Twister II

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI

SYNTYNYT

SAAVUTUKSET

saksalainen ratsuponi (50%)

Tamma

Ruunikko

01.01.2015, Saksa  , 10 vuotias

0-sijoitusta

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUS

REKISTERINUMERO

Kira (VRL-13534)

Inga Waterloo (evm)

Esteratsastus

re 130 cm

VH15-029-0245

Taustaa

taustaa

Luonnekuvaus

Wilma on yleisesti luonteeltaan reipas ja nöyrä kaveri. Sen kanssa on mukava tehdä töitä niin ratsastessa kuin maastakäsittelyssäkin, vaikka tamma on hieman kuuma esteillä.Hoitaessa neiti seisoo kiltisti paikoillaan ja se on erittäin utelias. Wilma antaa harjata hyvin joka puolelta, vaikka mahanalusta onkin vähän herkempi kohta, antaa tamma sieltäkin harjata ilman kiukuttelua. Kavioiden putsaus onnistuu helposti ja Wilma pitää kinttunsa kärsivällisesti niin kauan ylhäällä kun hoitaja haluaa. Satulan laitosta neiti ei piittaa mitään, kunhan sitä ei vaan pamauta tamman herkkään selkään. Kuolaimet Wilma ottaa itse suuhunsa ja laskee päätänsä nöyrästi alaspäin.
Taluttaessa poni kulkee reippaasti taluttajansa vierellä. Tarhaan vietäessä tammalla saattaa olla vähän kiire, mutta se ei missään tapauksessa lähde rynnimään. Vieraissakin paikoissa neiti käyttäytyy hyvin taluttaessa eikä se ota mitään stressiä.


Ratsastaessa Wilma on herkkä ja kuuliainen ratsastajan avuilla. Tammalla on itsestään eteenpäin pyrkivät askeleet, eikä sitä tarvitse patistaa eteenpäin. Neiti kulkee nätissä muodossa osaavalla ratsastajalla. Wilman ravi on lennokasta ja askeleet ovat hieman hitaat ja pitkät, mutta se ei tarkoita sitä että poni olisi hidas ratsastaa. Laukka taas onkin sitten nopea liikkeistä, josta on paljon hyötyä esteradoilla. Wilma osaa kaikki perus koululiikkeet, esimerkiksi väistöt, avot, sulut ja laukanvaihdot.
Esteillä Wilma on aika kuuma ja herkkä ratsastaa, joten ihan kokematonta ja tasapainotonta ratsastajaa ei voi tamman selkään laittaa. Poni hoitaa hyvin tehtävänsä vaativillakin radoilla j se kääntyy nopeasti tiukissakin kaarteissa. Mitkään erikoisesteet eivät ole Wilmalle ongelma ja se menee yli mistä vaan.
Maastossa neiti menee hyvin kaverin kanssa, yksin sitä voi vähän jännittää. Wilmaa ei pelota autot, rekat, pyöät tai mitkän muutkaan liikenneneuvot.
Kisapaikalla Wilma käyttäytyy kuin kotonaan ja sen kanssa pärjäämistä ei tarvitse murehtia. Radalla ja verryttelyssä tamma on valpas ja se keskittyy olennaiseen. Traileriin ja rekkaan meno sujuu kui tanssi ja sieltä pois tuleminenkin onnistuu samallalailla.

     
     
   

© ransu.kuvat.fi

   

Sukutaulu

i Hurricane (x evm)

ii Dame de Pique (x evm)

iii Paradox (x evm)

iie Natasha (x evm)

palkinto

ie Silver Spirit (x evm)

iei Fantasy Felix (x evm)

iee Galadrielle III (x evm)

e Charlene (nf evm)

palkinto

ei Caballo (nf evm)

palkinto

eii One Wish (nf evm)/a>

palkinto

eie Millenium (nf evm)

ee Golden Geisha (nf evm)

palkinto

eei Kentucky (nf evm)

palkinto

eee Elita (nf evm)

Wilman isä Hurricane on upea tummanpunaruunikko angloarabi ori. Hurricane syntyi Saksaan yksityiselle kasvattajalle, josta se myytiin toiselle puolelle Saksaa ratsuttajalle. Hevonen oli alusta asti hieman pippurinen kaveri ja sen kanssa ei ihan kaikki ratsastajat pärjänneeet. Ori on kierrellyt ympäri Eurooppaa estekilpailuissa menestyksekkäästi tuoden melkein aina ruusukkeen mukanaan palatessaan kotiin. Hurricanella on hyvä ja terävä hyppy sekä lennokkaat ja näyttävät askellajit, joilla se on pärjännyt pitkälle myös tyyliesteratsastuksessa. Ori on lopettaut nyt kilpauransa ja palannut takaisin kasvattajallensa siitosorin hommiin. Hurricanella on tällä hetkellä 23 jälkeläistä, mutta ori näyttää olevan hyvin tammojen omistajien suosiossa, joten lisää naperoita näyttää tulevan.

