Mehtälän Elvis


© Kasvattaja - iso kiitos!

Virallinen nimi Mehtälän Elvis "Elvis" Rekisterinumero ei vielä rekisterissä
Rotu ja sukupuoli suomenhevonen, ori Säkäkorkeus & väri 150cm & ruunikko
Syntymäaika 21.12.2011 Ikääntyminen oma ikääntyminen (nyt 4v!)
Painotuslaji koulupainotteinen Koulutustaso Helppo A, 80 cm, 50cm
Kasvattaja rukkanen, Mehtälä Omistaja Annika N. vrl-10352, Freistingar

Meriitit & muu menestys

Elviksen kanssa pyritään laatuarvosteluihin

"Elvis on todellinen rokkiori."

Elviksen historia on todella värikäs, mutta mielellään sen pitäisi salassa - matkaan mahtuu jos jonkinlaista kommellusta. Orin ostaminen oli todella tarkkaan harkittua, ja hevonen saapuikin meille todella hyvässä kunnossa ja valmiina valloittamaan koulukentät iän myötä. Sitten tarjosin sitä takaisin kasvattajalle loukaantumisen johdosta ja ori lähtikin ylläpitoon kasvattajalleen rukkaselle. Siellä Elvis sai kokemusta kilpakentiltä ja sitä koulutettiin ahkerasti. Huhtikuussa 2012 sain sähköpostiviestin; halusinko ottaa orin takaisin itselleni? Lupasin yrittää pitää orista parasta mahdollista huolta ja se saikin palata takaisin minulle. Ikää oli tullut sen verran, että Elvis oli jo nelisen vuotta vanha. Ruunikko saapui innoissaan harjaansa hulmautellen ja helvetti soikoon, se päästi ilmoille niin kovaäänisen hirnahduksen, ettei sille voinut kuin nauraa. Elvis oli vahvistunut ja kerännyt kokemusta laumassa olosta ja kilpailuista. Siitä lähtisi meidän toivon mukaan koko elämän kestävä yhteinen taival, johon olin valmiimpi kuin koskaan.

Mielenkiintoinen luonnekuvaus tulossa pian!

Sukutaulu & selvitys

i Fiktion Eelis
voikko ori, 149cm
koulu- ja valjakkopainotteinen
YLA2, KTK-III
ii Muistoraunion Uupos
KTK-III, SLA-II, YLA2, KRJ-I, ERJ-III
iii VIR MVA Ch FNS Eepos
KTK-I, KRJ-I, YLA1, VVJ-II
iie Viljamäen Muskamaija
ie VIR MVA Ch Haavelaakson Milja
KTK-II, YLA1, SLA-II, KRL-II
iei VIR MVA Ch Nerian Eemil
KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1
iee Ch Wadelman Kuvitelma
KTK-I, KRJ-III, YLA2, SLA-I*, ATC-II
e Aikahali HUI
rautias tamma, 156cm
yleispainotteinen (?)
KTK-III, KRL-II, YLA1, SLA-I, KRJ-II
ei Ch Lakean Antte
KRJ-II, YLA2, SLA-II
eii VIR MVA Ch Haavelaakson Eedvar
KTK-I, YLA1
eie Ch Lakean Kuningatar
YLA2, KTK-II
ee VIR MVA Ch Haavelaakson Milka
KTK-II, KRL-II
eei VIR MVA Ch Hilu-Ässä
KTK-III
eee VIR MVA Ch Taikakuun Hämypilvi
KTK-II, SLA-I


Jalostusinfo & jälkeläiset

Mehtälän Elvis on käytettävissä jalostukseen. Kysy lisää sähköpostilla!

•   00.00.0000 tamma Varsa Varsulainen (e. Mamma)

Kilpailukalenteri

Päiväkirja & valmennukset

23.02.2013
Elviksen kanssa ollaan keskitytty hieman koulutuksen eteenpäinvientiin, jonka vuoksi ori ei ole vielä kunnolla meillä ollessaan startannut kilpakentillä. Kesää kohti mennään, joten eiköhän me kisakentille päästä viimeistään silloin. Elvis on kuitenkin osoittanut oikein kivaa yhteistyökykyä, sillä alamme oikeasti olla jo vahvan vaativan b:n osaava ratsukko. Pikkuhiljaa vaativa a:n asioitakin harjoitellaan pienissä määrin, mutta kilpaillessa pysymme vaativa b:llä. Tänään teimme kunnon treenin ilman satulaa. Alkuun taivuttelin oria jonkin verran käynnissä ja ravissa tehden etenkin voltteja ja kiemurauria. Työskentelimme kumpaankin suuntaan myös pääty-ympyröillä, hakien hyvää askellusta ja pikkuhiljaa hyvää, pyöreää työskentelymuotoa. Ori toimi kivasti, mutta aika-ajoin se painoi hieman kädelle, joten sain hetken sen kanssa ravissa työskennellä, kunnes Elvis keveni edestä ja käytti myöskin takaosaansa kunnolla. T&aul;stä jatkettiin laukkatyöskentelyyn, jossa haettiin heti reipasta, mutta hallittua laukkaa, jossa oikea muoto säilyisi. Työskenneltiin parin kierroksen verran pääty-ympyröillä ja yhdellä keskiympyrällä, jonka jälkeen käveltiin kaksi kierrosta pitkin ohjin. Ohjien kokoamisen jälkeen vaihdettiin suuntaa ja kierroksen verran ravailtiin tehden voltteja, ja ori hakeutuikin jo oikeaan muotoon, jonka jälkeen nostettiin laukka tähän kierrokseen. Laukat onnistuivat myös tähän suuntaan moitteettomasti, joten loppuravit käytiin ravaamassa maastossa ja Elvis taisi nauttia oikein olan takaa saadessaan ravailla omaan tahtiinsa ennen loppukäyntejä.

