Roolipelaaminen? Mitä? Jos sana aiheuttaa jokseenkin vastaavan reaktion, tai muuten vaan tahdot hieman terästää tietojasti kyseisesta lajista, lukaise johdatuksemme aiheeseen. Tarkemman kuvauksen roolipelaamisesta löydät Wikipedian artikkelista.
Roolipelaaminen on tiivistettynä tarinan kirjoittamista vuorovaikutuksessa muihin pelaajiin. Se tapahtuu foorumilla, ja koska Runomäki on realistinen roolipeli, pelaamme täällä ihmisillä. Hevosilla emme varsinaisesti pelaa, mutta hevoset ovat suuri osa tarinaa, ovathan ne pelissä esiintyvien ihmisten, erimerkiksi hoitajien, silmäteriä. Yleensä pelit ovat kahden hahmon keskeisiä pelejä, mutta myös monen hahmon pelit ovat luonnollisesti sallittuja. Saattaahan se olla niin, että mitä enemmän porukkaa, sen hauskempaa, eikö?
Roolipelata voi kahdella tavalla: joko offline- tai onlinepeleinä. Offlinepelaaminen on ehkäpä se juuri yleisin pelimuoto. Offlinea pelatessa suositellaan viestien minimipituudeksi noin 15 riviä, joihin ei ole laskettu mukaan rivinvaihtoja. Siihen ei myöskään lueta mahdollista off game-viestiä. Off game-viesti tarkoittaa itse peliin kuulumatonta huomautusta, asiaa tai muuta vastaavaa, joka halutaan kertoa vastapelaajille. Off game-viesti täytyy erottaa selkeästi itse peliosuudesta, esimerkiksi kauttaviivojen (//Off game-viesti.//) tai hakasulkeiden ([Off game-viesti.]) avulla.
Onlinepelaaminen taas tarkoittaa sitä, että jokainen pelaaja, joka peliin osallistuu, on reaaliaikaisesti paikalla, niin kutsutusti onlinessa foorumilla. Pelaaminen on nopeatempoisempaa, sillä onlinessa viestin minimipituutta ei ole. Vältettävää kuitenkin on todella lyhyiden viestien kirjoittaminen, sillä lyhyet viestit eivät juuri peliä edistä. Yleensä mukana olevat pelaajat keskustelevat toistensa kanssa chatissa (esimerkiksi Skype), jotta voivat ilmoittaa toisilleen uudesta vastauksesta. Kun jonkun pelaajista täytyy poistua onlinesta, peli niin sanotusti jäädytetään. Kun pelaajat pääsevät jälleen yhdessa koolle pelaamaan onlinea, peli voi taas jatkua. Jos peli on onlinepeli, olisi suotavaa mainita se joko pelin otsikossa tai sitten ensimmäisen peliviestin alussa off game-huomautuksena.
Toki myös yksinpelit ovat sallittuja. Niissä yksi pelaaja kirjoittaa yhdellä tai useammalla hahmollaan pelitekstin yksin, eikä siihen osallistu muita. Jos peli on yksinpeli, siitä pitää mainita joko pelin otsikossa tai ennen viestin peliosuutta off gamena.
Runomäessä roolit voi kirjoittaa niin minä- kuin hän muodossakin. Suositeltavaa olisi kuitenkin olla vaihtamatta muodosta toiseen kesken saman tekstin.
Autohittaaminen on pääsääntöisesti kiellettyä. Autohittaaminen tarkoittaa toisen pelaajan hahmolla pelaamista, joka usein esimerkiksi tappelutilanteissa saattaa tapahtua vahingossa. Jos oma hahmosi lyö jotakuta, et voi kirjoittaa sitä niin, että hän osuu, vaan voit kirjoittaa sen niin, että hahmo yrittää osua. Näin annetaan toisen pelaajan hahmolle mahdollisuus väistää nyrkkiä.
Mutta täytyy myös muistaa, että esimerkiksi myös ystävällinen kädenpuristus saattaa olla autohittaamista.
Kiellettyä:
Kävelin hänen luokseen, hymyilin nätisti ja ojensin käteni. "Hei, minä olen Lilli", sanoin hänelle ja tartuin toisen ojennettuun käteen.