Wilman isän isä Dame de Pique oli Saksassa syntynyt hurmaavan ulkonäön omaava punaruunikko angloarabi ori. Ulkonäkö kuitenkin petti tässä tapauksessa, luonteeltaan se oli nimittäin kiukutteleva ja hieman sekopäinen hevonen. Ori aiheutti kasvattajalleen heti harmaita hiuksia ennen kuin ratsukoulutus ehdittiin edes aloittaa, joten se laitettiin myyntiin. Piksu löysi kotonsa ongemahevosten kouuttajalta, jota ei hullummatkaan hevoset hetkauttaneet. Ongelmahevosten kouluttajalla oria saatiin vähän ruotuun, mutta edelleen se käytti heti tilaisuutta hyväkseen kun ihminen ei ollut pomo. Luonteikkaan kuoren alta paljastui kuitenkin lahjakas hyppääjä, joten orilla alettiin kilpailemaan estepuolella. Esteradoilla Dame de Pique oli kuuma ja haastava, mutta se menestyi silti erinomaisesti. Ongelmahevosten kouuttaja yritti välillä saada hevosta kaupaksi, mutta turha toivo, oria ei saatu myytyä. Ori kilpaili 15 vuoden ikään saakka, jonka jälkeen se jäi siitoskäyttöön. Kovin montaa varsaa ori ei ehtinyt saada, sillä sen luonne karkotti tammojen omistajat pois. Tiedossa olevia varsoja hevosella on kuitenkin 5 kappaletta, joista suurin osa asustaa Keski-Euroopassa. Dame de Pique lopetettiin 20-vuoden iässä ähkyn seurauksena.

Wilman isän emä Silver Spirit oli Puolassa syntynyt kimo angloarabi tamma. Luonteeltaan tamma oli diivamainen ja herkkä neitonen, joka teki pääasiassa näyttelyhommia ja kilpaili satunnaisesti esteillä. Silver Spirit osasi käyttäytyä näyttelypaikoilla, ja se esitteli siellä hurmaavia puoliaan, mutta kotona se ajatteli olevansa kuningatar ja määräili sekä ihmisiä että muita hevosia ja se tunsi oman arvonsa paremmin kuin kukaan muu. Näyttelyissä tamma niitti menestystä ja se kantakirjattiin I-palkinnolla. Estepuolella neito pääsi kilpailemaan 100cm luokkia, mutta osa erikoisesteistä tuntui olevan mahdoton tehtävä ylittää, vaikka se ei oikeasti niitä tuntunut edes kyttäävän. Kun tamma oli kymmenen vuotias, siitä tehtiin ostotarjous Saksasta. Silver Spirit sitten myytiin Saksaan yksityiselle tallille maaseudun rauhaan, jossa se muutti isoon pihattoon. Tamma oli tietenkin koko lauman pomo, eikä sen kauneusunia saanut häiritä, koska muuten häiritsijä sai Silver Spiritin hammaskalustosta jäljen ihoonsa. Saksassa tamma starttasi muutaman koulukilpailun Vaativa B tasolla jotka se meni hyväksytysti läpi, vaikka tammaa ei tuntunut pätkääkään kiinnostavan koulutuuppaaminen. Silver Spiritillä koitettiin vielä mennä muutamat estekisat, ja ne menivätkin paremmin kuin Puolassa. Silver Spirit jäi siitoskäyttöön 14-vuotiaana ja se sai yhteensä 6 elävää varsaa. Tamma lopetettiin 26-vuotiaana, mutta kuolinsyystä ei ole varmaa tietoa.