30.05.2012
Kesän tultua saatiin talliin takaisin odotettu ori, Elvis. Se saapui kasvattajatalliltaan Mehtälästä, kun sen sinne annoin ajanpuutteen ja loukkaantumisen vuoksi. Nyt kasvanut ja vahvistunut ori saapui kovaa ääntä pitäen ja päästiin niin sanoakseni heti tositoimiin. Satula selkään ja kentälle. Rukkanen päätti jäädä katsomaan työskentelyämme. "Mul tulee kauhee ikävä tota poikaa!" nainen valitteli ja ennen tunnin alkua sain odotella, kuinka Elvistä siliteltiin ja taputeltiin ja sitten pääsimme aloittamaan. Ori oli opetettu painoavuille! Mahtavaa. En ollut käynyt selässä muutamaan päivään ja lihakseni olivat täysin jumissa edellisestä ratsastuksestani - olinhan mennyt Lindalla. Elvis oli kuitenkin heti alkuun todella pehmeä suustaan ja reagoi ohjien ollessa pitkinä pelkkiin istunta-apuihin. Teinkin lämmittelyksi paljon voltteja ja muitakin taivutuksia, ja lopulta sitten avoväistöä - ori toimi kuin unelma ja miltei ajatuksen voimalla. En ollut tavannut näin kauniisti liikkuvaa, ja rentoa suokkia koko hevostelu-urani aikana. Lämmittelyn jälkeen siirsin orin raviin ja tein samoja harjoitteita ravissa. Niinkin yksinkertaista, kuin se olikin, Elvis tuppasi pari kertaa hieman oikomaan kulmia ratsastaessani. Muuten ori toimi suhteellisen hyvin, ja sain hämmästyä kerta toisensa jälkeen. Kokeilimme lopputunnista myöskin laukkaa ja Elvis innostui oikein kunnolla ja pari ilopukkiakin tuli heitettyä. Jäähdyttelyksi kävimme kävelemässä metsässä. Elvis on todellakin hieno hevonen, ei kiirehdi - eikä ole laiskakaan.

Elviksen ollessa Mehtälässä ylläpidossa

29.5.2012 - Elviksen lähtö?
Laitoin tänään viestiä Elviksen omistajalle. Ori olisi valmis lähtemään kotiin jos koti olisi valmis ottamaan orin vastaan. Nuori rokkiori on edistynyt mainiosti. Elvis on valmis kisakentille omistajansa kanssa, ori on oppinut olemaan laumassa ja pääsee laitumelle kunnes omistaja päättää mitä tekee oripojan kanssa.

Viestin laittamisen jälkeen kävelin suoraan Elviksen karsinaan. Aamuruoka oli kelvannut hyvin orille, joka nuoleskeli vielä kuppinsa pohjaa, jos sieltä löytyisi hiukan lisää kauroja. Nappasin karsinan ovesta orin riimun ja riimunnarun, avasin oven ja Elvis upotti turpansa syliini. Sujautin riimun orin päähän ja lähdin viemään sitä ulos. Ensimmäinen kasvattini oli jo näin iso ja komea ori. Miten aika voikaan mennä niin nopeasti? Tarhan sijaan veinkin orin kentälle ja nousin orin selkään korokkeelta. Elviksestä oli tullut kuuliainen ja rauhallinen ratsu, ainakin silloin kun tiedossa ei ollut mitään hirmuista treeniä. Kentällä ori kuunteli pieniäkin apuja ja kuljimme ympäri kenttää ilman satulaa ja suitsia. Alkuun en olisi voinut uskoa todeksi että pikkuisesta oripojasta oli tullut näin fiksu ja mukava ratsu. Pyysin orilta ravia ja se otti pari sivuaskelta, mutta varoi tiputtamasta minua selästään. Pari kierrosta ravattuamme nostin laukan, Elvis laski päänsä alas ja laukkasi rennosti pyöräessä muodossa eteenpäin kantaen itseään nätisti eteenpäin.

