PERUSTIEDOT   •   SUKUTIEDOT   •   KILPAILUKALENTERI   •   PÄIVÄKIRJA   •   HOITO-OHJEET

Hoito-ohjeet

Ruokinta

Junon ruokavalio suhteutetaan sen liikunnan määrään, joten mitä enemmän se syö, sitä enemmän se liikkuu, ja toisin päin. Pääosin tamma syö hyvälaatuista kuivaheinää, mutta siihen lisätään vielä jokapäiväinen n. 1,5 litran kaura-annos, melassi ja kivennäiset, tulee tamma liikkumaan väh. 2-3h päivässä. Kaksi kertaa viikossa iltaisin Juno saa noin kaksi ruokalusikallista valkosipulia ja kaksi kertaa viikossa, aamuisin, öljyä. Tammalle annetaan tarpeen vaatiessa monivitamiiniseosta kaurojen tilalta, ja jos tarve vaatii, saa Juno enemmänkin lisävitamiinejä. Mehtälän Junon ruokailua tarkkaillaan, jotta tapaturmilta vältytään. Kesäisin Juno ei saa kauroja tai melassia, sillä se laiduntaa usein koko kesän! Poikkeustapauksista ilmoitetaan aina erikseen.

aamulla (06.35) päivällä (11.15) iltapäivällä (16.30) illalla (21.40)
kuivaheinä kaksi isoa sylillistä yksi reilu sylillinen sylillinen kolme sylillistä
kaura puoli litraa - max. 1 dl vajaa litra
melassi 6 dl - - -
kivennäiset 1,5 dl - - -
valkosipuli - - - vajaa 2 rkl (ke + la)
öljy n. 1 rkl (ma + pe) - - -

Liikutus & tarhaus

Mehtälän Junoa liikutetaan ratsain viitenä päivänä viikossa, ja kerran viikossa maasta käsin. Yhtenä päivänä viikossa Juno saa levätä viikon rasituksesta ja vapaapäiväksi onkin saatu sunnuntai. Maanantaisin perehdytään kouluratsastukseen, keskiviikkoisin esteisiin, tiistaina ja perjantaina vapaavalintaista ohjelmaa ja lauantaina hiotaan kenttäratsastuksen maastoesteosuutta. Torstaiksi jäävä maastakäsittely tapahtuu joko kentällä tai maneesissa, ja siinä pyritään saamaan täysi kontakti hevoseen ilman suuria eleitä. Kaikki tapahtuu riimunnarun heilahduksella, äauml;nellä ja kehonkielellä. Komentelua ei sallita, ja harjoitukset pyritään tehdä mahdollisimman puhtaasti. Joskus maastakäsittelyn tilalla voi olla irtohypytystä tai vaihtoehtoisesti juoksutusta, ja onhan sitä hevosjalkapalloakin välillä kokeiltu. Kesäisin (ja kilpailukausina) treenikalenteri menee ehkä hiukan sekaisin, sillä silloin lähdetään porukalla uimaan ja vaeltamaan lähimaastoihin!

⇢ Kouluratsastukseen Sir Classic - koulusatula, WEGA kouluhuopa 'Classic', sekä aachensuitset kolmipalakuolaimella. Pintelit voi laittaa, ja ohjat ovat sileät nahjaohjat. Neopreeninen koulusatulavyö. Esteille Sir Classic - estesatula 'Jump', WEGA estehuopa 'Classic', meksikolaiset suitset (mahdollisesti rintaremmimartingaali) sekä WEGA - jännesuojat etusiin. Satulavyö vatsapanssarilla. (Ohjiksi tulevat kangasohjat stoppareilla!) Maastoon estesatula, meksikolaiset suitset, WEGA estehuopa 'Classic', ohjiksi kangasohjat stoppareilla. Maastoesteille lisäksi rintaremmimartingaali, bootsit etusiin, sekä etujalkojen jännesuojat (WEGA). Satulavyö vatsapanssarilla. Normaaliin treeniin kentälle koulusatula, koulusatulahuopa 'Classic', meksikolaiset suitset kolmipalakuolaimella, neopreeninen koulusatulavyö sekä takajalkojen suojat (Olympic) Kouluratsastuskilpailuihin koulusatula, WEGA-kouluhuopa 'Royal', aachensuitset kolmipalalla, neopreeninen koulusatulavyö. Nahkaohjat punoksilla. Esteratsastuskilpailuihin estesatula, WEGA-estehuopa 'Royal', meksikolaiset suitset kolmipalalla, kangasohjat stoppareilla. Satulavyö vatsapanssarilla, rintaremmimartingaali.

⇢ Tarhassa vähintään 5-7h / pvä, yleensä 8-9h !
⇢ Tarhataan miel. yksin tai pienempien hevosten/ponien kanssa.
⇢ -15℃ pakkasella toppaloimi (cassiel upscale, lila-keltainen) tarhaan.
⇢ -25℃ pakkasella tarhailee vain 6h + toppaloimi (cassiel upscale, lila-keltainen) ja fleeceloimi (cassiel modern, lila).
⇢ Yli 30℃n pakkasella ei ollenkaan tarhaan + tallissa tallitoppaloimi (elpi - Icy III, ruskea)
⇢ Kesäisin ympäri vuorokauden laitumella, haetaan vain treeniin.
⇢ Sateella sadeloimi (cassiel - sweet, sadeloimi lila) ja kovalla tuulella fleeceloimi.

Varustearkku