Wilman emä Charlene on punaruunikko 146 senttimetriä korkea newforestinponi tamma. Tamma syntyi Iso-Britannniassa yksityiseen pikkutalliin maaseudulla olevaan kylään. Luonteeltaan Charlene oli varsasta saakka hyvin ystävällinen ja lempeä tapaus, joka sopi niin aikuiselle kuin lapselle. Nuorena tamma oli kevyessä harrastekäytössä ja se sai ensimmäisen varsansa 4-vuotiaana. Tamman kasvattajan tytär innostui kilpailemisesta Charlenen ollessa 6-vuotias, jolloin he starttasivat ensimmäiset kilpailunsa. Ratsukko eteni nopeasti ja pian he pääsivät kilpailemaan jo aluetasolla 100 cm korkeilla esteillä. Charlenen ratsastajalta loppui kuitenkin ponivuodet, joten tamma annettiin ylläpitoon. Ylläpitokodissa poni pääsi vähän osaavamman poniratsastajan ratsastettavaksi ja kilpailtavaksi, jolloin tamma kehittyi hurjaa vauhtia. Charlenella päästiin kilpailemaan 120 cm luokkia kansallisella tasolla hyvin menestyen. Tamma pääsi myös osallistumaan useisiin mestaruusluokkiin, joissa tulokset olivat ihan hyviä. Charlene palasi kuitenkin kotiinsa sen ollessa 13-vuotias. Takaisin tullessaan poni pääsi harrastekäyttöön ja sillä kilpailtiin satunnaisesti. Ponin jäädessä turhasi, se päätettiin laittaa myyntiin. Charlene löysi kotinsa Saksasta kasvatustallilta, jossa se pääsi siitoskäyttöön. Tammalla on tällä hetkellä 3 varsaa, ja se viettää nykyäänkin päiviään siitosponina.

Wilman emän isä Caballo oli tummanruunikko 147 senttimetriä korkea newforestinponi ori. Caballo syntyi Iso-Britanniaan pikkukylään, newforesteja kasvattavaan siittolaan. Luonteeltaan ori oli varmajalkainen ja seuraa rakastava kaveri, joka rakasti haastavilla kenttäradoilla kiertämistä. Caballo asusti varsana pihatossa samanikäisten ponien kanssa, jossa siitä varttui varma ja kestävä poni. Ori toimi koko elämänsä ajan kenttäratsuna, ja siltä löytyi lahjoja niin koulutuuppailuun, nopeutta vaativiin rataesteisiin, sekä myös tuplasti rohkeutta vauhdikkaisiin maastoesteratoihin. Ratsunuransa ori aloitti ratsuttajan opissa, mutta peruskoulutuksen jälkeen se sai ratsastajakseen lahjakkaan ja nuoren poniratsastajan, jonka kanssa se aloitti kilpailemisen. Ratsukko aloitti helpoista luokista, mutta he edistyivät nopeasti vaativille radoille. Poni sai lukuisia voittoja ja sijoituksia, sekä se pääsi edustamaan Britanniaa ponien kenttäratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuissa. Pitkän kilpauransa jälkeen Caballo sai jäädä ansaitsemilleen eläkepäiville. Eläkkellä ori astui tammoja noin kymmenisen kappaletta, joista kaikki varsoivat onnistuneesti terveitä varsoja. Caballo kuoli kiitettävässä 28 vuoden iässä vanhuuden aiheuttamiin ongelmiin.

Wilman emän emä Golden Geisha on vaaleanpunarautias 144 senttimetriä korkea newforestinponi tamma. Golden Geisha syntyi Irlannissa pieneen ja syrjäiseen kylään, joissa ponit elivät suurissa laumoissa kesäisin laitumilla ja talvisin pihatossa. Tamma asui synnyinkodissaan 4 vuoden ikään saakka, jonka jälkeen se myytiin eteläiseen Englantiin ratsukoulutettavaksi. Ponia koulutti kokenut kouluratsastaja, jonka kanssa tamma oppi kouluratsastuksen salat nopeasti. Golden Geisha opetteli myös esteratsastuksen alkeita, mutta eri ratsastajan kanssa. Tamma aloitti kilpauransa kouluratsastuksessa helpoista luokista ja nousi siitä pikkuhiljaa ylöspäin. Golden Geishalla oli hyvät ja lennokkaat liikkeet, joilla se pärjäsi pitkälle. Tammalla oli myös hyvä hyppy, mutta se ei harmillisesti koskaan päässyt näyttämään lahjojaan estepuolella sen ratsastajan ollessa koulupainotteinen. Poni pääsi kilpailemaan parhaimmillaan Vaativa B luokissa, mutta ne olivat sille jo äärimmäisen vaativia, joten se kilpaili pääasiassa Helppo A luokkia. Golden Geisha palasi syntymäkotiinsa 15-vuotiaana siitoskäyttöön. Tamma pääsi takaisin isoon laumaan, jossa se oli aikalailla lauman pomo. Poni varsoi yhteensä 5 kertaa, jonka jälkeen se jätettiin kokonaan eläkkeelle 24-vuotiaana. Golden Geisha lopetettiin 28-vuotiaana voimakkaiden selkäkipujen vuoksi.

