Hässleholm Milton



20.06.2015  Palkittu Estevarsojen laatuarvostelussa EV-II palkinnolla pistein 7,5 - 6,5 - 3 - 3 - 3 - 3 = 26p

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI

SYNTYNYT

SAAVUTUKSET

ruotsalainen ratsuponi (50%)

Ori

Kimo

01.01.2015, Ruotsi  , 09v

0-sijoitusta

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUS

REKISTERINUMERO

Kira (VRL-13534)

Åke Berg (evm)

Esteratsastus

re 120 cm

VH15-029-0388

Taustaa

taustaa

Luonnekuvaus

Tämä herra on varmasti kaikkien tätiratsastajien kauhu, mutta rämäpäisille, vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavalle ratsastajalle Milton saattaa olla ihan mieluinen ratsu. Herralla on luonnetta vaikka muille jakaa, ja se tekee sen hyvin usein selväksi. Orin luonne on karkottanut tammojen omistajia, enkä kyllä itsekkään välttämättä tälä orilla tammojani astuttaisi jos tämä ei hyppäisi niin hyvin kuin mitä se hyppää. Hoitotoimenpiteet on tämän herran kanssa ehdottomasti suoritettava käytävällä, ja orin karsinaan ei saa mennä ponin ollessa siellä, sillä tämä piru osaa liiskata, potkia ja purra. Käytävällä tämä herra käyttäytyy onneksemme paremmin, mutta jos ponin taakse menee, on kyllä ihan kunnon vaaravyöhykkeellä. Milton antaa harjata joka puolelta, mutta kavioden putsaus onkin sitten vähän haastavampaa. Etujalat poni antaa vielä jotenkin putsata, mutta takajalat on sitten oma ongelmansa. Takajalkoja putsattaessa ori saattaa yrittää potkia ja pitää muuten jalkansa tiiviisti maassa. Satulan ja suitset ori antaa laittaa ihan näppärästi, mutta arkaa hoitajaa Milton saattaa hieman testata. Eläinlääkärilleja kengittäjälle tämä pakkaus on melkoinen riesa, eikä kumpikaan voi välttyä orin hampailta ja jekkuilulta. Raspatessa tämä poni vain hyppii pystyyn ja koittaa repiä itsensä irti naruista, joten raspaamisen ajaksi ori kannattaa suosiolla rauhoittaa. Taluttaessa tämä herra on haastava ja naru kannattaa pitää turvan ympärillä. Tarhaan vietäessä orilla on kova kiire ulos, ja se saattaa ryntäillä välillä jopa ihmisten päälle ja hyppiä vauhdikkaasti pystyyn jos se joutuu seistä minuutinkin ylimääräistä aikaa tallissa. Tarhasta pois hakeminen on helpompaa, kunhan Miltonille näyttää selvät rajat että taluttaja menee edeltä. Miltonilla ratsastaminen on lähes kaikkien ratsastajien painajainen, mutta onneksi näitä rämäpäisempiäkin ratsastajia löytyy. Heti selkään nousussa ori saattaa pomppia paikoillaan ja kuopia maata vauhdikkaasti.