Sallittua:
Kävelin hänen luokseen, hymyilin nätisti ja ojensin käteni. "Hei, minä olen Lilli", sanoin odottaen hiukan tyhmänä toisen ojentavan kätensä.
Pelaajat voivat kuitenkin sopia keskenään, että he sallivat pelissään autohittauksen. Kuitenkin autohitata saa silloinkin vain hyvän maun rajoissa, eikä toista esimerkiksi saa mennä kellistämään suoraan lähimpään vesisaaviin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos joku pelaajista kokee, että hän ei saa pelata tarpeeksi hahmollaan ja vaikuttaa siihen riittävästi, autohittaamisesta tulee kiellettyä.
Kiellettyä. Metapelaaminen tarkoittaa sitä, että hahmosi tietää selittämättömästä syystä vastapelaajan hahmosta asioita, joita sen ei vielä tilanteen huomioon ottaen pitäisi tietää. Tällöin itse pelaaja käyttää toisesta hahmosta saamiaan tietoja hyväksi omalla hahmolla pelatessaan, ja hahmo voi vaikuttaa kaikkitietävältä. Missään vaiheessa emme siis harrasta ajatustenlukua, mutta sen sijaan ilmeistä ja eleistä voi päätellä, mitä milloinkin toisen hahmon päässä liikkuu. Tässäkin asiassa täytyy pysyä realistisuuden rajoissa, jos vaikka vastapelaajan hahmo on hyvä hillitsemään ja piilottamaan tunteitaan. Siinä tapauksessa hahmon kasvoilta olisi vaikeaa arvailla hänen mietteitään.
Kiellettyä. Mikään hahmo täällä ei voi omata yliluonnollisia kykyjä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vaikka pelaajalla on oikeus laittaa hahmonsa väistämään lyöntejä tai muuta vastaavaa, ei normaali ihminen voi niiltä loputtomiin välttyä. Mitkään olennot täällä eivät siis voi taikoa, lentää tai olla voittamattomia. Heppasi ei välttämättä jaksa laukata tuhatta ja sataa koko hienoa pitkää laukkasuoraa, vaikka se aluksi saikin kunnon etumatkan toisesta hevosesta.
Sallittua. Jokainen pelaaja voi pelata hahmoillaan niin monessa pelissä yhtäaikaisesti kuin lystää, mutta jos hoitajatytölläsi on samaan aikaan 10 peliä pystyssä, ajan ynnä muiden asioiden hahmottaminen saattaa käydä vaikeaksi. Suosittelemme siis pitämään järjen kätösissä, ja tietysti ottamaan huomioon sen, kuinka paljon jaksaa kerralla pelata.
Foorumilla tulee käyttäytyä asiallisesti. Älkää siis kiusatko toisianne roolipelien ulkopuolella - hahmot saavat kyllä kiusata toisiaan, jos tahtovat - tai muuten käyttäytykö asiattomasti. Myöskään roskaviestien kirjoittelua ei katsota hyvällä, mutta toki pelaajat saavat pistää foorumille pystyyn hupitopia, jossa voivat pelata vaikka laiva on lastattu -peliä, mikäli mielivät. Liian lyhyet viestit peleissä ovat myöskin epäsuotavia.
Runomäessä jokainen pelaaja tarvitsee luonnollisesti vähintään yhden hahmon pelatakseen. Hahmo voi olla lähestulkoon millainen tahansa, eikä sen tarvitse välttämättä olla hoitaja tai tuntilainen - voit luoda hahmoksesi myös pelkästään tallilla hengailevan tyypin, joka vain tykkää viettää tallilla aikaa tai tehdä töitä. Oikeastaan vain taivas on rajana, kunhan muistetaan realistisuus kaikessa.
Hahmon esittelystä pitää löytyä:
♥ perustiedot - nimi, sukupuoli ja ikä
♥ piirretty kuva hahmosta - erittäin suositeltava, joskaan ei pakollinen
♥ kuvaus ulkonäöstä (esimerkiksi kuvausta ruumiinrakenteesta, kasvojen muodoista, hiuksista
jne.), vähintään 10 virkettä
♥ kuvaus luonteesta, vähintään 10 virkettä
♥ mahdollista lisätietoa, esimerkiksi lemmikki-eläimet, perhe, muut kiinnostuksen kohteet
yms.