Jälkeläiset

.. on/ei ole vielä tarjolla jalostukseen

Kilpailukalenteri

16.06.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm- 02/30
14.06.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm- 06/30
14.06.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm- 06/30
16.06.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 02/50

16.06.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 04/50
02.08.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          130 cm - 02/30
22.08.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 03/40
17.08.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 05/30
17.08.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 05/30
16.08.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 03/30
20.09.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 02/30
21.09.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 04/30
25.09.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 01/30
27.09.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm - 01/30
27.10.2015      ERJ     Esteratsastus        Kutsu          120 cm- 05/30
28.10.2015     ERJ      Esteratsastus        Kutsu         120 cm- 02/30
29.10.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 02/30
31.10.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 01/30
31.10.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 04/30
01.11.2015     ERJ     Esteratsastus         Kutsu         120  cm - 03/30
04.11.2015     ERJ     Esteratsastus        
Kutsu         120  cm - 05/30
01.11.2015     ERJ     Esteratsastus         Kutsu         120  cm - 04/50
02.11.2015     ERJ     Esteratsastus         
Kutsu     nbsp;    120  cm - 01/50
10.11.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 01/70
18.10.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 05/30
17.11.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120 cm- 05/30
17.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 04/30
18.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 03/30
18.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 05/30
19.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 03/30
19.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 03/30
20.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 02/30
22.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 03/30
23.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 05/30
25.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120 cm- 02/30
21.11.2015     ERJ    Esteratsastus          Kutsu         120  cm - 04/40
22.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120  cm - 05/40
27.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120  cm - 05/40
28.11.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120  cm - 05/30
07.12.2015     ERJ    Esteratsastus          
Kutsu         120  cm - 01/30



Valmennukset & Päiväkirjat

29.09.2015 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama

Olin verkkaillut Wilman jo itsenäisesti kun valmentajamme Teea saapui paikalle. Aloitimme heti hyppäämisen tulemalla ympyrällä olevaa yksittäistä pystyestettä. Poni tuli esteelle rennosti korvat höröllä ja hyppäsi hyvästä paikasta. Tulimme ympyräestettä vielä muutaman kerran isompana, jonka jälkeen tulimme yksittäisenä pitkällä sivulla olevan pysty-okseri linjan. Linjalla olevien esteiden väliin tuli kolme laukkaa. Ensimmäisellä kerralla linjalle tullessamme tulimme hieman liian hitaasti, joten väli jäi vähän pitkäksi. Tulimme linjan vielä toisen kerran, jonka jälkeen siirryttiin rataan. Rata meni niin, että ensiksi hypättiin ympyrällä oleva este, josta jatkettiin pitkällä sivulla olevalle linjalle, jonka jälkeen tultiin yksittäinen okseri lävistäjälinjalla, ja siinä vaihtui samalla suunta. Suunnanvaihdon jälkeen tultiin vielä toisella pitkällä sivulla oleva yhdenlaukan sarja. Ensiksi rata tultiin 80cm korkeudella. Wilmalle esteet tuntui pieniltä, eikä se oikein olisi jaksanut nostaa jalkojaan, joten se otti yhden puomin alas. Seuraavaksi nostimme esteet 100 senttimetrin korkeudelle, ja tulimme saman radan uudestaan. Metrin radalla poni oli jo parempi ja se oli terävämpi ratsastaa. Tulimme radan viimeisen kerran 120-130 senttimetrin korkeudella. Ensimmäiselle ympyräesteelle tamma tuli ihan hyvin, vaikka se valui aavistuksen ulkoreunaan. Linja tuli todella hyvin, rytmi oli tasainen eikä se ajautunut pohjaan tai lähtenyt liian kaukaa. Suunnanvaihto esteelle Wilma tuli ihan hyvin, vaikka se lähti vähän läheltä estettä, mutta teki kuitenkin hyvän hypyn. Sarjalle Wilma tuli aika reippaasti, mutta ei kuitenkaan ihan liian kovaa. Radan jälkeen taputin ponia ja kiitin Meeaa valmennuksesta, jonka jälkeen loppuverryttelin ponin itsenäisesti.

