Pääasiassa jokaiselle karvamasulle, oli se sitten poni tai heppa, otetaan yksi oma hoitaja hellimään ja ruodussa pitämään. Joillekin oreille ei käytästapojen osittaisen puuttumisen vuoksi oteta kuin vain kokeneita ja hieman vanhempia hoitajia, jotka osaavat laittaa kovan tahdon kovaa päätä vastaan ja joskus ihan kirjaimellisestikin. Tallista kuitenkin löytyy molemmilta puoliskoilta oikein mukavia karvakorvia laiskiaisista Duracell-pupuihin, mutta kannattaa tulla piipahtamaan tallin puolelle ja toteamaan tilanne ihan omin silmin. Ei me purra, mutta hevosista tai varsinkaan parista pippurisesta ponista emme mene takuuseen...
Hoitajaksi mielivän kannattaa kurkata foorumille (linkki foorumille-sanaan), josko siellä olisi hoitajahakuja avoinna. Niitä järjestetään aina hoitajanpaikkojen ollessa tyhjiä. Hoitajahakutopikissa sitten itse siitä hoitajaksi hakemisesta voi lueskella lisää, ja jos jokin kohta ei ihan aukea, voi reippaasti kysellä meiltä lisätietoja. Kaikentasoiset harrastajat ovat tervetulleita tähän sekalaiseen sakkiin!
Hoitajan niskoille on sälytetty sellaiset tehtävät kuten hoitsun harjaaminen, varusteiden kunnossapito, karsinan siivous ja liikuttaa toki saa, mikäli hoidokki ei ole vielä kahdella tunnilla aiemmin käynyt puurtamassa. Ei hommia tarvitse vakavasti ottaa, vaikkei ehtisikään satulaa rasvata tai suitsia pestä, sillä tallin henkilökunta kyllä huolehtii jokaisesta karvakorvasta. Jos oma hoitoheppa on menossa seuraavalle tunnille, saa sen hakea valmiiksi jos itse ratsastaja ei paikan päälle vielä ole saapunut. Etenkin alkeistuntilaisia saa autella ratsujen satuloimisessa ja suitsimisessa, ja satulavyön kireys ja jalustimien pituudet yhdessä tuntilaisen kanssa on myös hyvä tarkistaa, mikäli ratsastaja ei ole kovin kokenut. Alkeistunneilla tarvitaan myös yleensä taluttajia, joten jos sattuu tallilla siihen aikaan olemaan, niin auttavat käsiparit ovat enemmän kuin tervetulleita. Jos on oikein reippaasti auttanut ja taluttanut pieniä hevostyttöjä (tai mikä ettei vaikka poikiakin?), on mahdollista ansaita töistään ihan konkreettistakin tunnustusta esimerkiksi ilmaisen ratsastustunnin merkeissä.
Hoitaja voi ratsastaa hoitohevosellaan yksin maastossa, kentällä tai maneesissa, jos siellä ei ole silloin tunteja menossa. Maastoon yksin lähdettäessä on hyvä pitää mielessä, että puhelin on lähestulkoon ainoa väline, jolla saada yhteys toisiin, jos matkan varrella sattuu jotakin ikävää. Velvoitammekin siis kaikki yksinään maastoon uskaltavat nappaamaan kännykän taskuunsa. Talvisaikaan olisi suotavaa ratsastaa valoisan aikaan, mutta erillisellä luvalla voimme päästää kokeneempia ratsastajia myös pimeän tultua maastoilemaan. Jos päätät hypätä esteitä kentällä tai maneesissa, pitää esteet siivota myöskin pois, eikä kentälle tai maneesiin unohtuneita esteitä todellakaan katsota hyvällä.
Uuden hoitajan olisi hyvä hoitaa aluksi 1-2 kertaa kuukauden aikana, mutta sen jälkeen aktiivisuudella ei ole hirveästi merkitystä, kunhan ilmoittaa pidemmistä lomista foorumilla. Toivoisimme toki, että hoitajat osallistuisivat tallilla järjestettäviin tapahtumiin ja hoitaisivat hoitsujaan edes yhden kerran kuussa. Hevosta voi hoitaa foorumilla roolipelaamalla, päiväkirjaan kirjoittelemalla tai piirtelemällä kuvia karvakorvan kanssa tehdyistä asioista, jotka voi hoitohepan omaan päiväkirjaan lisäillä.
Jotta hoitamisessa olisi tavoitteitakin, olemme kehitelleet erilaisia merkkejä, joita voi ansaita esimerkiksi ratsastamisesta ja tallitöiden tekemisestä sekä erilaisista tapahtumista.
Jokaiseen merkkiin täytyy tehdä tietty määrä jotakin merkistä riippuen. Jos haluat esteratsastusmerkin, sinun täytyy hypätä hoitohevosellasi tietty määrä. Merkkien vaatimustaso kasvaa koko ajan. Ensimmäiseen ratsastusmerkkiin et tarvitse mitään muuta kuin muutama ratsastuskertaa hoitohevosellasi, mutta jo kolmannen merkin saadaksesi sinun täytyy käydä esim. kilpailuissa, valmennuksissa tai vaelluksilla. Alla olevasta linkistä voit katsoa mitä minkäkin merkin suorittamiseen tarvitaan.