Selkään nousussa nopeus on lahja tämän herran kanssa ja turha hidastelu saa orin hermot kireälle. Kävellessä Milton saattaa olla rauhaton ja keksii kaikkea kytättävää jonka ohi se on kävellyt varmasti ainakin sata kertaa. Ylimäärinen nyplääminen suusta saa Miltonin hyppimään pystyyn ja peruuttelemaan niin pitkään kun se itsekkin jo kyllästyy siihen. Ravissa Milton on reipas, mutta oria ei saa jäädä kiskomaan suusta, vaan parasta on rauhoittaa sitä äänellä. Miltonille täytyy keksiä koko ajan jotain tekemistä, sillä muuten poni alkaa keksimään tekemistä ihan itse, ja tekemiseksi arpoutuu usein pystyyn hyppiminen ja pukitteleminen. Laukassa Milton saattaa alkaa kuumumaan, ja laukannnostoissa peräpääkin saattaa alkaa lentämään. Kannuksten ja raipan liiallinen käyttö saa ponin hermostumaan joten ne kannattaa jättää vaikka kokonaan pois, sillä Milton liikkuu hyvin pohkeesta eteen. Esteillä Milton on osaava, mutta se ei hyppää ikinä yksin, joten ratsastajan on autettava sitä. Kokemattoman ratsastajan kanssa ori saattaa kiellellä koko ajan ja kyttäämällä pieniäkin erikoisuuksia esteiden alla. Osaavan ratsastajan kanssa Miltonkin on oikein osaava, ja sillä on paljon kapasiteettiä vaikeillekkin radoille. Kokeneella ratsastajalla ori ei kyttää mitään esteitä, ja menee rehellisesti yli esteestä kuin esteestä. Maastossa Milton on vauhdikas ja jos vähänkään tämän orin kanssa maastoon meno epäilyttää, kannattaa jättää menemättä koko maastoon. Maastoon orille on laitettava vahvempi kuolain, sillä muuten tämä vauhtihirmu ei pysy välttämättä käsissä. Kaverin kanssa Miltonin on mentävä edeltä, sillä muuten poni saattaa mennä edellä olevan ohi vaikka väkisin. Innostuessaan laukassa ori saattaa pukitella ihan reilustikkin, joten tasapainon on oltava kunnossa.

Traileriin ori ei mene ilman että se saa pienen maistiaisen vaikka kauraa. Trailerissa ori saattaa hieman kiusata matkakaveriaan jotn Miltonin kanssa koppiin kannattaa pistää joku kylmähermoinen matkustaja. Pois trailerista herra tulee ryminällä, joten ihan trailerin takana ei kannata olla. Kisapaikalla Milton ei ole kenenkä tahansa talutettava ja suitset on oltava aina ehdottomasti päässä kun ponia taluetaan. Verkassa herra käyttäytyy ihan samanlailla kuin kotonakin joten se onkin sitten hyvä plussa. Radalla ori keskittyy vain ja ainoastaan hyppäämisen, eikä sillä ole silloin mielessä mikään muu

       

© Nils Liden

   

Sukutaulu

i Babylon Tattle (evm swb)

ii Song Sing (evm swb)

iii Choklad Blandning (evm swb)

iie Gepard (evm swb)

palkinto

ie Lilla SWE (evm swb)

iei Framtida Skatt (evm swb)

iee Legend Miss (evm swb)

e Nombarella (evm conn)

palkinto

ei Columbus (evm conn)

palkinto

eii Master Temp (evm conn)/a>

palkinto

eie Lady Kisser (evm conn)

ee Monoceros (evm conn)

palkinto

eei Novella II (evm conn)

palkinto

eee Queen Mirelle (evm conn)

Miltonin isä Babylon Tattle oli mustankimo ruotsalainenpuoliveriori. Orilla oli 168 täyttä senttimetriä vahvuutta ja luonnetta. Babylon Tattle syntyi eteläiseen Ruotsiin ruotsalaisia puoliverisiä kasvattavalle tilalle. Hevonen näytti heti varsana vahvaa ja päättäväistä luonnettansa ja sen kanssa vaadittiin paljon taitoa käsittelijältänsä. Ratsukoulutuksen jälkeen orille etsittiin ratsastajaa joka voisi aloittaa sillä kilpailemisen. Vahvalle orille löydettiin saksalaisruotsalainen ratsastaja joka asui vaihetelevasti Ruotissa ja Saksassa, ja Babylon Tattle alkoi liikkua sitten ratsastajansa mukana. Hevosen ratsastamiseen vaadittiin oikeat avaimet, että hevonen toimisi halutula tavalla. Ratsukko edistyi kilparadoilla nopeasti ja pian he kisasivat jo Euroopan mestaruuksissa. Babylon Tattle voitti kisat ylivoimaisesti, ja pian heitä odotti jo MM- ja olympiakisat. Näissä kisoissa hevonen teki puhtaita ratoja, mutta merkittävää menestystä sille ei tullut. Muutaman vuoden kuluttua ori siirtyi takaisin kokonaan Ruotsiin, jossa se oli muutaman kauden jalostuskäytössä. Babylon Tattle astui kymmeniä tammoja näiden kausien aikana, ja tällöin kilpaileminen oli hieman vähemmällä ja ori kilpaili vain Ruotsissa järjestettävissä kilpailuissa. Ori periytti varsoillensa vahvaa ja haastavaakin luonnetta sekä myös erinomaista hyppykykyä. Nykyään Babylon Tattle viettää eläkepäiviään edelleen samalla kasvattamolla ja astuu satunnaisesti tammoja.

Miltonin isän isä Song Sing oli ihanteellinen killpahevonen, ja rodultaan se oli ruotslainen puoliverinen. Väriltään ori oli musta, jonka päätä oristi kaunis pyrstötähti. Herralta löytyi kokoa 170 senttimetriä, muttta sen lihaksikas vartalo sai sen näyttämään vieläkin suuremmalta. Luonteeltaan Song Sing oli varma, reipas ja ystävällinen. Song Sing kilpaili aluksi kokeneen seniori kilparatsastajan kanssa korkeimmillaan 150 senttimetrin luokkia hyvin menestyen. Hevonen kilpaili ratsastajansa kanssa ulkomaillakin, eikä sitä kilpailumatkat strssanneet. Ori oli varma ja hyvä hyppääjä joka antoi ratsastajan virheet anteeksi ja yritti radoilla aina parhaansa. Song Singin ratsastajalla lopahti kuitenkin pian innostus estepuolella kilpailemiseen, joten hän päätti sitten laittaa oriin myyntiin. Hevonen ostettiinkin pian 17-vuotiaalle juonioriratsastajalle opetusmestariksi ja kilpakumppaniksi. Song Sing löysi uuden omistajansa kanssa nopeasti yhteisen sävelen ja he aloittivat sitten kilpauransa. Ratsukko kilpaili muun muassa pohjoismaiden- ja euroopan juoniorimestaruuksissa. He saavuttivat pohjoismaiden mestaruuksista kultaa, ja euroopan mestaruuksista hopeaa seä lukuisia sijoituksia 130 senttimetrin luokista. Song Singiä alkoi ikä painamaan kuitenkin muutaien vuosien kuuttua, eikä se kestänyt enää aktiivista hyppäämistä. Orin omistaja ei kuitenkaan halunnut luopua hevosesta, joten he tarjosivat sitä siitoskäyttöön. Moni tamanomistaja kiinnostui oriista ja se jätti jälkeensä 80 elävää varsaa.

Miltonin isän emä Lilla SWE oli Ruotsissa syntynyt ruotsalainen puoliveritamma. Lilla SWE oli väriltään kimo, ja säkäkorkeutta siltä löytyi 166 senttimetriä. Tamma oli luonteeltaan aika haastava kilpahevonen, se oli arvaamaton ja kovin säikky. Lilla SWE ei kilpaillut kansaista tasoa korkeampia kilpailuja, sillä reissaaminen maiden välillä olisi ollut liian rankkaa sen hermoille. Hevoselle ei ollut kauheasti halukkaita ratsastajia, joten se päätyikin sitten kokeneen aikuisratsastajan ratsastettavaksi ja kilpailtavaksi. Alku aikoina tamma oli hyvinkin vaikea kilpailtava, ja se otti joka kerta kioista vähintään yhsen hylätyn tuloksen. Hylkäykset alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa vähentyä tuloslistoilta ja se alkoi jopa menestymäänkin. Lilla SWE kilpaili korkeimmillaan 130 senttimetrin luokissa, ja nappasi niistä muutamia sijoiuksiakin. Tammalla oli kuitenkin erinomainen suku ja hyppytyyli, joten sitä päätettiin ottaa välillä siitoskäyttöön. Hevonen oli viisi vuotta lähinä vain siitoskäytössä ja välilllä se saattoi käydä pikkukilpailuissa ettei siltä unohtuisi kaikki mitä se oli kilparadoilta oppinut. Viiden vuoden jälkeen Lilla SWE:lle tuli uusi ratsastaja joka aloitti sillä jälleen kilpailemisen kansallisela tasolla. Uutena ratsastajanaan sillä oli junioriratsastaja joka osasi mennä hevosella kuin hevosella. Ratsukko alkoi nopeasti napsia sijoituksia 130 senttimetrin luokista, ja he saavuttivat viimeisenä kilpailu vuotenaan Ruotsin juoniorimestaruus kultaa. Ratsastajalle tuli kuitenkin uusi hevonen alle, joten hän sitten lopetti tamman ratsastamisen. Lilla SWE:llä oli kuitenkin silloin jo ikääkin aika paljon joten se päätettiin päästää eläkkeelle. Hevonen kuoli kolmen eläkevuotensa jälkeen äkilliseen kaviokuumeeseen, eikä sitä ollut silloin enää mahdollista parantaa.