20.10.2015 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama

Tänään meillä oli valmennus Wilman kanssa. Olin verkkaillut jo ponin valmiiksi kun valmentajamme Meea saapui paikalle. Tulimme aluksi yksittäistä pystyestettä pitkälläsivulla joka oli noin 70 senttimetriä korkea. Pian siirryimmekin jo rataan joka oli aika yksinkertainen, siinä oli 3 pystyestettä ja 3 okseria. Hyppäsimme aluksi radan ihan pienenä, esteet oli 60-70 senttimetriä korkeita. Seuraavalle kerralle nostimme esteitä jo isommiksi, 95-100 cm korkeudelle. Poni alkoi jo vähän kumumaan kun esteet nousi, mutta se pysyi silti käsissä. Kolmannella kerralla esteet olivat 120-125 korkeita, josta enempää niitä ej sitten enää nostettu. Tämä isompi rata meni hyvin, muutaman kerran tamma lähti vähän liian kaukaa, mutta se teki silti hyviä hyppyjä. Ratojen jälkeen taputin tammaa kaulalle ja loppuverryttelin sen itsenäisesti.

15.04.2015 - Uusi tarhakaveri, omistajan kirjoittama

Tänään Wilma saisi uuden tarhakaverin, sillä edellisen tarhakaverin kanssa se ei tullut oikein toimeen. Tarhakaveriksi tulisi suunnilleen samaa ikäluokkaa oleva Minni, joka oli vähän temperamenttisempi poni, mutta uskon että kaksikko tulisi hyvin toimeen. Molemmat ponit vietiin tarhaan yhtä aikaa, minä talutin Wilmaa ja yksi tallityöntekijä talutti Minniä. Päästessään tarhaan tammat eivät tuntuneet edes huomaavan toisiaan, kunnes molemmat alkoivat tuijottaa toisiaan hämmentyneenä. Ponit tutustuivat toisiinsa haistelemalla ja ne selvitiit myös vähän arvojärjestystä. Minni näytti saavan ylemmän paikan arvojärjestyksessä, mutta Wilma nätti hyin tyytyvän kakkossijaan. Ponit sopeutuivat toisiinsa nopeasti ja pystyivät keskittymään jo samasta paalista syömiseen. Lähdin käymään välillä tallissa, ja kun palasin paikalle, ponit rapsuttelivat toisiaan tyytyväisenä.

16.03.2015 - Tervetuloa Suomeen, Twister II!

Kello oli noin 5 aamulla, ja olin vihdoin päässyt kotipihaan kera rekkalasti poneja. Avasin lastaussillan ja sieltä kurkisti 6 erinäköistä ponia. Otin kaikki ponit järjestyksessä ulos rekasta ja talutin ne uusiin karsinoihinsa. Kaikki ponit näytti sopeutuvan hyvin uuteen kotiinsa, joten kerkesin tarkkailla jokaista ponia vähän enemmän. Ensimmäisenä ponina oli Twister II, jolle aloin miettiä lempinimeä. Kaikkea tuli mieleen, Twisti, Twisteri, Twinka, Winda, mutta Wilma kuulosti tammalle sopivalta nimeltä ja niin ristin sen sitten Wilmaksi. Karsinaan en viitsinyt mennä tammaa häiritsemään, kun se näytti senverran väsyneeltä, joten päätin ihastella siitä karsinan ulkopuolelta. Tammalta oli lähtenyt vähän lihaksia pitkän matkan aikana, mutta ne saataisiin kyllä nopeasti takaisin kun ponin kanssa päästäisiin vauhtiin. Wilmalla kuitenkin näytti olevan vähän kylmä, olihan pihalla kuitenkin pakkasta ja Saksassa oli huomattavasti lämpimämpi kuin täällä Suomessa, eikä ponilla ollut yhtään talvikarvaa. Kävin etsimässä tammalle sopivaa loimea varustehuoneesta, ja pitkän etsinnän jälkeen löysin sopivan tallitoppiksen, joka oli kyllä vähän elämää nähnyt, mutta se kuitenkin oli ihan käyttökunnossa. Loimitin Wilman pikaisesti, jonka jälkeen päätin olla häiritsemättä sitä enempää. Lähdin toimistoon ja tein siellä kaikille poneille omat nimikyltit. Wilma sai nimikyltin jossa oli vaaleanpunainen pohja ja siinä luki valkoisella tekstillä tamman oikea nimi ja kutsumanimi. Nimikylttejä en tänään enää jaksanut kiinnittää, joten jätin ne toimiston pöydälle odotamaan huomista. Huomenna en tulisi itse tekemään aamutallia, että saisin nukkua edes jonkin aikaa. Aamutalliin tuli muutama tallityöntekijä joille kirjoitin pikaisesti ohjelistan uusien ponien hoitamista varten. Tämän jälkeen lähdin rättiväsyneenä nukkumaan.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen