan pysähdyksestä suoraan laukkaan. Välillä jarruja piti hakea, mutta Ty:n kanssa se ei olekaan mitään uutta, eikä siitä koskaan kouluponiksi ole ollut, eikä siitä kouluponia tulla koskaan saamaankaan. Ty kuitenkin keskittyi hyvin tehtäviini, ja loppukäynnit kävelin sen kanssa maasta; poju oli ihan hiessä. Aurinko oli jo kivunnut tallipihan ylle, ja lämpömittari kohosi lähelle 25 astetta. Pesin Ty:n perusteellisesti, jonka jälkeen jätin sen karsinaan rouskuttamaan loput aamuheinistään.

Kirjoittanut Rebecca
Ty:n kanssa on alkanut homma luistamaan ihan hyvin, vaikkakaan en vieläkään ymmärrä sen loputonta halua säätää ja keppostella aina omiaan.. Mokoma meni kutienkin voittamaan molemmat ensimmäiset KeRJ:n alaiset kisansa; ehkä tuosta ponista vielä jotakin tulee! Yhtenä aamuna menin sitä tapaamaan, tarkoituksenani ratsastaa maastoesteitä. Oria ei löytynyt tarhastaan, ja hieman hätäännyin kun en tajunnut mihin se oli viety. Kun oria ei löytynyt karsinastaankaan, menin tallinomistajan juttusille. Hänellä ei ollut hajuakaan missä poni voisi olla, ja aloin toden teolla panikoitua. Kallis ja upea kisahevoseni kateissa! Tallinomistaja kuitenkin toppuutteli minulle, että kyllä ruoka-aika sen kotiin ajaa, eikä lähellä ollut ollenkaan teitä, minne se olisi voinut eksyä. Kävelin vielä kertaalleen tallialueen läpi, jonka jälkeen lähdin pitkin maastopolkua, mitä olimme orin kanssa monesti ratsastaneet. Pysähdyin kuullessani rasahduksen puskasta. Käännähdin, mutta näin vain linnun pyrähtävän ilmoille ja jatkoin matkaa. Vähän ajan päästä kuulin ihan selvät kavioitten äänet selkäni takaa, mutta kun käännähdin, ei polulla taaskaan näkynyt mitään. Alan kohta jo kuulla harhoja, mietiskelin itsekseni. Juuri kun olin istahtamassa kivelle miettimään, näin sivusilmällä ruskean välähdyksen. Ei kai..? Suuren tammen takaa kurkisteli Ty, hyvin tyytyväisen näköisenä itseensä. "Jaa vai että karkuteilläkö taas? Mentäskö jo tallille, sulla on varmaan päiväheinät jo odottamassa?" Ty korskahti ja kuopaili jalallaan maata edessäni, ja minä irvistin ponille sitoessani riimunnarun ohjiksi. "Onneksi lähdin niin vauhdilla että kypäräkin jäi päähän.." Taluttelin orin kiven viereen ja hypähdin siitä selkään. "No niin, jokos mentäisiin?" Ty:ta ei tarvinnut kahdesti käskeä, kun sen jo laukkasi tasaista laukkaa koko matkan tallille saakka.

Estevalmennus, valmentajana Cery
Muihin oreihin verrattuna Ty oli hyvin rauhallinen, ehkä jopa laiska. Ratsastajan mukaan kyseessä on poikkeuksellinen käyttäytyminen, yleensä Ty ei ole pysyä satulassaan esteitä nähdessään. Halusin tarjota orille - ja ratsastajalle - energistä touhua, joten rakensin ratsukolle kahdeksan esteen radan, mikä sisälsi paljon pituusesteitä. Ty sai irrotella ja ratsastaja oppi uutta tekniikka ratsastaa poniaan radalla haukansilmaäni alla. Valmennus sujui kaikin puolin hyvin ja yhteistyö sujui.

Estevalmennus, valmentajana Jonna
Valmennuksen alkaessa Ty oli erittäin innokkaalla tuulella. Se ei millään meinannut pysyä aloillaan, kun Rebecca nousi sen selkään. Kun ori sai luvan lähteä liikkeelle, silloin ei laiskoteltu. Ty käveli reipasta käyntiä eteenpäin ja kun vaihdoimme reippaampaan askellajiin, se meni yhtä hienosti. Jo alkulämmittelyissä ratsukko alkoi näyttää taitojaan. Pienimmät ja helpoimmat esteet - kuten ristikot ja pystyt - menivät kuin vettä vain, eikä niissä ollut mitään ongelmaa. Katsoin ratsukon menoa, enkä huomannut siinä mitään huomautettavaa. Rebecca istui hienosti satulassa, he menivät sopivantempoista vauhtia eteenpäin ja ponnistuspaikka löytyi aina oikeasta kohdasta. Kun siirryimme vähän vaativimpiin ja korkeampiin esteisiin, ratsukko jatkoi samalla mallilla. Muutama puomi putosi korkeimmilla ja pisimmillä esteillä, mutta muuten ratsukolla meni oikein hyvin. Yhtään kieltoa ei tullut koko valmennuksen aikana, ja vaikka Tylla oli vähän liikaakin energiaa, Rebecca sai Tyn hieman rauhoittumaan ja menemään tasaisemmin eteenpäin. Huomasin, että teissä on todellakin ainesta estekilpailuihin. Parhaimmat sijat voi nähdä jo silmissä!

Estevalmennus, valmentajana Ninni
Sympaattisen näköinen ori laukkasi keskiympyrällä. Ihastelin sen sulavia askelia, sekä suklaasilmiä. Istuntasi oli hyvä, mutta välillä jalkasi heiluivat askelten tahdissa. Verryttelyesteet menitte leikiten ja ori selvästi nautti treenamisesta kanssasi. Ty oli rento ja kuunteli sinua nöyränä. Kun siirryimme isompiin, 110cm esteisiin, jotka olin asetellut kolmen sarjaksi. Ty otti hurjan syöksyn laukannostossa, mutta otit tilanteen hyvin hallintaasi ja orikin rentoutui. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa menivät hyvin, mutta Tyn keskittyminen herpaantui ja se ajautui liian lähelle vikaa estettä ja etujalat tönäisivät puomin alas. Otimme uudelleen ja ohjasin korjaamaan "virheen". Uusi yritys sujuikin paremmin. Ty toimi koko ajan moitteettomasti kanssasi ja tuntui nauttivat työskentelystä kanssasi.