MIltonin emä Nombarella oli Iso-Britanniaan syntynyt connemaranponi tamma, joka oli väriltään kimo ja säkäkorkeutta siltä löytyi 143 senttimetriä. Nombarella kilpaili nuorena aktiivisesti kenttäratsastuksessa junioriratsastajan kanssa. Ratsukko menestyi kenttäratsastuksessa hyvin ja he voittivat useita mestaruuksia. Tamman ratsastajalla loppui kuitenkin poni vuodet, joten Nombarella laitettiin myyntiin. Poni löysi kotinolsa Ruotsista, johon se matkasi maahantuojan mukana. Ruotsissa tamma asui muutaman viikon maahantuojan tallilla, jonka jälkeen se muutti uuden omistajansa kotipihan talliin jossa sillä oli muutama muu hevoskaveri. Nombarella alkoi kilpailla uuden omistajan kanssa esteratsastuksessa seura- ja aluetasolla ja he myös valmentautuivat aktiivisesti. Korkeimmillaan he kilpailivat 110 senttimetrin luokissa useasti sijoittuen. Tamman omistaja alkoi muutaman vuoden kuluttua olla sille iso, mutta hän ei kuitenkaan halunnut luopua ponista. Nombarellasta ei haluttua luopua joten sen omistajat päättivät käyttää sitä siitokseen. Poni sai muutaman connemaravarsan, sekä ratsuponivarsoja. Kun tamma oli ollut jonkin aikaa siitoskäytössä, sitä oli halukas vuokraamaan eräs pikkutyttö. Vuokraajansa kanssa Nombarella kilpaili pikkuluokkia seuratasolla, ja seoli mainio opetusmestari pikkutytölle. Tammalla alkoi kuitenkin ikä painamaan, joten se päätettiin jättää eläkkeelle. Tammalle tehtiin vielä yksi varsa, josta tuklikin sitten meidän Milton. Nombarella lopetettiin 30-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Miltonin emän isä Columbus Iso-Britanniassa syntynyt laadukas connemaranponi ori. Väriltään Colmbus oli mustankimo ja säkäkorkeutta herralta löytyi 144 senttimetriä. Ori menestyi hyvin näyttelyissä sekä ratsastuspuolella. Nuorena poni asui isolla ponisiittolalla, josta se myytiin sitten yksityiselle tallille, jossa kasvatettiin connemaranponeja pienimuotoisesti. Luonteeltaan herra oli ystävällinen ja varsin rauhallinen oriksi. Columbus kiersi ahkerasti näyttelyissä ja 8-vuotiaana se kantakirjattiin I-palkinnolla. Näyttelyiden ohella poni kilpaili myös kenttäratsastuksessa poniratsastajan kanssa. Ori oli pomminvarma, ja sen kanssa maastoesteillekkin sai lähteä aina turvallisin mielin. Columbus oli siitoskäytössä koko elämänsä ajan, ja se sai yhteensä 10 jälkeläistä. Ori jäi eläkkeelle 22-vuotiaana, jolloin se sai viettää päiviänsä lähinnä laitumella ja pihatossa eläen. Ori lopettiin 28 vuoden iässä vanhuuden vaivojen seurauksena.

Miltonin emän emä Monoceros oli Iso-Britannian Skotlannissa syntynyt connemaranponi tamma. Tamma oli väritään täysin lumenvalkoinen, siitä ei löytynyt ainuttakaan harmaata pilkkua ja moni sanoikin sitä satuhevoseksi. Monoceros polveutui puhtaista connemaranponiesta, joista lähes kaikki ovat syntyneet Skotlannissa. Tamma oli erinomainen yleisponi, se toimi joka ratsastajalla halutulla tavalla ja osasi ottaa stressaavat tilanteetkin rauhallisesti. Poni oli helppo käsitellä, joten se toimi myös lasten ratsuna satunnaisesti. Monocerokselta löytyi myös kilpailukokemusta 90-100 cm:n luokkiin asti. Tamma asui koko ikänsä synnyinpaikallaan, mutta ratsastajia sillä oli elämänsä aikana useita konkarista täysin kokemattomaan. Tamma lopetettiin 29-vuotiaana selkävaivojen vuoksi.

Jälkeläiset

.. on/ei ole vielä tarjolla jalostukseen

Kilpailukalenteri

03.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 05/30
15.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
17.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
17.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 06/30
09.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
13.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
16.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
22.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
27.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
01.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
04.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
15.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
24.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 05/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
13.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
16.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
08.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
11.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 04/30
15.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
17.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
21.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
25.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
28.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
03.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
12.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
17.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
22.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
12.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
11.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/50
29.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
30.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
03.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 03/30
06.07.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 02/30
08.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 05/30
09.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 05/30
10.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 01/30
17.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 06/50
14.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        110 cm- 04/30
16.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 03/30
17.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 02/30
18.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 05/30
14.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 04/40
20.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 02/40
10.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 01/30
02.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 04/30
03.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 05/30
04.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 03/30
05.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 02/30
07.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu         110 cm- 05/30

Valmennukset & Päiväkirjat


21.08.2015 - Ilmansatulaa kentällä, omistajan kirjoittama
Oli aikainen aamu, linnut lauloivat ja Milton seisoskeli pesupaikalla odottamassa harjausta. Saavuin pesupaikalle myslipatukkani kanssa, ja orikin himoitsi sitä kovasti. Aloin harjaamaan orin sileää karvaa pölyharjalla. Milton oli aika ikainen toiselta puolelta joten harjausta riitti. Harjauksen jälkeen aloin selvittämään ponin sotkuista häntää jossa tuntui olevan purua loputtomiin. Kun Milton oli harjattu, laitoin sille pintelit jalkaan. Pinteleiden laitossa menikin sitten oma aikansa ja orin kärsivällisyys alkoi loppua  ja poni alkoi kuopia etujalallaan viimeisen jalan kohdalla. Milton kuitenkin lopetti hermoilun kun tiesi että pintelit oli laitettu eikä sen jalkoja enää hiplattaisi koko aikaa. Pintelit laitettuani laitoin orillelle vielä suitset päälle. Kuolaimet ori otti tänään onneksi heti suuhun. Kävin vielä hakemassa kypäräni ja ratsastushanskat tallikämpästä ennen kuin lähdimme matkaan. Saapuessani takaisin pesupaikalle nousin jo selkään pineltä jakkaralta, sillä ulkona ei ollut enää mitään mistä olisi päässyt selkään muutamaa kivenlohkaretta lukuun ottamatta. Tallin ovesta meneminenkään ei ollut kovinkaan suuri ongelma, ja se saatiinkin avattua ja suljettua varsin hyvin. Päätin käydä kävelemässä alkukäynnit metsätiellä. Tänään oli aurinkoinen päivä ja kävellessämme ei kuulunut kuin orinn kavioiden osuminen hiekkaan. Kävimme tieltä lähtevillä metsäpoluillakin käymässä, ja ponillekkin tekisi hyvää kävellä hieman epätasaisemmalla maallakin. Pian käännyimmekin jo takaisin ja lähdimme kentälle päin. Kentällä otin ohjat lyhyiksi ja aloin tehdä pysähdyksiä ja ympyröitä käynnissä. Milton tuntui heti alkuun jo mukavalta, joten siirryinkin jo aika pian raviin. Ravailin ihan vain ympyröillä ja erilaisilla kiemuroilla. Pian aloinkin jo tekemään väistöjä, lisättyä- ja koottuaravia. Ilmansatulaa sain hyvin painoavut läpi. Pian siirsin Miltonin käyntiin ja annoin sen hengähtää hetken. Kävelyn jäkeen otin taas ohjat lyhyiksi ja aloin tedä käynti-laukka siirtymisiä ympyrällä. Laukkailuiden jälkeen otin lyhyet loppuravit puolipitkällä ohjalla ennen kuin siirryin käyntiin ja annoin kokonaan pitkät ohjat.
Kävelyn jälkeen vein orin pesupaikalle. Hoidin vielä orin pikaisesti jonka jälkeen se pääsi karsinaan lepäämään.

12.09.2015 - Maastossa, omistajan kirjoittama

Lähdin hakemaan Miltonia tarhasta. Siellä se mässytti heiniänsä kavereidensa kanssa kuten tavallisestikkin. Ori antoi onneksi samantien kiinni, joten jahtileikkiin ei tarvinnut ryhtyä. uita tarhakavereita ei kiinnostanut Miltoninn lähtö yhtään, joten portista päästiin pihalle ilman karkaavia poneja. Tallissa sidoin ponin pesupaikalle kiinni ja lähdin hakemaan harjoja, satulan ja suitset varustehuoneesta. Harjasin ponin pikaisesti, jonka jälkeen puinkin neidille vielä satulan ja suitset. Saavuimme Miltonin kanssa tallin pihalle auringon laskiessa horisontin taakse. Nousin selkään, ja kun olin kiristänyt satulavyön lähdimmekin kävelemään hiekkatietä pitkin. Koko viikon oli aurinko kivasti paistanut, ja ponikin tuntui olevan mukavalla tuulella. Lumi narisi kavioiden alla ja orikin pärski tyytyväisenä sen kävellessä rennosti. Käveltyäni hetken lyhensin vähän ohjia ja pyysin Miltoninn raviin. Ori oli heti innokkaana menossa, ja sain välillä pidättääkkin ettei poni innostuisi liikaa. Ravattuamme hetken siirsin Miltonin takaisin käyntiin ja taputin sitä kaulalle. Ponilla oli vähän menohaluja ja se vähän väiä pyrki raville. Kun hyvä suora avautui, nostin suunnitellusti alukan. Milton innostui kovasti, ja muutama pukkikin tuli laukatessamme. Tuuli humisi korvissa, ja pian siirsinkin puuskuttavan ponin ravin kautta käyntiin. Käännyimme kotiin päin, joka sai orinn hieman kuumumaan, mutta tajutessaan että nyt vain kävellään, poni rauhoittui. Tallin pihassa kiitin ponia, jonka jälkeen tulin orinn selästä alas ja talutin sen talliin. Tallissa otin Miltonilta kamat pois ja talutin sen karsinaansa syömään heiniänsä.