Annoin orin pian hiljentää käyntiin. Elvis tallusti eteenpäin varmoin ja rennoin askelin. Pysäytin orin pienin avuin ja laskeuduin alas sen selästä. Taputin sen kaulaa, rapusttelin hetken ja Elvis innostui haistelemaan taskujani, joissa se tiesi herkkujen lymyävän. Elvis oli ollut alussa kuin mikä tahansa nuori ori, hieman villihkö mutta sellainen joka kunnioitti ihmistä eikä riehunut jos tilanne ei sellaista kestänyt. Elviksellä oli ollut aina hyvä tilannetaju ja se pysyi rauhallisena niin kauan kuin muutkin olivat rauhallisia. Hermostuneessa joukossa Elvis saattoi singota mihin suuntaan tahansa. Nykyään orin hermot kestivät jo paljon paremmin levottomiakin tilanteita.

Talutin orin laitumen portille, jossa pari kaveria tulikin jo Elvistä vastaan. Hevoset hörisivät toisilleen ja jouduin hieman komentamaan muita, jotta sain Elviksen portista sisään ja riimun pois orin päästä ennen kuin se ryntäsi pukkilaukkaa kavereiden kanssa laitumen toiseen päähän. Ilo oli katsella hyvin kasvanutta ja lihaksia kerryttänyttä oria, joka elämänilosta jaksoi riemuta kavereiden kanssa pitkin maita ja mantuja. Elviksestä tulisi vielä hieno kisaratsu ja upea siitosori jonain päivänä.

9.5.2012 - Elviksen edistymisestä
Elviksen kanssa on edistytty oikein hyvin. Oripoika on päässyt kisaamaan asti vaikkei voittoja tai sijoituksia ole juuri tullutkaan on Elvis saanut tärkeää kokemusta kisojen kiertämisestä. Matkustamine non sujunut hyvin ja kisapaikoillakin Elvis käyttäytyy järkevästi. Orista on tullut herkkä ja mainio kouluratsu. Luonnollisesti ollaan myös paljon maastoiltu ja parin hevoskaverin kanssa Elvis on viihtynyt maastoreissuilla oikein mainiosti.

17.3.2012 - Elviksen paluu
Eilen illalla Elviksen omistaja Annika kertoi ottavansa hieman etäisyyttä hevosteluun. Minulla oli siis mahdollisuus ottaa kaksi kasvattia, Juno ja Elvis takaisin jos haluaisin. Pohdin hetken nuorten hevosten sijoittamista uuteen kotiin, mutta tulin siihen tulokseen että Elvis voisi tulla oman kattoni alle kisaamaan ja valmentautumaan siksi aikaa kunnes Annika päättäisi palata hevostensa pariin.

Tänä aamuna huomasin seisovani kuljetusauton perällä toivottamassa tervetulleeksi Elviksen. Meidän rokkiori palasi takaisin kotiin. Tuntui kummalliselta nähdä pienestä varsasta jo nuoreksi oriksi kasvanutta Elvistä, ensimmäistä kasvattiani. Ori pälyili ympärilleen uteliaana. Tallissahan meillä ei enää tilaa ollutkaan, mutta vasta valmistunut pihatto saisi nyt ensimmäisen asukkaansa. Toiveissa on saada sinne toinenkin nuori ori pian, mutta saa nähdä miten sen haaveen käy. Elvis kuitenkin tutki ympäristöään innoissaan. Koska kovia pakkasia ei ole enää tuloillaan voi Elvis aivan hyvin asustella pihatossa. Karvanlähdö oli orilla alkanutkin eikä Annikan mukaan Elvistä oltu kovin varjelevasti loimitettu talvella, joten tuskin ori mitään palelisi. Sitä paitsi onhan meidän pihatossa kunnon sisätila jonne mennä, siellä on vaan paljon vapaampaa liikkua kuin tallissa. Laku-ruuna pääsee tosin nyt alkuun oripojan kaveriksi ettei yksinäisyys käy liian suureksi.

Iltapäivällä otin orin harjattavaksi ja kipaisimme kentälläkin vähän kokeilemassa maastakäsin töiden tekemistä. Ori kuunteli tarkasti ja teki mitä pyydettiin. Elviksellä toimii kunnioitus ihmistä kohtaan eikä se turhia riehunut vaikka sai vapaasti juoksennella kentällä. Uskon että tästä alkaa oikein hyvä suhde, onhan Elviksen vanhemmatkin molemmat niin hienoja etteikö oripojasta tulisi oikein upeaa ratsua. :)


tekstit, ulkoasu & toteutus © Freistingar 2012   |   Kuva © Neil D'Cruze (CC BY 2.0)   |   Freistingar on virtuaalitalli, kaikki materiaali on täysin fiktiivistä. | Virtuaalihevonen.