Merkkilista
Näin alkuun tasot saattavat näyttää aika hurjilta, mutta pakkohan ei ole kaikkia merkkejä suorittaa. Omaa hoitohevosta hoidellessa ja muiden kanssa töitä tehdessä merkit tulee suoritetuiksi aivan itsestään. Toivomme kuitenkin, että merkkaisit hoitohevosesi päiväkirjaan, mitä milloinkin olet tehnyt ja oletko osallistunut kisoihin tai valmennuksiin. Päiväkirjassa pitäisi myös näkyä aina linkki esimerkiksi valmennuksen roolipeliin. Näin voimme seurata, milloin myönnämme sinulle uuden merkin. Jos kuitenkaan ilmoituksia tekemisistäsi ei tule, emme voi myöskään myöntää sinulle merkkejä.
YlösTallillamme järjestetään satunnaisesti valmennuksia, vaelluksia, leirejä, kilpailuita ja näyttelyitä. Pidämme kaikentasoisia este-, koulu- sekä maastoestevalmennuksia, joihin otetaan pääasiassa vain tallin hoitajia ja yksityisten omistajia, mutta muutama muillekin avoin paikka löytyy. Leireille otetaan vain tallin hoitajia ja yksityisten omistajia, mutta vaelluksille otetaaan myös tallin ulkopuolisia ratsukoita. Kilpailuja järjestämme melko harvoin, ja yleensö ottaen ne ovat tarinapainotteisia, mutta muutama normaali kisakin saattaa kalenteriin putkahtaa. Kisat ovat yleensä jaosten alaisia ja pääasiassa este-, kenttä- tai koulukisoja. PKK:n alaisia piirretyille suunnattuja näyttelyitä järjestämme myös, ja niitä ohjelmaan soluttautuu hieman useammin kuin ratsastuskilpailuita. Hoitajat saavat osallistua kisoihin omalla hoitsullaan sen omalla tasolla, mutta startit tulee ilmoitta hevosen hoitohepan päiväkirjassa.
Myös ratsastustunteja järjestämme aika-ajoin, ja niitä pyritään toteuttamaan monen tasoisille. Tuntikalenterista löytyy jokaisen päivän kohdalla, mitä tunteja ja tasoja milloinkin on. Kaikkia tunteja ei suinkaan oikeasti pidetä, vaan niistä ilmoitetaan erikseen foorumilla ja tallin sivuilla. Tunteja pyritään pitämään kuitenkin suhteellisen säännöllisesti noin kerran kuussa. Ratsastustunneille ja leireille otamme vain tallin hoitajia tai yksityisten omistajia. Ratsastustunnit pidetään sillä jo aika perinteiseksi käyneellä tavalla.
YlösRunomäen kasvatustoiminta ei kulje tiukkaa linjaa pitkin, vaan se on hyvin rentoa ja fiilispohjaista. Kasvatusnimenä käytämme Runon-etuliitettä, joka lisätään ainakin suomenhevosvarsojen sekä useimpien ponivarsojen nimiin. Muilla roduilla ei välttämättä käytetä mitään kasvattajaliitettä. Osan varsoista myymme uusiin koteihin ja osan jätämme Runomäkeen kasvamaan ja opettelemaan mahdollisesti tuntihevosen aakkosia.
Uudelta kodilta emme vaadi kovinkaan paljoa, mutta toivomme kuitenkin, etteivät varsat jäisi pelkästään nurkkiin pyörimään. Emme vaadi lupauksia laatuarvosteluista, mutta olisi hienoa nähdä varsan sukulinjan jatkuvan. Jos myyt kasvattimme eteenpäin, tulisi sitä ensin tarjota takaisin Runomäkeen, josko vaikka me haluaisimme sen takaisin. Jos me emme kyseistä varsaa kuitenkaan halua ja myyt sen jollekkin toiselle, pyydämme sinua ilmoittamaan uudet sivut mitä pikimmiten meille.
Kasvatit vuonna 2014Runomäki ottaa myös matalan kattonsa alle asumaan muutaman yksityisratsun (tai miksei vaikka ravurin tai valjakkohepankin?) ja mammankullan. Tällä hetkellä paikkoja on vapaana x määrä.
Yksityisten omistajilta toivomme aktiivisuutta hevosensa kanssa. Mitään himohoitamista tai roolipelaamista emme todellakaan odota, kaikillahan on muutakin elämää, mutta edes kerran kuussa olisi mukavaa nähdä elonmerkkejä joko hevosen sivuilla tai sen päiväkirjassa. Roolipelaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin hoitajillakin, ja pelatut pelit on merkittävä hevosen omaan päiväkirjaan. Yksäreiden omistajilla on myös mahdollista käyttää merkki- ja pistesysteemiä hevosensa kanssa puuhailussa, jolloin myös kisat merkitään päiväkirjaan. Jos roolipelaus on käsitteenä vieras, voi lisätietoa kurkata täältä.
Yksityisille on mahdollista valita majoitus kolmesta eri vaihtoehdosta, jotka ovat karsinapaikka, puolihoito ja täysihoito.
Ylös