01.10.2015 - Itsenäistä hyppytreeniä, omistajan kirjoittama

Olin varustanut jo Miltonin ja laittanut itselleni kypärän päähän ja saappaat jalkaan, joten olimme valmiita maneesiin lähtön. Tänään eessäoli itsenäistä hyppytreeniä. Maneesissa kipusin itseni selkään, lyhensin jalustime esteille sopivaksi ja kiristin satulavyötä. Kävelimme Miltonin kanssa pitkin ohjin uraa pitkin noin vartin, jonka jälkeen otin ohjat lyhyiksi ja tein käynnissä väistöjä. Kävelemisen jälkeen siirsin orin kevyeen raviin ja verryttelin ponia vähän pidemmällä ohjlla. Ravissa tulin muutaman puomin molempiin suuntiin. Milton liikkui ravissa ihan kivasti, vaikka olikin vähän reipas. Ravaamisen jälkeen laukkailin vielä vähän kevyessä istunnassa ympyröillä ja suoralla uralla ennen kuin siirryimme hyppäämiseen. Hyppäämisen aloitimme pienellä pystyesteelle joka oli sijoitettu ympyrän kaarelle. Tulin tätä pystyä muutaman kerran putkeen, jolloin este oli noin 60 senttimetriä korkea. Ori tuli ympyräestettä ihan kivasti, vaikka välillä hypy tuli aika lähelle estettä. Seuraavaksi tulimme kahden esteen linjaa pitkällä sivulla, ensimmäinen este oli pysty ja toinen okseri. Aluksi esteet olivat 70-75 cm korkeita, joten ne olivat helppoja meille. Miltonilla meinasi olla vähän kiire linjan toiselle esteelle, mutta sain sen silti pidettyä lyhyenä. Tulin mutaman kerran tämän linjan jonka jälkeen tulin lävistäjällä olevan yksittäisen okserin ja jatkoin siitä ympyrä esteelle jota hyppäsimme ensimmäisenä. Lävistäjä esteelle meilleei tullut kovin hyvää tietä, jonka seurauksena hyppy lähti kaukaa ja poni valahti pitkäksi. Kerkesin kuitenkin saamaan orin niskan takaisin ylös ennen ympyrä estettä joten se meni ihan hyvin. Tämän jälkeen tuin vielä kerran kahden esteen linjan isona, pysty oli 100 cm ja okseri 115 cm. Milton tuli viimeisen linjan superhyvin, joten lopetin hyppäämisen siihen ja tein rauhalliset loppuverryttelyt.


0.10.2015 - Juoksutusta, omistajan kirjoittama Tänään Miltonilla oli liikutuksen aiheena juoksutus. Lähdin hakemaan oria tarhastaan harjattavaksi. Pihalla oli viileää ja syksy oli jo saapunut. Milton havaitsi minut ja hirnahti äänkkäästi, jonka jälkeen se lähti kävelemään portille päin. Portilla tervehdin oria ja lähdin taluttamaan sitä talliin. Vein Miltonin suoraan pesupaikalle jossa sen saisi harjattua paremmin. Hain pesupaikalle jo kaikki kamat valmiiksi,ei harjat, suitset, liinan ja suojat. Harjasin orin aika ripeästi, jonka jälkeen puhdistin vielä herran kaviot ja laitoin suojat jalkoihin. Poni sai vielä suitset päähänsä ja liinan kuolaimeen ja sitten olimmekin jo valmiita. Talutin Miltonin kentälle ja taluttelin sitä uraa pitkin lämmittelyksi. Ori välillä hirnui muiden hevosten ilmaantuessa näkökenttään, jolloin ponin piti vähän pörhistellä. Kävelimme molempiin suuntiin yhteensä kymmenen minuuttia, jonka jälkeen otin ponin ympyrälle ensin vasempaan kierrokseen. Pyysin Miltonin raviin johon se lähti napakasti. Välillä pyysin ponia siirtymään käyntiin ja siitä sitten takaisin raviin. Herra oli vähän virtaisalla päällä ja peräpääkin lensi muutaman kerran. Sain rauhoitella Miltonia aika paljon aina ennen kuin se malttoi hidastaa. Kun ori oli raannut molempiin suuntiin riittävästi, pyysin ponin laukkaan. Milton innostui laukkaamisesta aika paljon, välillä kaahoteltiin ja pukiteltiin. Laukkaamisten jälkeen ori sai ravata vielä molempiin suuntiin rauhallista ravia. Kävelytin ponia vielä vartin ravaamisen jälkeen. Kun Milton oli kävellyt tarpeeksi vein sen takaisin talliin ja jälleen pesupaikalle jossa riisuin siltä kamat pois. Harjasin orin vielä pikaisesti ja vein tavarat paikoilleen. Milton sai mennä vielä takaisin tarhaan hetkeksi ennen kuin se haettiin yöksi sisälle.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen